Vata minerala ucide – vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica

Acest material este dedicat unui dezavantaj foarte grav si care poate de unii nu este stiut sau nu este luat in serios, si anume faptului ca vata minerala atat de sticla cat si bazaltica este foarte nociva pentru sanatatea si chiar viata omului.

Vata minerala nu este deloc ecologica, asa cum spuneau unii vreo doua decenii in urma cand a aparut acest material pe scara larga pe piata de termoizolatii din Romania si ulterior si Republica Moldova.

Studiile recente din medicina au demonstrat ca in componenta fibrelor intra elemente cancerigene, iar materialul ce le uneste este rasina fenol-formaldehidica sau melamino-formaldehidice, care emana aldehida formica libera si fenol, substante extrem de toxice, in realitate substante otravitoare pentru organismul omului.

Fenolul foarte repede se absoarbe chiar si de pielea umana. Aproape imediat dupa ce intra substanta in organism, fenolul incepe sa influenteze asupra creierului , provocand excitatie de scurta durata, posibil si paralizia centrului respirator. Chiar si dozele foarte mici ale acestui component provoaca la om tusea, durerea de cap, greata, slabiciunea fizica. Otravirea mai grava poate duce la lesin, insensibilitatea corneei, spasme, boli oncologice. La omenii care traiesc timp indelungat langa sursa de fenol pot sa se nasca copii cu deficiente fizice sau mentale.

Sunt extrem de multe persoane care au casa termoizolata cu vata minerala si spun ca totul este bine si nu au ajuns la spital din cauza data. Pai substantele date nu te ucid ca o otrava rapida (cum se otravesc soarecii de exemplu), ci lent, ca si tigarile. Daca fumezi o tigara, nu mori din prima, organismul se descurca, insa daca tot continui sa fumezi, atunci sansele tale sa sa capeti careva probleme de sanatate tot cresc si cresc. Analogia daca este valabila si in cazul termoizolarii cu vata.
Mai multe detalii gasiti in video din continuare:

UPDATE: In video urmator despre dezavantajele vatei, dar si aici, eu mentionez ca „nu sfatuiesc nimanui sa termoizoleze cu vata minerala” – in principal mentionand acestea din considerentul substantelor nocive prezente in vata minerala clasica. Totusi de curand pe piata a aparut vata minerala ECO – unde producatorii singuri recunosc ca au eliminat/diminuat cantitatea de fenol, formaldehida si altor substante periculoase mentionate in acest video. Daca este corect ce spun acestia, deja aceasta vata eu pot sa va o recomand, insa desigur luati in calcul si celelalte aspecte despre avantajele si dezavantajele vatei.

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

2 thoughts on “Vata minerala ucide – vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica

  1. Dinu Iuliana says:

    Dacă eu lucrez într-un mediu în care sunt particule de vata de sticla și nu primesc nici un fel de spor unde mă pot adresa pentru a corecta acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *