Zidaria din fortan Boltari din beton – Avantaje si Unde ii folosim?

Buna ziua. In video trecut am discutat despre faptul ce este fortanul, adica boltarii din beton, sau Шлакоблок in limba rusa, cat si am enumerat si analizat multiplele dezavantaje ale acestui material, oferind chiar si mai multe exemple cand se amageste in reclamele diferitor comercianti. Insa, cum orice materiale are si calitati bune, nu doar rele, astazi vom discuta despre avantajele acestui material, iar in a doua parte a acestui video voi enumera cazurile unde eu as recomanda folosirea acestui matrial, si unde nu.

Asadar printre avantajele boltarilor din beton, putem enumera urmatoarele:

1. Ofertele relativ suficiente

Studiind ofertele de fortan de la noi din tara, observam ca putem gasi oferte relativ suficiente pentru domeniul constructiilor. Sunt pe piata boltari de diferite forme si marimi, si chiar inafara de obisnuitul fortan gri, putem gasi si fortan mai alb, galben si de alte culori, insa desigur mai mult doar la comanda. Deasemenea variaza si golurile interioare a boltarilor. Sunt blocuri de fortan cu 2 goluri verticale, cu 3, cu 4, cu 6 s.a., care defapt se masoara in procentajul golurilor: 50%, 40%, 30% , 28% si dupa caz si altele.

2. Disponibilitatea pe piata

3. Pretul

4. Geometria blocurilor

Geometria blocurilor, si depinde de care vorbim, in general este buna, blocurile sunt cam mari, putem gasi fortan in general de dimensiuni 20x20x40 cm, sau 19x19x39 cm pentru zidit, 10 sau 12 cm pe aceeasi 19 si 39 cm ca pereti despartirori, adica doar grosimea este diferita, cat si multe alte marimi si forme si numar de goluri deja in dependenta de care tipuri de blocuri de fortan vobim.

Totusi, ca orice material de zidarie, are si el neregularitatile sale, si nu vorbesc doar de exteriorul blocurilor, ci si de interior.

5. Se zideste fara complicatii

6. Se poate confectiona home-made

Unde se foloseste?

In reclame vezi ca cica se folosesc si ca material de zidarie normal, si la fundatii, si la garduri si in alte locuri. Totusi eu nu va recomand sa credeti in reclame fara sa fi aflat caracteristicile acestui material, care le-am evidentiat mai ales in video trecut, si fara sa puneti un pic capul in miscare.

Chiar poate fi folosit el la fundatie – la infrastructura care nu doar ca ea insasi exercita forte si greutati imense asupra terenului de fundatiei si sol, dar inca preia fortele si greutatile suprastructurii, adica nivelelor superioare si trebuie acestea sa se transfere cu succes la sol; ca sa nu mai zic ca si solul are actiunile sale fata de fundatie. Acolo trebuie sa fie un material foarte rezistent, gen structuri din otel-beton, maxim caramizi pline traditionale… oare poate boltarii sau fortanul sa se descurce cu aceste forte? Ganditi-va si singuri!

Eu cred ca nu. Deasemenea datorita caracteristicilor sale, asa cum am si mentionat, nu folositi boltari ca material de zidarie in cazul caselor unde aveti o structura de rezistenta cu zidarie portanta, si fortanul sa aiba asa functii structurale. Sunt cazuri ca golurile din fortan sunt armate un pic si umplute cu beton, in cazul dat, depinde, ar mai merge, insa nicidecum dupa ureche, ci dupa anumite calcule precize, asa ca mai bine vorbiti cu un structurist mai intai.

Unde recomand eu sa folositi fortanul?

Deja continuarea cu recomandarile unde se poate de folosit boltarii din beton la constructia casei, cat si analiza cu informatiile detaliate a avantajelor in mare parte doar enumerate mai sus, o gasiti in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *