Tipuri de tencuieli si rolul acestora

Buna ziua. In prezent este aproape obligatoriu si eficient de a realiza careva tencuieli ale peretilor, si nu numai, fie la interior, fie la exterior, iar in acest sens, eu cred ca primul pas tine de cunoasterea a ce tipuri de tencuieli exista si care e rolul acestoa, subiecte care vor fi abordate in acest video. Asadar, sa incepem:

Rolul tencuielilor

In dependenta de caz, acestea pot avea unul sau mai multe roluri principale si mai multe secundare, insa in general vorbind, rolul tencuielilor este urmatorul:

  • Protejarea peretilor, dar si a altor elemente de constructie, cum sunt stalpii, grinzile, planseile, de actiunile factorilor atmosferici, cum sunt umiditatea, razele UV, temperaturile inalte, inghet etc.
  • Acoperirea neregularitatile si aspectul mai urat al peretilor.
  • Pregatirea unei suprafete drepte si netede pentru finisajele exterioare, cum sunt tapetele, vopselele etc.
  • Indreptarea suprafetei pentru a aplica ulterior termosistemul – tencuiala obligatorie zic eu, deoarece orice placa de exemplu de termoizolatie trebuie sa fie asezata etans si lipit bine de sprafata cu care e in contact, fara sa existe careva mici goluri de aer.
  • Anumite tencuieli chiar pot aduce un aport pozitiv izolarii termice, permeabilitatii structurii etc.

Ar mai fi poate careva misiuni importante ale tencuielilor, insa cred ca deja ati inteles importanta acestora. Acum haideti sa trecem la deosebirile si clasificarea diferitor tipuri de tencuieli. Am pregatit 9 categorii diferite la numar.

Clasificarea diferitor tipuri de tencuieli

1) Dupa locul aplicarii, deosebim:

  1. Tencuieli interioare – sunt simplu spus acelea care se aplica in interiorul casei, apartamentului, cladirii etc.
  2. Tencuieli exterioare – sunt acelea care se aplica la exterior si interactioneaza implicit cu natura si factorii climaterici.

 

2) Dupa elementul de constructie pe care sunt aplicate, avem:

  1. Tencuieli aplicate pe pereti si alte locuri verticale
  2. Tencuieli aplicate pe tavane (poduri) si alte locuri orizontale

 

3) In dependenta de suprafata pe care se aplica, deosebim tencuieli care se aplica pe:

  1. Beton-armat
  2. Caramida, blocuri ceramice
  3. BCA, BCU
  4. Boltari din beton (fortan)
  5. Cotilet si alte zidarii din piatra
  6. Rabiț
  7. Gips-carton
  8. Placi de Ipsos
  9. Lemn
  10. Metal
  11. Plastic
  12. … si multe alte surpafete…

 

4) Dupa modul de executie, deosebim:

  1. Tencuieli uscate – sunt tencuieli pre-fabricate in fabrici si se fixeaza de pereti prin diferite elemente de fixare si/sau prin lipire (de exemplu ipsos sau masticuri bituminoase). Acelea care sunt lipite cu ipsos nu se folosesc in bai, saune, bazine si alte locuri cu umiditati ridicate.
  2. Tencuieli pentru pre-fabricate – se aseamana cu acele uscate deoarece la fel sunt fabricate de-a gata si se monteaza cu tencuiala gata aplicata pe acestea.
  3. Tencuieli umede – acestea sunt cele mai populare si se aplica direct pe suprafata peretilor, tavanului si altor elemente.

La randul lor, tencuielile umede dupa modul de aplicare se impart in:

  1. Tencuieli umede aplicate manual – cand una sau mai multe persoane in mod manual si folosind instrumentele necesare, cum ar fi mistria, canciocul, mala s.a. aplica tencuiala pe pereti.
  2. Tencuieli umede aplicate mecanizat – aici deja se folosesc anumite utilaje mai speciale, cum sunt pompele de mortar, injectoarele sau alte masinarii de tencuit pentru a aplica tencuiala pe pereti, fiind o metoda mult mai rapida de tencuire.

In total sunt 9 clasificari a tipurilor de tencuieli, si fiecare dintre acestea vine cu informatii aditionale pentru a alege in final cea mai potrivita tencuiala casei sau apartamentului tau. Detalii in continuare:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *