Tipuri de hidroizolatii

Buna ziua. In mod normal, noi trebuie sa ferim si sa protejam de apa si umiditate mai ca orice constructie si structura a casei, fie vorbim de exteriorul casei, cum este fundatia, demisolul, peretii, acoperisul, termoizolatia; fie vorbim de interioul casei, cum ar fi cazul bailor, WC-urilor, tavanelor si altor locuri unde se pot intampla scurgeri sau infiltratii de apa.

Pentru a realiza toate aceste lucruri, exista mai multe tipuri de hidroizolatie, si cum piata hidroizolatiilor in ultimele decenzii a crescut foarte mult, pentru a va ajuta in a decide ce fel de hidroizolatie sa alegeti in cazul dvs particular, am decis sa realizez un video privind clasificarea diferitor tipuri de hidroizolatii.

1) Dupa locul aplicarii, avem:

 1. Hidorizolare interioara
 2. Hidroizolare exterioara

2) In functie de momentul aplicarii, deosebim:

 1. Hidroizolatie primara aplicata la etapa constructiei unui obiect
 2. Hidroizolatie secundara aplicata ulterior, intr-un anumit moment, de obicei la o etapa de reparative, cand deja hidroizolatia primara nu se descurca cu sarcinile avute.

3) Conform destinatiei, avem:

 1. Hidroizolatie rezistenta la presiunea pozitiva a apei (hidroizolare anti-presiune). De exemplu daca avem panza freatica sus, se foloseste o hidroizolare rezistenta la presiune, aplicata la exteriorul fundatiei si a subsolului. Acest tip de hidroizolare nu are sens de folosit la interior, deoarece acolo apa are deja alte presiuni.
 2. Hidroizolatie rezistenta la presiunea negativa a apei. De exemplu daca avem precipitatii atmosferice care se acumuleaza imprejurul fundatiei noastre, putem folosi si o hidroizolare de interior, deoarece presiunea apei deja este una mai joasa si actioneaza diferit.
 3. Hidroizolatie sau Impermeabilizare capilara – aceasta protejeaza un anumit material prin prevenirea cresterii umiditatii din capilarele acestuia, prevenind absorbtia apei si capilaritatea. De exemplu avem betoane cu aditivi speciali care realizeaza aceasta functie.

4) In dependenta de materialele folosite, putem deosebi hidroizolatii pe baza de:

 1. Bitum
 2. Bitum cu polimeri
 3. Bitum cu cauciuc (cauciucat)
 4. Cauciuc (ex: Membrana EPDM)
 5. Polimeri
 6. Pe baza de poliester
 7. Poliuretan
 8. Poliuree
 9. Membrane PVC
 10. Metal
 11. Compusi minerali
 12. Compusi chimici
 13. … si alte materiale…

Vezi continuarea clasificarilor tipurilor de hidroizolatii, cat si informatii aditionale despre care din hidroizolatii sa alegi pentru cazul dvs, in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *