Avantajele polistirenului extrudat si expandat ca termoizolatie

In acest video voi expune avantajele polistirenului extrudat si expandat, mai corect spus vom analiza cateva proprietati bune ale acestui material de termoizolatie al casei, care in anumite cazuri, ne poate servi cu bine si nu fara a avea probleme.

Pe larg toate plusurile polistirenului expandat si extrudat le gasiti analizate in video de la finele acestui articol, insa foarte succint, va prezint totusi principalele avantaje ale penoplastului (cum i se mai spune in Moldova) cu vreo doua mentiuni despre acestea:

1) Termoizoleaza foarte bine – in medie gasim pe piata polistiren cu conductivitatea termica cuprinsa intre 0.03-0.045 W/mK la temperatura de exploatare de (25±5) °С.

2) Nu absoarbe apa – Polistirenul insa, nu se teme de apa. Polistirenul extrudat lasat in apa timp de 28 zile, absorbtia apei a fost de doar 0.4% din volum, iar polistirenul expandat poate ajunge si pana la 2-3-4-5% din volum.

Deasemenea polistirenul nu prea lasa vaporii sa migreze normal prin masa sa, adica de exemplu anvelopa cladirii termoizolata cu polistiren, nu prea respira normal incat sa lase vaporii sa lase sa se evaporeze in atmosfera. Acestia – vaporii de apa, cel mai des condenseaza intre anvelopa cladirii si zidarie/pereti, iar umezeala rezultata duce deseori la mucegai si alte probleme. Ce tine de rezistenta impotriva difuziei vaporilor de apa, parametrul µ, am avea cam urmatoarele valori:

  • µaer = 1
  • µEPS = 30-50-70
  • µXPS = 50-250
  • µMembrana bituminoasa = 20.000 – 50.000

Deja explicatii gasiti in video.

3) Durata de exploatare se considera ca este in jur de 50 ani. Diapazonul de temperatura considerandu-se in conditii normale, este intre -50 … +75 °С.

4) Este stabil chimic si nu este toxic pentru om (doar in anumite conditii)

5) Are o buna rezistenta la compresiune (depinde de tipul polistirenului, densitatea si caracteristicile sale). Cel extrudat are o rezistenta mai buna la compresiune decat cel expandat.

6) Este relativ ieftin

7) Se monteaza relativ usor

… deja celelalte avantaje ale polistirenului expandat si extrudat la termoizolarea casei cu acesta, cat si analiza tuturor avantajelor – 10 la numar, le gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *