Impamantarea instalatiei electrice a casei

Buna ziua stimati abonati. In acest video vom vorbi nitel despre impamantarea casei. Vor fi cateva informatii, cateva atentionari, reguli, care cred eu ca dvs ca proprietar al unei case ar trebui sa le cunoasteti, chiar daca apelati si recomand sa apelati la serviciile unui electric autorizat sa va faca toate aceste lucrari.

Pentru a ordona toata informatia respectiva, cred ca nu va suparati ca le-am numerotat pe puncte – 32 la numar, foarte scurte, sa va fie mai usor de inteles. Toate acestea sunt impartite in cateva etape:

  1. Etapa de informare – cand dvs va informati, controlati, faceti proiectul etc.
  2. Etapa de pregatire – cand dvs deja va decideti ce materiale sa cumparati, cat, de unde
  3. Etapa de realizare – cand realizati nemijlocit instalatia
  4. Etapa finala si post-realizare

 

I. Etapa de informare

1) Deci, instalatiile de impamantare sunt de 2 feluri:

  • Naturale – cand se leaga de armatura metalica a fundatiei casei.
  • Artificiale – cu electrozi montati special in pamant. Priza data de pamant artificiala trebuie conectata de priza naturala a casei.

In acest video ma voi axa putin mai mult pe impamantarea casei artificiala, sper sa nu va suparati.

2) Inafara de aceste prize de pamant, avem si Reteaua generala de legare de pamant care e formata dintr-un conductor metalic legat de partile metalice care pot accidental sa ajunga sub tensiune. O instalatie de impamantare nu ar functiona daca nu ar fi legatura intre priza de pamant si reteaua generala de legare la pamant, asa ca atentie si la aceasta.

3) Mereu trebuie sa asiguram legatura permanenta intre nulul de lucru (Нулевой рабочий проводник (PEN)) si impamantare.

4) Impamantarea se face impreuna macar cu Sistemul de egalizare potential (выполнение основной системы уравнивания потенциалов) (care reprezinta impamantarea tuturor constructiilor metalice din casa, comunicatiile, apa calda, rece, canalizatia, incalzirea, gaz si orice constructii care se afla sub tensiune – toate trebuie impamantate).

5) Proiectul impamantarii eu zic ca trebuie pregatit inca impreuna cu proiectul electric si toata documentatia de racordare la energia electrica. Este bine din start sa stim unde va fi impamantarea, cum se va face, si daca e necesar, sa facem anumite lucrari pregatitoare pentru aceasta.

6) In mod uzual, se foloseste sistemul TN. Nu se foloseste sistemul TT (care e atunci cand conturul cu нулем` nu se conecteaza).

7) Daca va cumparati o casa de-a gata, controlati sistemul electric. Daca gasiti doar 2 cabluri – nulul si faza de lucru, atunci va trebui sa includeti cumva si sistema de impamantare.

8) Daca ve-ti avea sistem fotovoltaic, atunci acesta trebuie sa aiba impamantarea sa. Casa are impamantarea sa, si sistemul fotovoltaic impamantarea sa – nu se leaga impreuna. Apropo si daca va ganditi in viitor sa aveti si masina electrica, pentru ea statia de incarcare la fel trebuie sa aiba impamantare.

9) Pe santier, ar fi de dorit sa existe impamantari temporare, deoarece barele de armatura cel mai des de la stalpi care stau in sus, pot Doamne Fereste atrage vreun trasnet. Aceste impamantari nu se leaga de impamantarea casei.

10) Intre priza de pamant a cladirii si priza de pamant a postului de transformare (ce alimenteaza cladirea) trebuie sa fie o distanta de cel putin 20 metri. Cand aceasta distanta nu se poate respecta se prevede o priza de pamant comuna cu rezistenta de cel mult 1 Ohm.

Acum ca avem inchipuire ce si cum, haideti sa vedem ce materiale sa alegem, de care sunt etc.

 

II. Etapa de pregatire

11) Legat de electrozi, acestea sunt bornele sau tarusii care sunt infipti in pamant in cazul impamantarii artificiale. Din ce am gasit, cei mai longevivi sunt electrozii din otel inoxidabil masiv (pot atinge si 50 ani), apoi Electrozii cuprati sau din cuplu solid (care ating 30-40 ani, 100 ani), si cei mai nelogevivi dar si ieftini sunt Electrozii din Otel galvanizat sau zincati. Daca sunt zincati la cald – tin in medie 5 ani, daca sunt zincati prin electro-zincare galvanziare – tin 2 ani, metoda care apropo daca nu ma gresesc a fost deja interzisa in standardele europene. Sunt si electrozi zincati cu straturi de acoperire mai gros, si care tin si 15 ani, insa sunt mai scumpi si deja mai bine va cumparati de Cupru.

12) Numarul de electrozi se decide in dependenta de sol si Rezistenta dorita. De obicei sunt minim 3 (sunt cazuri si 6-8 etc). Exista calculatoare online.

13) Lungimea electrozilor care vor fi infipti in pamant la fel difera. In Romania am observat ca se recomanda lungimi de minim 1.5 metri, in spatiul estic de la 2.5 metri. Optim eu cred ca sunt tarusii de 2.5-3 metri, deoarece cu cat sunt mai lungi si mai adanc infipti in pamant, cu atat mai bine are loc descarcarea.

Daca avem paratrasnetul conectat de impamantarea casei, atunci lungimea minima este de 2 metri.

14) Diametrul minim al electrozilor rotunzi de exemplu de cupru este de 14 mm2, de obicei sunt de 16 mm2, insa sunt electrici care recomanda sa avem cu rezerva si sa alegem de 20-25 mm2 – totusi mai bine din timp sa vorbiti cu un specialist deoarece conteaza la masurari si aceste valori, nu se alege dupa ureche.

Electrozii din otel zincati de exemplu, pot fi si sub forma de unghiuri sau drepunghiulari. De exemplu daca alegeti din unghiuri, optim zic eu ca sunt acei de 50x50x5 mm plus minus.

15) Pentru impamantare, mai corect spus pentru cablul de la Panoul electric pana la Platsbanda impamantarii (sau elementul de conexiune) in nici un caz nu folositi tuburi de protectie din PVC, ele nu-s deloc rezistente la temperaturi mari, sunt periculoase dpdv incendiar, mai pe scurt… Sunt pe piata tuburi speciale cu protectie.

16) Cablul care vine din Panoul electric si care se va uni ulterior in exterior de platsbanda Impamantarii, in mod general trebuie sa fie cablu din cupru de minim 10 mm2, sau aluminiu de minim 16 mm2, sau fier de minim 75 mm2. Cei mai multi insa recomanda cuprul, dupa cum am zis minim 10 mm2 (in sursele romane) sau minim 16 mm2 (in sursele din spatiul CSI, Rusia)

Etapa a III-a si a IV-a privind etapa de realizare – cand realizati nemijlocit instalatia si etapa finala si post-realizare a impamantarii casei, o gasiti in video din continuare:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *