Cum calculezi singur grosimea termoizolatiei necesare casei tale

Eficienta termo-energetica din prezent, dar si normele din constructii ne fac tot mai mult sa atragem o mai mare atentie termoizolatiei casei sau apartamentului nostru, iar una din intrebarile care persista in randul multor oameni este legata de grosimea termoizolatiei necesare.

In continuare va voi expune nu doar un calcul termoizolatie simplu, ci mai multe variante de calcul a termoizolatiei, indiferent de structura – zidarie, pod, acoperis, fundatie, padosea – in dependenta inclusiv si de cerintele si dorintele dvs ca client.

Pentru a calcula ce grosime de termoizolatie avem nevoie, indiferent de ce material de termoizolatie vorbim, trebuie sa cunoastem in principal 3 valori:

  • Grosimea materialelor
  • Conductivitatea termica
  • Rezistenta termica

Grosimea materialelor se afla usor, masori cu rigla cel mai simplu ce grosime are de exemplu zidaria. Ce tine de aflarea grosimei termoizolatiei, deja va trebui sa faci niste calcule, despre aceasta putin mai incolo.

Conductivitatea termica si rezistenta termica, cel mai des se afla din fisele tehnice ale materialelor, fie vorbim de constructie, de zidarie, fie vorbim de termoizolatie. Mie imi place si cred eu ca este mult mai comod sa operez si sa stiu conductivitatea termica a unui material, ca mai apoi singur sa determin rezistenta in dependenta de grosime.

Stim deja din cateva din video-urile trecute unde am explicat aceste notiuni, ca cu cat conductivitatea termica a unui material este mai mica, acesta este este mai termoizolant. Si cu cat rezistenta termica atat a materialului, dar si a intregii grosimi e mai mare, salvam mai multa caldura. Nu doresc sa ma opresc mult, cine e interesat, vizioneaza atent video privind Factorii care influenteaza termoizolatia.

Formula Rezistentei termice este urmatoarea: R = d / λ, unde R este rezistenta termica, d = este in cazul nostru grosimea sau distanta prin care trece caldura, iar λ este coeficientul de conductivitate termica.

Unitatea de masura a rezistentei termice este metru patrat-Kelvin pe watt (m2K/W). Unitatea de masura a valorii d este metru, nu centimetru, atentie, ci metrul. Iar unitatea de masura a coeficientului lambda este W/mK.

Acum o sa va arat un exemplu concret, ca dvs sa intelegeti principiul de calcul. Exemplul meu este in cazul unui perete exterior, zidaria este din BCA de 30 cm. Intrebarea este, ce grosime de termoizolatie exterioara avem nevoie?

Pentru o exemplificare si mai buna, am impartit calculele in anumiti pasi. Asadar,… vizionare placuta al video-ului din continuare cu mai multe exemple de calcul privind grosimea termoizolarii.

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 thoughts on “Cum calculezi singur grosimea termoizolatiei necesare casei tale

  1. Radu Lupu says:

    Va salut, informatiile de pe YouTube si de pe aceasta adresa, mi-au fost de mare ajutor. Sincer as crea sa fac o mica donatie. Care este modalitatea mai simpla? Nr meu de cell italia: 388 388 9026. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *