Termoizolare unui planseu din beton-armat cu vata minerala

Buna ziua. In acest video va voi arata pas cu pas un exemplu despre cum se poate de termoizolat un planseu sau tavan din beton-armat. Izolarea acestuia se deosebeste de termoizolarea unui planseu-tavan din lemn, exemplu despre care am vorbit deja in video trecut, va recomand sa il vizionati cu atentie.

In general, proprietarii de case care au un tavan din beton armat, si care in pod sau la mansarda nu planuiesc sa locuiasca, ci doar sa lase spatiul asa cum este sau sa il foloseasca doar ca spatiu de depozitare, pot foarte bine sa nu izoleze acoperisul la interior, cum se face la mansarde, ci in acest caz mult mai corect este sa se termoizoleze peste placa de beton, acolo in pod.

Ca materiale, defapt se poate folosi in cazul acesta mai ca orice materiale de termoizolatie – si permeabile la vaporii de apa, si mai putin sau chiar impermeabile la vaporii de apa. Doar ca atentie – pentru fiecare material sau categorie de materiale, vor exista anumite reguli de montare, anumite diferente, si masuri aditionale, mai ales daca materialul nu ofera siguranta anti-incendiara!

Ca de exemplu, doriti polistiren, poftim – doar ca printre alte masuri, una ar fi obligatia de a turna o sapa usoara deasupra. Ca de exemplu doriti perlit sau vermiculita, poftim – doar ca printre alte masuri, una obligatorie este sa ganditi o solutie ca acesta sa nu fie luat de vant si sa nu faceti doar praf de perlit in pod prin aer care se va sufla si afara s.a.m.d.

Dat fiind faptul ca cele mai multe persoane in prezent aleg sa se termoizoleze cu vata minerala, un material accesibil si okay din mai multe puncte de vedere, acest video va fi ca exemplu anume despre termoizolatia unui planseu din beton-armat anume cu vata minerala, permeabila la vapori, care apropo daca si o alegeti, mai bine sa fie bazaltica, nu de sticla.

Informatiile din continuare totusi se vor aplica in maaare parte si altor solutii de termoizolare a tavanelor, asa ca daca doriti, va puteti inspira si din acest video.

Deasemenea exemplu va fi pentru o casa cu un regim termic si de umiditate normal, adica va avea ventilatie controlata si umiditate monitorizata, si va fi oarecum o casa construita normal si etansa. Asadar,

  1. Avem tavanul din beton armat. Nu stiu daca l-ati curatat dupa decofrare sau pe parcurs, insa acum trebuie sa il curatati bine, toate denivelarile si orice scurgeri care s-au intarit, pe ambele parti si la interior si exterior trebuie curatate si slefuite, creand o suprafata plus minus curata si dreapta. Desigur stergeti cu o carpa semi-umeda la sfarsit suprafata.
  2. Acum trebuie sa va decideti ce fel de finisaje la interior ve-ti avea, deoarece solutiile aici deja se impart in mai multe variante. Ca de exemplu:
  • Daca ve-ti avea un tavan tencuit, atunci e obligatoriu ca toata suprafata tavanului la interior sa fie mai intai gruntuita. In bai si alte incaperi cu umiditati ridicate, aceasta procedura se face de 2-3 ori.
  • Daca ve-ti avea un tavan din gips-carton sau extensibil, puteti da cu grunt doar imbinarile de exemplu intre planseul de beton din panouri prefabricate de beton, intre planseu si zidarie, si alte locuri de genul dat.
  1. Dupa ce am gruntuit, fie total, fie partial – continuam. Dupa cum am zis, solutiile difera:
  • Daca ve-ti avea un tavan tencuit, atunci dupa gruntuirea totala, tencuiti in pace cu tencuiala. In cumul un planseu de beton bine gruntuit si tencuit la interior, se comporta aproape ca o bariera de vapori. Nu ideal, tot ceva lasa sa treaca, insa se poate si lasa asa. Pentru bai insa, mai bine faceti ca varianta urmatoare:
  • Daca ve-ti avea un tavan din gips-carton sau extensibil, dupa gruntuirea partiala, recomand cu fata la interior, sa dispuneti o bariera contra vaporilor, ideal indeobste as folosi bariera contra vaporilor cu strat de aluminiu dispus spre interior, care va functiona si ca bariera de vapori, dar si va aduce un aport termic prin stratul reflectiv de aluminiu, izolatii despre care apropo in trecut deja am vorbit. Si deja in continuare se continua clasic, se face carcasa din profile de sustinere pentru placile de gips-carton, se monteaza gips-cartonul, se finiseaza si Voila!

Atrageti atentia ca in timp ce la planseul din lemn, in mod corect dispunerea barierii de vapori este sub acest tavan, adica la interior, fiind astupata cu finisaje, de exemplu rigips, NU in pod peste capriori cum e gresit; in cazul unui planseu din beton armat, exista multe pareri ca bariera de vapori trebuie dispusa in pod, adica peste placa de beton, si la fel exista multe pareri ca trebuie dispusa la interior, sub placa de beton.

Eu personal sunt 50/50, insa putin putin mai mult in prezent, in secunda aceasta, consider ca mai eficienta este solutia cu dispunerea barierii de vapori la interior, la cald, acolo unde si sunt in miscare vaporii, si anume cum vedem in imagine, sub planseul din beton la interior.

… continuarea acestui video privind cum termoizolezi un planseu din beton cu vata minerala gasiti mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

One thought on “Termoizolare unui planseu din beton-armat cu vata minerala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *