Tipuri de hidroizolatii

Buna ziua. In mod normal, noi trebuie sa ferim si sa protejam de apa si umiditate mai ca orice constructie si structura a casei, fie vorbim de exteriorul casei, cum este fundatia, demisolul, peretii, acoperisul, termoizolatia; fie vorbim de interioul casei, cum ar fi cazul bailor, WC-urilor, tavanelor si altor locuri unde se pot intampla scurgeri sau infiltratii de apa.

Pentru a realiza toate aceste lucruri, exista mai multe tipuri de hidroizolatie, si cum piata hidroizolatiilor in ultimele decenzii a crescut foarte mult, pentru a va ajuta in a decide ce fel de hidroizolatie sa alegeti in cazul dvs particular, am decis sa realizez un video privind clasificarea diferitor tipuri de hidroizolatii.

1) Dupa locul aplicarii, avem:

  1. Hidorizolare interioara
  2. Hidroizolare exterioara

2) In functie de momentul aplicarii, deosebim:

  1. Hidroizolatie primara aplicata la etapa constructiei unui obiect
  2. Hidroizolatie secundara aplicata ulterior, intr-un anumit moment, de obicei la o etapa de reparative, cand deja hidroizolatia primara nu se descurca cu sarcinile avute.

3) Conform destinatiei, avem:

  1. Hidroizolatie rezistenta la presiunea pozitiva a apei (hidroizolare anti-presiune). De exemplu daca avem panza freatica sus, se foloseste o hidroizolare rezistenta la presiune, aplicata la exteriorul fundatiei si a subsolului. Acest tip de hidroizolare nu are sens de folosit la interior, deoarece acolo apa are deja alte presiuni.
  2. Hidroizolatie rezistenta la presiunea negativa a apei. De exemplu daca avem precipitatii atmosferice care se acumuleaza imprejurul fundatiei noastre, putem folosi si o hidroizolare de interior, deoarece presiunea apei deja este una mai joasa si actioneaza diferit.
  3. Hidroizolatie sau Impermeabilizare capilara – aceasta protejeaza un anumit material prin prevenirea cresterii umiditatii din capilarele acestuia, prevenind absorbtia apei si capilaritatea. De exemplu avem betoane cu aditivi speciali care realizeaza aceasta functie.

4) In dependenta de materialele folosite, putem deosebi hidroizolatii pe baza de:

  1. Bitum
  2. Bitum cu polimeri
  3. Bitum cu cauciuc (cauciucat)
  4. Cauciuc (ex: Membrana EPDM)
  5. Polimeri
  6. Pe baza de poliester
  7. Poliuretan
  8. Poliuree
  9. Membrane PVC
  10. Metal
  11. Compusi minerali
  12. Compusi chimici
  13. … si alte materiale…

Vezi continuarea clasificarilor tipurilor de hidroizolatii, cat si informatii aditionale despre care din hidroizolatii sa alegi pentru cazul dvs, in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 thoughts on “Tipuri de hidroizolatii

  1. Serj says:

    Buna ziua! Puteti sa ajutați-mă cu o consultatie? Am cumparat o casa locuibila, casa era construita in 2004.,in zona cu dealuri,panza freatica aprox. 2 metre,casa este pe varful .Casa este S +P+M, izolata cu polistrren de 5 cm exterior.caramida 25- 28 de cm,placa din beton,neizolata nici la S/P nici la P/M. Twvanul la mansarda : regips fixat pe scelade lemne si vata minerala deasupra.,acopirisul- tigla buna maro ,nu stiu cum se numeste.Cum sa izolezi hidro si termo podeaua neizolata ?podeaua este din placa de beton acoperit cu parcchet laminat :de sub placa a unei camere este sol,restul -deasupra subsol din beton,apa freatica aproximativ 2 metre si subsol nu a fost izolat nici exte rior nici interior,exista pompa de evacuare apei.in jurul case nu exista trotuar.Casa este cu incalzire cu radiatoare din otel ,cu centrala pe lemne urmeaza sa schimbam pe peleti.talparie din termopan. Si daca puteti sami spuneti daca trebuie sa mai pun un strat eps exterior si cat( casa nu este vopsita,numai gletuita, si cum sa procedezcu cu subsol?Multumesc anticipat!

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua, pentru consultatii individuale, luati legatura cu noi cu mesaj pe pagina de Facebook. Merci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *