Casa pasiva – problemele panourilor solare de aer si prevenirea acestora

Buna ziua. Acest video e o continuare a video-ului trecut, cand am explicat modul de functionare si constuctie a unui Air solar panel, adica a unui panou sau colector solar de aer, cu care ne putem incalzi casa partial, fiind o solutie destul de buna aditionala, nu insa una principala.

Sistemul e simplu, cand e soare, chiar daca e ger afara, acest panou solar ia aerul din casa, sa zicem de +20 °C, si il incalzeste in interiorul sau pana la temperaturi de +50 + 70 + 90 °C, aer care ajunge inapoi in casa, incalzindu-ne astfel casa. Insa si acest sistem, ca ca orice sistem, are anumite neajunsuri, sau minusuri, unele din ele pot fi indepartate, altele nu. Fiti atenti in continuare.

Cand e soare si cand e bine – totul e super, primim caldura gratis, adica mai ca gratis, ca oricum micul cooler va consuma ceva electricitate, insa extrem de putin. Totul suna bine, si in extrem de multe surse, articole, video pe Yutube am vazut ca se explica cel mai mult anume „ia-uite cat de bine lucreaza”. Eu insa mi-am pus intrebarea candva „oare cum lucreaza noaptea sistema?”, „ce probleme ce minusuri are panoul dat solar cand nu e soare?” , „cum putem aceste probleme sa le prevenim?”, gasind din pacate mult mai putine informatii, insa din ce am gasit, ma impart si cu voi in continuare.

Asadar, cand afara nu este soare si temperatura este una joasa, panoul solar se poate raci in cateva minute, 5-10-15 minute chiar. Stim din cele mentionate anterior privind constructia acestuia, ca se vor folosi termostate, coolere – deci va exista o mica automatizare cand aerul din panoul solar va fi prea rece pentru a fi impins in incapere.

Insa ce facem cu aerul care se afla acolo, si mai mult ca atat ce facem si cu diferentele de temperatura care vor exista intre partea de jos a gurii care se afla in casa, sa zicem +19 °C, Temperatura de la partea de sus a gurii din casa, sa zicem +23 °C, si Temperatura din panou, care sta afara expus mereu T de afara, care iarna de exemplu poate fi aproape oricare -5 -10 –20 °C sau +5 +10 °C etc? Hai sa scriu aici 0 °C.

Ce facem cu diferentele date, ca doar si ele pot porni anumite procese naturale de miscare a aerului, care poate fi nedorita noua? Nu uitati, eu vorbesc amu cand afara nu e soare si panoul nu se incalzeste, nu lucreaza, ci doar sta. Daca nu a-ti uitat, noaptea de exemplu, Temperatura din panou va fi mai mica decat cea din casa, panoul fiind amplasat afara doar, plus mai sunt curenti de aer, plus mai este diferentele de presiune – ma rog, sunt mai multi mici factori, care fac ca noaptea, seara – cel mai des cand nu e soare, sa intre aer in panoul nostru solar, fie pe aici, fie pe aici (locatiile sunt prezentate in video).

Ce alte probleme mai poate avea un panou solar de aer si care sunt metodele si solutiile de rezolvare a acestora, gasiti in video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *