Cum analizezi o companie de constructii ce ridica blocuri de locuit cu apartamente

Buna ziua. Primesc periodic mesaje prin intermediul Paginii de facebook „Enciclopedia Constructiilor” prin care anumite persoane ma roaga sa le ofer parerea mea privind careva companii de constructii de la noi care ridica blocuri cu apartamente. Multi ma intreaba ce companii sunt bune, serioase, si care nu. Din pacate s-au inmultit cazurile in ultimii 10-15 ani cand apar diferite probleme cu companiile de constructii, iar un om simplu nici nu stie ce sa creada, nu are siguranta si increderea ca o companie este cu adevarat buna, si nu va amagi investitorii.

Iata de ce am hotarat sa fac un video, prin care sa va arat o metoda simpla prin care puteti chiar si dvs analiza o companie de constructie. Eu la randul meu, acum cativa ani, am avut interesul personal sa analizez companiile de constructii din RM, ca sa imi creez o lista de circa 100 companii, in final selectandu-mi pentru mine cateva companii de TOP, bune, si desigur creandu-mi si o lista neagra a companiilor cu care in nici un caz nu voi avea relatii, indiferent de cat de frumoasa le este reclama.

Si apropo, acum peste cativa ani, cand fac acest video, am descoperit ca companiile de constructii care au fost in lista mea pozitiva, isi continua activitatea, iar multe din acele din lista neagra, deja si-au sistat activitatea sau unele chiar inca nu au finisat obiectivele care le incepusera sau le erau in plan cativa ani in urma.

Daca dvs o sa doriti de la mine listele respective – eu din start va spun ca eu nu le ofer nimanui, nici pentru bani, nici gratis. Totusi, in continuare o sa va arat metoda mea, ca dvs singuri, de acasa, folosind exclusiv doar mediul online si informatiile libere din internet, sa cautati, sistematizati si creati analize despre anumite companii de consructii, care pe dvs va intereseaza cel mai mult si va ganditi de la care sa procurati vreun apartament.

Chiar daca analiza mea contine 14 puncte, din start trebuie sa intelegeti ca in general, principalele probleme se impart in cele de ordin juridic, si cele de ordin constructiv.

  • Din categoria problemelor juridice fac parte de exemplu cazurile cand dvs sunteti pusi sa platiti anumiti m2 in plus, sau se pune pe seama dvs anumite cheltuieli de care nu a-ti stiut la inceput, sau Doamne Fereste se construieste pe jumatate blocul, ca firma sa dea faliment si asa clientii raman si fara bani si fara casa. In mare parte, multe probleme de genul dat pot fi prevenite daca dvs analizati contractul impreuna cu un jurist, si in caz de ceva il renegociati, ca aveti dreptul conform legii. Chiar daca compania va zice ca e un contract-tip pentru toti, conform legii, ei stiu, insa va ascund acest lucru, ca dvs puteti negocia si schimba contractul, desigur daca partile ajung la un numitor comun.
  • In al doiela caz, o alta problema este, ca chiar daca blocul s-a construit, si s-a dat deja in exploatare, calitatea constructiei date cam lasa de dorit. In goana dupa cat mai multi bani, sunt comapanii care construiesc in locuri cu soluri nefavorabile sau cu panza freatica sus – desigur sunt si in cazul dat solutii tehnice si constructive, insa din pacate nu toti le executa pe deplin si corect; alte companiii fie mai economisesc la materiale de constructie, la grosimea peretilor, la armatura, la termoizolatie si la multe altele care per total duc la scaderea calitatii si uneori poate chiar a rezistentei blocurilor respective.

Printre punctele care trebuie sa le analizati se enumera:

  1. Website-ul oficial
  2. Pagina de facebook.
  3. Materialele de constructie folosite
  4. Vechimea companiei.
  5. Activitatile licentiate ale companiei
  6. Obiectivele date in exploatare
  7. Obiectivele aflate in constructie si viitoare
  8. Darea in exploatare inainte de termen sau in termen
  9. Intarzieri in darea in exploatare.
  10. Prescriptii si penalitati de la Agentia pentru Supravegherea Tehnica
  11. Litigii.
  12. Parerile pozitive
  13. Parerile negative
  14. Alte mentiuni

Detaliat despre toate acestea, cat si multe alte informatii, aflati din video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *