Avantaje si Dezavantaje izolatia cu placi PIR – spuma rigida poliizocianurică

Buna ziua stimati abonati. In acest video vom afla mult mai detaliat un material de termoizolatie foarte bun, si anume placile din spuma rigida de poliizocianurat, sau mai pe scurt, placile PIR. Despre ce inseamna acest material, cum de se confunda cu placile PUR, adica cu spuma poliuretanica, si unde se folosesc placile rigide din poliizocianurat, vizionati video trecut. In acest video vom analiza pe larg avantajele si dezavantajele acestui material, dar si multe caracteristici care pur si simplu sunt caracteristice acestui material.

Asadar, sa incepem cu punctele forte, si o sa continuam treptat cu alte caracteristici mai neutre si apoi cu cele mai nefavorabile:

  1. Conductivitatea termica foarte buna

Coeficientul lambda λ de conductivitate termica in dependenta de produs si producatori, poate varia in principal intre 0.021 – 0.028 W/mK, cifre care sunt mult mai bune decat polistirenul, vata minerala si alte materiale pe care deja le-am analizat pe acest canal. Principala cauza o reprezinta numarul mare de celule inchise, peste 95%, care este prin in structurile acestor celule.  Apropo la unii producatori am vazut afirmatia ca cu cat grosimea placii e mai mare, cu atat termoconductibilitatea este mai buna.

  1. Durabilitatea

Daca as face o medie a producatorilor analizati, atunci conform informatiilor acestora, durabilitatea placilor din spuma poliizocianurica ar trebui sa fie cuprinsa undeva intre 30-50 ani in conditii normale, cifra Okay as zice eu.

  1. Rezistenta fata de micro-organisme si substante chimice

Placile PIR ar fi rezistente la mucegai, la ciuperci, nu dezvolta paraziti, nu se tem de descompunere, putrezire, sunt stabile dpdv chimic fata de multe substante cu care ar putea in contact in timpul exploatarii. Deasemenea acest material nu reprezinta interes alimentar pentru nici o forma de viata, si nu prea vezi vreo micro-flora sa se dezvolte in acesta.

  1. Rezistenta la anumiti factori de mediu

Se spune ca placile respective sunt rezistente la diferite conditii de mediu ce pot aparea, inclusiv la temperaturile joase sau ridicate. Analizand diferiti producatori, pot spune ca in medie acestia declara rezistente cuprinse intre undeva -70 oC pana la vreo +80.. 100.. +120 oC. Legat de temperaturile de rezistenta, insasi materialul e rezistent sa zicem de la -70 pana la +100 oC, insa daca este in combinatie cu alte materiale, de exemplu cu bitum, atunci deja aveti in vedere si rezistenta bitumu-lui, care la unele combinatii este nu de la -70, ci doar de la -5 oC pana la vreo +100 oC.

Chiar si asa la diferite temperaturi, spuma poliizocianurica isi mentine proprietatile sale constante. Totusi la acest punct o sa mentionez ceva legat de dezavantaje, insa ceva mai incolo.

  1. Rezistente mecanice

Daca dam exemplul rezistentei la compresiune, la care cel mai mult se atrage atentia, atunci la diferiti producatori, in dependenta de materiale, vedem valori cuprinse intre 120 – 150 – 180 kPa, la o deformatiune de 10%, rezistenta care este una destul de buna ca acest material sa fie folosit cu succes la pardoseli, terase, acoperise plate etc. Alte rezistenti, cum sunt de exemplu la tractiune perpendicular pe fete, deja logic sunt mai mici 50-80 kPa, insa iar, depinde de producator.

Iata insa o atentionare: la producatorii seriosi, am vazut afirmatia ca chiar si cu aceste rezistente bune, materialul nu trebuie gandit ca material portabil, ci trebuie numaidecat sa se ia si alte masuri de protectie si ca pe acest material sa nu se calce excesiv, fiind finisat cu alte materiale potrivite pentru exploatarea normala pe care se poate pasi permanent.

  1. Densitati si greutati mici

Densitatile acestui material variaza in general intre 25-30 si pana la vreo 50 kg/m3, iar greutatea acestuia este foarte si foarte mica. Iar acest avantaj corelat cu proprietatile termoizolante excelente, dau nastere urmatorului avantaj:

  1. Grosimi mici de montare

In primul rand, daca am compara polistirenul extrudat cu o termoconductibilitate de 0.032 W/mK, care se aplica in mod ideal cu o grosime de 10 cm la pardoseala, atunci acesti 10 cm de polistiren sunt echivalenti a doar 7 cm de spuma de poliziocoanurat sub forma de placi cu termoconductibilitatea de 0.023 W/mK care se poate aplica la pardoseala, deci economisim spatiul incaperii.

In al doilea rand, daca am termoizola vreun acoperis plat de tip terasa de 100 m2, in loc de 30 cm de vata minerala bazaltica cu densitatea 100 kg/m3 si care rezulta o greutate de circa 3 tone; putem folosi echivalentul a doar 17 cm de placi din spuma de poliziocianurat, cu densitatea de 35 kg/m3 si care va exercita o greitate de doar 600 kg. Deci castigam 13 cm in grosime si 2.4 tone in greutate. Think about it!

… In total sunt 15 caracteristici privind avantajele si dezavantajele placilor PIR din spuma de poliizocianurat, pe care le puteti afla in intregime din video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

One thought on “Avantaje si Dezavantaje izolatia cu placi PIR – spuma rigida poliizocianurică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *