Constructia unui pavaj de durata – exemplu

Acest articol contine un exemplu de constructie a unui pavaj, fara un strat de suport din beton si cu pavaj de 6 cm – minimum care eu il recomand. Apropo daca va intereseaza constructia unui trotuar din beton monolit, atunci va recomand articolul trecut.

Pavajul respectiv poate fi folosit atat pentru trotuare, cat si pentru terase, pentru platforme unde va fi parcata de exemplu masina, pentru orgada dvs, sau chiar si pentru alei si drumuri cu trafic nu prea mare.

Exemplele si grosimea straturilor si solutiile pentru acest pavaj, sunt calculate in dependenta de acest pavaj. Daca la voi vor fi alte marimi, alte grosimi, alta panta si alte conditii, atunci e mare probabilitatea ca la voi solutia data sa sufere careva modificari, adica sa fie adaptata conditiei dvs.

In general producatorii ofera la vanzarea plitelor de pavaj si manuale cu instructiuni de montare. Ceea ce va recomand eu, este sa urmati acele instructiuni, daca le aveti, insa totodata sa va ganditi dava chiar toti pasii explicati acolo se potrivesc si cu situatia de pe terenul dvs.

Sunt cazuri cand se face totul dupa instructie, si dupa un timp oricum apar denivelari si gropi. Si cand suni echipa care ti-a facut pavajul sau drumul, ori au telefonul inchis, ori nu ii poti gasi, ori daca ii gasesti, cauta o suta si unu motive “de ce ei nu sunt vinovati” si de ce “garantia lor nu se poate aplica”. Din pacate rar sunt cazurile cand se reface lucrarea tot din banii lor.

Eu nu vreau sa invat pe nimeni, eu sunt o persoana care mereu cauta solutii noi, poate mai neobisnuite, insa care sa functioneze si sa fie de lunga durata. Si iata am dat eu de un exemplu, mai mult timp in urma, in anumite surse din tarile scandinave, exemplu care apropo l-am intalnit si in practica altor tari. Aceasta solutie eu am modificat-o putin, si v-o prezint dvs in continuare.

Pentru o intelege toate straturile si in general toata constructia pavajului respectiv, va recomand sa vizionati video de mai jos. Totusi, foarte scurt, pasii pentru constructia pavajului din piatra ar fi urmatoarea:

  1. Saparea groapei de fundare
  2. Indreptarea/nivelarea si compactarea solului, cat si crearea unei pante de scurgere (2-3 cm la 1 metru)
  3. Compactarea unui rand de piatra cu fractia 20/40 la fundul gropii
  4. Crearea unui drenaj ascuns al apei (gen french drain), sau chiar doua drenaje.
  5. Asternerea geotextilului
  6. Crearea unui strat din nisip si pietris amestecat (pana la adancimea de -40 cm)
  7. Termoizolarea cu polistiren extrudat si astuparea cu geotextil
  8. Crearea unui strat de 5 cm de pietris compactat
  9. Constructia bordurii
  10. Astuparea malurilor exterioare bordurii cu pamant
  11. Crearea altui strat de inca 10 cm de pietris
  12. Astupam cu geotextil
  13. Punem un strat de 15 cm de nisip si pietris amestecat
  14. Punem un pat de split (amestec ciment si nisip) si punem pavajele
  15. Etapa de rostuire a pavajelor
  16. Compactarea-vibrarea pavajelor si repetarea rostuirii
  17. Udarea pavajului
  18. Crearea drenajului de suprafata

Va recomandam cu tarie sa vizionati video de mai jos privind crearea unui pavaj:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *