Casa pasiva – incalzirea casei cu panouri solare din banci de aluminiu

Buna ziua. In continuare vom vorbi despre Air Solar Panel – sau cu alte cuvinte panouri solare de aer, care in principiu incalzesc aerul mai rece, oferindu-ne aer cald sau chiar fierbinte. In anumite surse am intalnit si denumirea de colectoare solare de aer – dvs cum doriti, asa si denumitile.

De ce am ales anume sa vorbesc despre bancile de aluminiu? Deoarece eficienta lor in comparatie cu alte materiale asemanatoare care sa stocheze caldura si incalzeasca aerul suficient pentru a ne oferi caldura, este destul de mare. Apropo panourile solare cu banci de aluminiu sunt foarte si foarte asemanatoare cu peretii solari descrisi in unul din video-urile trecute. Se folosesc cam aceleasi principii de functionare, cam aceleasi solutii, insa cu mici mici schimbari.

Exemple privind structura, modul de confectionare si functionare a acestor panouri solare este unul extrem de variat. Este destul sa cautati in Google „air solar panel” in engleza, sau ceva de genul„energie de la soare banci de aluminiu” in limba romana, sau „Солнечный воздушный коллектор” in limba rusa, si sa gasiti exemple cu duiumul. Ceea ce o sa va ofer eu in continuare este doar un simplu exemplu din miile de exemple.

Ce o sa va prezint in continuare va fi mai mult un exemplu schematic, prezentand mai mult figura de functionare si de confectionare. O sa incep asadar sa va explic cum functioneaza, ca sa continui ce anumite momente de confectionare, despre anumite dezavantaje sau minusuri ale acestui sistem, care apropo daca se i-au anumite masuri, pot fi inlaturate, o sa fie urmatorul video.

Cum functioneaza Air Solar Panel?

Modul de functionare este simplu: cand afara este soare, dar in genere cand este ziua si este innourat nu foarte mult, si exista si o anumita difuzie a luminii si reflexie de pamant, panourile solare cu aer, capteaza energia soarelui in interiorul acestui panou.

Cum energia nu poate sa dispara intr-un fel, ci doar sa se transforme, aceasta devina caldura in interiorul panoului, acolo temperatura acelui mediu si elementelor dinauntru crescand considerabil.

Creand o anumita structura, de anumite dimensiuni, si folosind anumite materiale si mici tehnici si reguli ale fizicii, noi putem sa stocam mai multa caldura inauntru, si sa folosim caldura respectiva, care e oferita gratis de catre soare, pentru a ne incalzi casa (desigur nu incalzesti toata casa dintr-un asa panou, insa o camera uneori e posibil, aducand mai corect spus un aport in plus regimului termic de confort si temperatura a casei).

Astfel, creand o gura de intrare a aerului in partea de jos, pe unde va intra aerul rece, sa zicem din camera, si o alta gaura in partea de sus, pe unde aerul deja incalzit va iesi din panou si apoi intra in casa, folosind anumite materiale inauntrul panoului cum ar fi bancile de aluminiu, si vopsind panoul in negru ca sa stocheze mai multa caldura, se creaza o structura, care pe timp de zi si de soare, deseori functioneaza de-sine-statator, adica fara interventia omului, aerul rece intra in mod natural in panou prin gura de jos, si iese prin deschiderea de sus, deja incalzit.

Pentru o mai buna eficienta, deseori la gaura de jos se foloseste un mic ventilator sau cooler de calculator, care sa miste fluxul de aer mai mult, incalzind si mai mult incaperea unde aerul cald va intra.

Si cam atat. Totul pare simplu la acest panou solar de aer din banci de aluminiu, pare eficient si este caldura obtinuta gratis. Desigur sunt nuante, mai ales noaptea sau cand nu este soare suficient, insa despre acestea o sa fie urmatorul video, in continuare voi continua insa nu constructia panoului solar.

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *