Dezavantajele polistirenului extrudat si expandat in termoizolatii

In prezent este practic o manie sa iti termoizolezi casa sau apartamentul, iar printre cele mai populare materiale de termoizolare se afla polistirenul si vata minerala. Eu cred ca cam 70-80 % din persoanele care au case cu termoizolatii cu polistiren sau vata, au deschis larg urechile la avantajele acestui material, unele din ele fiind pure minciuni, iar la auzirea anumitor dezavantaje, fie nu au dorit, fie s-au facut ca nu aud, parca crezand cu tarie in ideea ca polistirenul sau alt material este cel mai bun, si va aduce un confort in casa superior, corelat cu facturi mai mici.

Insa polistirenul, fie ca dvs ganditi pozitiv sau nu, ca luati sau nu in calcul toate caracteristicile acestui material, el asa si o sa ramana, nu o sa se schimbe, la fel si avantajele si dezavantajele sale (in sensul folosirii unde si cum trebuie). In acest video mi-am propus sa va enumar cateva din minusurile polistirenului extrudat sau expandat.

Inainte de a incepe doresc sa fac o mica diferenta a Polistirenului:

  • Politiren expandat – EPS – пенополистирол – пенопласт
  • Polistiren extrudat – XPS – экструдированный пенополистирол

Eu din start va spun, orice material de termoizolare este si bun si rau – totul depinde de caracteristicile sale si cum el interactioenaza cu alte elemente ale casei! Este bun daca e folosit acolo unde trebuie si montat corect, si devine rau daca nu e folosit unde trebuie si nu e montat bine. Iar daca nu e folosit unde trebuie, nu doar ca o sa aveti cam aceleasi cheltuieli privind incalzirea casei, dar si o sa va apara probleme care nu le-ati avut, cum ar fi mucegaiul, ciupercile, ferestre ude, deteriorirarea zidariei s.a.m.d.

Analiza detaliata a caracteristicilor polistirenului care daca nu e folosit unde trebuie sau cum trebuie, ne ofera anumite rezultate negative, deci dezavantaje polistirenului expandat sau extrudat, le gasiti in video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

19 thoughts on “Dezavantajele polistirenului extrudat si expandat in termoizolatii

  1. Ana says:

    Buna ziua
    Va multumesc enorm pentru informatiile pe care le dati, m-ati oprit in ultima clipa de la o greseala enorma pe care era sa o fac pt ca tocmai ma pregateam sa imi izolez casa din caramida cu polistiren, ca sa scap de condens si mucegai si uite cum era sa dau din lac in put.
    V-as mai ruga totusi sa ma mai ajutati cu un sfat: la o casa din caramida clasica (nu cred ca e ceramica) in care in camerele care dau la nord am nivel ridicat de umezeala, frig si se fac pete de mucegai dupa mobila, ce solutie de termoizolare corecta as avea? Tin sa precizez ca aceste neplaceri sunt numai 2 camere care dau la nord si numai iarna, in restul casei e perfect. Bine, ce-i drept si vara tot camerele alea sunt cele mai fierbinti, nu putem dormí nici noaptea de caldura.
    Sper tare mult sa ma puteti ajuta cu un sfat ca deja nu mai stiu ce sa fac sa pot dormi si eu in dormitor, ca tot omul…
    Va multumesc

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Ma bucur ca informatiile respective sunt de folos.
      Din ce inteleg, problema la dvs este urmatoarea: dat fiind faptul ca latura nordica nu este expusa caldurii solare in sezonul rece al anului, temperatura acestor pereti daca aproximam din extrior spre interior este una mai mica. Fiind peretii mai reci, acestia prezinta un risc mai ridicat de a face condens, lucru care la dvs asa si se intampla – umiditatea din aer la contactul cu acei pereti mai reci condenseaza, fenomen care duce in lant si la alte probleme care le-ati expus. Solutiile in cazul dvs ar fi urmatoarele:
      1) Termoizolati la exterior peretii respectivi. In contextul termoizolatii intregii case si tuturor laturilor peretilor exteriori, puteti opta ca latura nordica sa beneficieze de o termoizolare sa zicem in medie cu 3 cm mai mult decat restul laturilor.
      2) Asigurati o ventilatie buna in incaperile date. Faptul ca s-a facut mucegai dupa mobila denota faptul ca fie mobila a stat prea aproape de perete si nu s-a realizat o circulatie normala de aer intre ea si perete, fie in intreaga incapere sunt lacune cu ventilatia.
      3) In sezonul rece, atat ziua cat si noaptea, staruiti-va sa mentineti un regim al temperaturii interioare echilibrat. De multe ori diferentele mari de temperatura chiar si din interior pot provoca anumite fenomene nedorite.
      Sper sfaturile sa va ajute. Acestea au fost expuse teoretic si fara sa consult situatia la locul respectiv. Merci de intelegere!

  2. Ana says:

    Va multumesc foarte mult pentru raspuns si indicatii, voi tine cont de ele, imi sunt foarte utile. Daca se poate, v-as mai ruga sa imi spuneti ce material sau materiale ar fi potrivite in situatia mea. Asa cum va spuneam, este o casa de caramida (clasica, zic eu…), peretii au camera de aer la mijloc si ca vechime cred ca are in jur de 20 de ani.
    Va multumesc anticipat

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Daca spuneti ca peretii au strat de aer la mijloc, atunci este vorba de pereti in trei straturi (care apropo mie nu imi prea plac, nici dpdv seismic, nici al termoeficientii). In cazul dvs, solutia este sa termoizolati deja la exterior. Dat fiind faptul ca caramida lasa vaporii de apa sa migreze prin masa sa, ca sa nu aveti probleme, trebuie si materialul termoizolant la fel sa lase acesti vapori sa fie eliminati in atmosfera. Deci nu va sfatuiesc sa alegeti polistiren, spuma de sticla expandata, spuma poliuretanica. Printre cateva materiale care pot fi folosite, putem enumera vata minerala (recomand doar Eco), placile minerale gen Multipor, sau alte termoizolatii fibro-lemnoase.
      Desigur nu uitati ca sa alegeti o grosime suficienta ca punctul de roua sa nu cada niciodata in zidarie, ci in termoizolatie – doar asa practic creati conditii ca vaporii de apa sa nu condenseze la intersectia anvelopei cu zidaria, sau in golul respectiv de aer intre straturile zidariei. Sunt calculatoare online (cautati si in alte limbi) pentru a calcula teoretic unde ar putea fi punctul de roua.

  3. Ana says:

    Va multumesc foarte mult, m-ati ajutat enorm.
    Va felicit pentru acest blog si canalul de Youtube, atat de utile persoanelor ca mine, care nu cunosc aceste notiuni si care, prin urmare, pot comite greseli greu de reparat ulterior.
    Numai bine si la cat mai multe vizionari!

  4. Alex says:

    Va salut. Puteți să.mi zpuneti va rog cu ce as putea izola cel mai bine un container maritim? Urmează să devină spatiu pt locuit.

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. O casa din metal, cum ar fi varianta unui container maritim, este una nu tocmai potrivita zonei noastre climaterice, aduce cu sine mai multe probleme atat la etapa de termoizolatie, cat si la etapa de exploatare, dar si nu cred ca poate fi o solutie pe termen lung de zeci de ani. Reclama e frumoasa si totul pare ideal – insa atata timp cat e reclama. Nu am recomandat si nu voi recomanda vreodata pentru cineva care doreste sa isi faca o casa pe termen lung intr-un container maritim (poate doar daca nu are ce face si vra asa pentru cativa ani).
      Raspunzand la intrebarea dvs – va pot spune ca nu exista in prezent vreo metoda care ar putea termoizola foarte bine sau chiar bine un container maritim. Mereu va exista riscul de condens si umezeala, care pe suprafete metalice sunt practic 99.99% posibile sa se realizeze. Iar de mai placati cu ceva la interior, gen lemn, rigips s.a. – asteptati-va ca ele in cativa ani sa se umple de mucegai.
      Va spun doar teoretic – trebuie sa termoizolati cu materiale de grosimi precis mai mari de 25-30 cm (daca doriti confort), totul sa fie facut super etans, fara nici o punte termica, cu ventilatie inteligenta la interior, tamplarii super-eficiente, si de dorit ferestre mari la sud, si cam nici una la nord.

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Sigur nu ii voi termoizola cu polistiren, ci cu matriale permeabile la vaporii de apa, gen vata minerala eco, pluta, celuloza, perlitul, vermiculita, rumegusul, lana de oaie etc.

  5. Cherteș Flaviu-Nicușor says:

    Bună ziua. Multumim pentru prezentările facute. Intrebare: ce parere aveți despre polistirenul grafitat, pentru termoizolare exterioară? Va mulțumesc!

  6. Gogoloi ionut says:

    Buna ziua.Sunt in punctul de a izola termic casa,230 mp optez intre adeplast eps 80 grafitat de 10 cm sau austrotherm af80 plus alb cu dunga rosie,tot de 10 cm.
    Am caramida porotherm robust de 25 cm cu goluri si o tencuiala de 2 cm interior.
    Multumesc frumos.

  7. Bogdan says:

    Buna ziua,
    Am o casa construită din cărămida și izolata cu polistiren extrudat de 5cm și in fiecare an in perioada rece apare mucegaiul in interior pe la colțurile pereților, întrebarea mea este dacă a fost izolata greșit cu polistiren extrudat și dacă trebuie dat jos și înlocuit eventual cu vata bazaltică. Mulțumesc

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Polistiren extrudat NU se foloseste la peretii exteriori, e mare greseala. Plus 5 cm e prea putin, nu degeaba aveti probleme. Folositi polistiren expandat EPS, grafitat sau vata minerala, minim 15 cm grosime.

  8. Razvan says:

    Buna ziua,
    Ati spus ca e interzis polistirenul la exterior peste caramida pentru ca se face condens. Unde anume? Intre caramida si polistiren sau si mai la exterior intre polistiren si tencuiala? Imi puteti arata in ubakus.de exact unde se face condensul? Pentru ca eu nu-l prea vad.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *