Sisteme de alarma si protectie necesare oricarei case sau apartament

In acest articol/video vom vorbi despre ce fel de sisteme de alarma si protectie trebuie sa avem la casa noastra, ba chiar si la apartamentul nostru, sisteme care ne vor ajuta nu doar ca sa prevenim anumite efractii si hoti, dar si anumite accidente si urmari grave ale unor defectiuni tehnice.

In cele ce urmeaza, sistemele recomandate vor fi numerotate si descrise pe scurt, pentru varianta obtinerii informatiei pe larg, va revomandam sa vizionati video de mai jos.

1. Detectoarele de Fum

Primul lucru care eu il recomand sa existe in orice casa, indiferent daca e vorba de o casa noua sau una veche batraneasca, daca e un apartament sau orice alt imobil – este detectoarele de fum. Un detector de fum este un aparat dotat cu senzori, ce are rolul de a genera un semnal de alarmă în cazul în care detectează urme de fum.

Numaidecat montatile in incaperile unde aveti sobe, in camera tehnica, in bucatarie si in alte locuri unde existe careva aparate sau conditii ca accidentat (Doamne fereste daca si prin intentie), sa se declanseze vreun incendiu.

2. Detectoarele de gaz.

Al doilea lucru care il recomand, la fel indiferent de casa si locatie, starea familiala sau alte conditii, este detectorul de gaz. Acest detector este inutil daca nu aveti conexiune la gaz si nu folositi butelii cu gaz, cazane pe gaz sau plite pe gaz, deci fiind absolut total pe electricitate, insa aceste cazuri sunt rare. Din ce cunosc, normele legale in vigoare in Romania, obliga persoanele care folosesc aparate conectate la instalatia de gaze – sa monteze detectoare de gaz.

Un detector de gaze este un aparat dotat cu senzori care permit detectarea prezenței unor gaze în mediul ambiant. Multe centrale pe gaz vin si cu detector de gaze, dar sunt si centrale fara acest detector.

3. Detectoare de inundatie

I se mai spune detectoare de apa sau senzori de apa. Cred ca deja v-ati dat seama ca principala lor functie este de a detecta apa. Eu le recomand sa le folositi in locurile unde sunt robinete, tevi si alte obiecte sanitare si de alimentare sau evacuare a apei si canalizatiei.

4. Sisteme de supraveghere video

Exista supraveghere video de interior, si de exterior. Totusi recomandabil este sa aveti in primul rand de exterior. Daca sunteti extrem de precaut, puteti pune si in interior, insa aveti grija sa nu incomodati familia, persoanele care va vin in casa, si sa nu le incalcati drepturile la viata privata, la confidentialitate etc.

Ce tine de supravegherea video exterioara – rolul lor este de a surprinde si inregistra totul ce se intampla in diapazonul locului unde camera respectiva filmeaza. Principala functie, este sa obtineti dovezi video despre vreun strain sau eveniment care poate sa se intample, solutia data fiind si ca o buna masura de prevenire a anumitor infractiuni. Totusi daca in localitatea dvs cam nimeni nu are camere de filmati instalate afara, si dvs va puneti, asa ve-ti bate la ochi si atrage atentie in plus.

5. Alarme antiefractie

Acestea ajuta foarte mult in a tine hotii departe de locuinta dvs. Deja iar in dependenta de model, de functii si de alti factori, aceste sisteme de protectie de dau drumul unor sirene imediat ce se detecteaza o tentativa de efractie. Acest lucru nu doar ca va poate alerta si trezi din somn de exemplu daca sunteti acasa; dar va poate alerta si atrage atentia vecinilor, daca de exemplu nu sunteti acasa. Vecini posibil ulterior ii pot speria pe eventualii hoti, ii pot inregistra cu telefonul mobil persoanele sau chiar alunga.

Sunt alte sisteme care nu pornesc alarmele, insa incep sa inregistreze audio, sau video, sau sa va dea un sms sau un apel telefonic si dvs puteti auzi ce se petrece. Exista pe piata si asa sisteme antiefractie care combina toate functiile expuse anterior.

Bonus

Avand instalate sistemele mentionate mai sus, care se gasesc si in Republica Moldova sau Romania cu mare usurinta, puteti sta in mare parte sigur/a ca casa sau apartamentul dvs este protejat extrem de mult. Totusi cum se spune din batrani: paza buna trece primejdia rea! Iata de ce, nu strica sa urmati cateva mici reguli de prevenire si protectie fata de orice eventual rau-facator, reguli care deja le puteti afla din video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *