Casa pasiva – apa calda de la soare cu ajutorul panourilor solare termice

Buna ziua. Panourile solare termice pentru obtinerea apei calde le putem cumpara foarte usor la diferiti comercianti autorizati, sunt pe piata deja si la noi, nu e o problema sa apelati la ei, si chiar la mententanta si ajutorul in a instala aceste panouri. Ele in general colectoarele sunt de 2-3 feluri, asa mai principale:

  • panouri plane/plate,
  • panouri cu tuburi
  • si mai nou sunt si panouri termodinamice,

insa totusi cele plane si cu tuburi sunt cele mai populare.

Totusi daca sa instalam toata sistema, aceasta la fel costa cateva mii de euro sigur, iar eu, in acest video, o sa va ofer o solutie care aproximativ functioneaza la fel, insa costa mult mai putini bani.

Chiar si solutiile simple, se impart in 2 feluri:

  • Pasive – adica rezervorul de apa, altii spun acumulator, se afla mai sus decat panoul solar. In asa fel, sistemul functioneaza oarecum natural.
  • Activ – cand rezervorul se poate afla oriunde, si mai sus si mai jos, e indiferent deoarece apa in sistema e miscata de pompa de caldura.

Am vazut si la romani si la rusi, si la europeni sau americani cum fac si un fel de sistem si altul. Insa pentru spatiul nostru, al Republicii Moldova, cand avem si sezonul rece cu temperaturi si sub 0 °C, si apa poate ingheta in sistema, noi nu prea putem folosi sistemul pasiv, decat doar in lunile de vara, insa sistemul activ deja poate fi foosit si iarna, decigur daca se i-au masurile necesare si se gandeste totul corect.

In general aceste sisteme sunt capabile sa ne incalzeasca apa si pana la 50-60-70 °C, uneori chiar si mai mult, deja aceasta depinde de ce sistem vorbim, ce dimensiune au panourile, ce solutii de captare si stocare a radiatiei solare s-a folosit, cat de bine s-a termoizolat, ce volum de apa trece prin tevi, ce rezervoare s-a folosit, ce volum, la ce inclinatie fata de soare stau panourile, cat de mult e soare in zona dvs s.a.m.d.

Pe internet sunt o multime de exemple, video-uri, articole, figuri, chiar si materialele difera, eu in continuare o sa va arat doar un exemplu de-al meu, la mod general, care conform parerii mele subiective, se poate de folosit pentru a crea un sistem cu panouri solare pentru obtinerea apei calde de la soare, apa menajera calda/fiebinte pentru toate trebuintele casnice, si deja daca se maresc dimensiunile si volumul, se poate folosi chiar si pentru incalzirea casei prin tevi a Incalzirii in Pardosea.

Eu personal, cred ca cel mai eficient din punct de vedere termic si exploatarii normale a sistemului fara sa avem probleme, fara sa inghete sau sa ramanem uneori fara apa calda, ar fi sistemul cu 2 rezervoare. Acum dvs vedeti (in video) un exemplu de executie cu mai toate detaliile necesare, amplasarea lor si altele. Un exemplu de genul dat sau careva asemanatoare, cred eu ca pot fi optime pentru zona noastra, luand in considerare ca prin panoul solar curge apa cu antifreeze, care NU se amesteca cu apa din rezervorul Nr. 2 care va reprezenta deja apa noastra menajera.

Totusi, ca sa va explic mai simplu de ce eu cred ca e mai bine sistema cu 2 rezervoare, si nu cu 1, am pregatit schemele foarte simple de functionare a acestora in 2 imagini, fara detalii multe ca in imaginea trecuta, doar asa, principalul, ca sa va fie foarte clar diferenta dintre ele si sa nu va incurcati.

Toate detaliile de functionare si informatiile importante le gasiti in urmatorul video:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *