Dezavantajele vatei de sticla si minerale bazaltice in termoizolatii

Termoizolatii cu vata minerala bazaltica sau de sticla in Republica Moldova, Romania si alte state care au scapat de comunism in anii 90 ai secolului trecut, au devenit tot mai populare mai ales in randul constructorilor de blocuri, case si alte cladiri, pentru a imbunatati termoeficienta acestor structuri.

In mediul online exista foarte multa reclama privind termoizolatiile din vata minerala, iar consumatorului de rand ii este putin greu sa inteleaga pe deplin acest material si toate caracteristicile sale. La fel ca si alte materiale de termoizolare, vata minerala de sticla sau bazaltica daca nu este folosita unde trebuie si cum trebuie, ne poate aduce cu sine doar anumite reactii adverse nedorite de noi, creandu-ne astfel probleme.

In general, atat vata minerala de sticla, cat si vata minerala bazaltica are proprietati asemanatoare, iar diferentele existente intre ele sunt mai mult variatii. Totusi exista si cazuri cand aceste materiale se difera in dependenta de densitate, greutate, scopul, modul si locul termoizolarii etc.

UPDATE: in video eu mentionez ca „nu am sfatuit, nu sfatuiesc si niciodata nu voi sfatui pe nimeni sa foloseasca vata minerala ca material termoizolant in nici un caz, deloc, niciodata nici in interior, nici in exterior!”. Totusi dupa ce pe piata a aparut vata minerala ECO – unde producatorii singuri recunosc ca au eliminat/diminuat cantitatea de fenol, formaldehida si altor substante periculoase mentionate intr-un video trecut despre vata minerala, eu pot deja recomanda aceasta vata, insa cu o mare atentie, luand in consideratie si restul caracteristicilor si ale informatii privind dezavantajele vatei minerale mentionate in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

59 thoughts on “Dezavantajele vatei de sticla si minerale bazaltice in termoizolatii

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Sunt mai multe solutii pentru termoizolarea pe exterior al unei case. In primul rand depinde de ce structura exterioara vorbim: fundatie, zidarie, acoperis etc. In al doilea rand depinde din ce fel de material este acea structura: otel-beton, BCA, caramida, fortan, cotilet, lemn etc. Si abia in al treilea rand in dependenta de primele doua raspunsuri, se alege un material termoizolant care sa se combine cu acestea fara a deranja de exemplu migratia normala a vaporilor de apa. Materiale inafara de vata minerala sunt mai multe, avem si polistiren, si perlit, cheramzita, vermiculit, pluta, spuma poliuretanica, spuma de sticla etc. Nu e corect sa zici „iata pe exterior termoizoleaza cu materialul X sau Y” – mereu depinde de la caz la caz.

  1. Ana says:

    Buna ziua
    Ce parere aveti de placile mi erale Multipor? Ar fi o solutie buna pentru izolarea pe exterior a unei case de caramida?
    Va multumesc

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Parerea mea despre placile minerale gen Multipor este una buna. Combinatia aceasta cu caramida este una buna. Cu placere!

      • Enciclopedia Constructiilor says:

        Mereu prima optiune de termoizolatie trebuie sa fie la exteriorul zidariei. Se purcede la termoizolatia interioara cand practic e imposibil de termoizolat la exterior. Legat de termoizolatia interioara, in domeniul respectiv sunt 2 directii, cu 2 pareri cam opuse, insa ambele argumentate logic:
        1) Se aleg materiale impermiabile la interior – gen panouri din spuma de sticla expandata – de grosimi mai mari. Logica este ca termoizolatia, pe langa functia de termoizolare, sa nu permita trecerea vaporilor de apa prin masa sa ca sa ajunga la pereti, ori daca vaporii ajung acolo, si peretii dvs nu sunt termoizolati la exterior, vor face condens si apoi umezeala data poate evolua in mucegai s.a.m.d.
        2) Se aleg materiale permiabile la interior – gen panouri din pluta – la fel de grosimi bunicele. Ele sunt mai sanatoase, insa permiabile, si anume din acest motiv, se monteaza 100% etans bariera contra vaporilor la interior, ca sa nu ajunga vaporii de apa nici la termoizolatie, nici la pereti.
        Indiferent de metoda folosita, daca termoizolam la interior, trebuie sa prevenim ca vaporii de apa sa nu ajunga in nici un caz la pereti (iar in cazul materialelor permiabile, sa nu ajunga nici la aceste materiale).

    • Buzdugan Adrian says:

      Cu ce as putea izola mai bine la exterior o casa din BCA…m-am gândit la celuloza , placi minerale multipor , polistiren ? Va rog o sugestie , mulțumesc !

      • Enciclopedia Constructiilor says:

        Buna ziua. Daca sa vorbim doar de o sugestie, asa cum doriti, nu de o consultatie, atunci sugestia mea este urmatoarea:
        1) Vizionati mai intai video-urile despre BCA: Avantajele BCA-ului si Dezavantajele BCA-ului, pentru a va intelege mai bine caracteristicile zidariei dvs.
        2) Si apoi vizionati multiplele video despre Polistiren, Vata minerala, celuloza si altele de pe acest canal pentru a intelege care din acestea cel mai bine se potriveste cu caracteristicile BCA-ului! Asa materiale ca Multipor inca nu a fost analizat pe acest canal, insa va pot spune ca se combina bine cu BCA-ului, insa nu doar el. Succes!

        • Buzdugan Adrian says:

          Am urmărit mai multe video-uri de pe siteul dvs și tot sunt încurcat oarecum . Spuneți-mi dvs va rog cu ce as putea izola mai bine o casă de BCA , grosimea peretelui 25 cm și tencuit pe interior cam 4 cm..vreau acum sa izoleze pe exterior…Mulțumesc !

          • Enciclopedia Constructiilor says:

            EU va pot da acum o lista cu minim 10 materiale de termoizolatie, fiecare cu caracteristicile sale si fiecare si cu plusurile si cu minusurile sale, si materiale permiabile, si impermiabile, si fiecare din aceste variante vine si cu plusurile si minusurile sale, plus si cu conditiile sale. De exemplu unele au nevoie de un fel de finisaj, altele de alt fel, unele trebuie sa aiba o grosime minima de 20 cm, altele nu e obligatorie grosimea minima si tot asa mai departe. Daca eu va ofer pur si simplu mura-n gura lista materialelor, de unde dvs o sa stiti cum sa termoizolati corect in dependenta de material? Nu credeti ca ar fi mai oportun macar cat de cat sa intelegeti de ce seface intr-un fel sau altul; sau ce caracteristici are mai multe materiale si cum va interactiona cu BCA-ul? Deoarece repet – indiferent de care alegeti, ve-ti avea si minusuri si plusuri, iar alegerea e a dvs, ca pe urma sa nu da-ti vina pe mine sau altcineva. Acestea fiind spuse, ce anume nu ati inteles de v-ati incurcat oarecum?

        • Horvat says:

          Buna ziua .As dori sa izolez tavanul unei cladiri in pod este izolat cu vata minetala de 10 pe planseu de beton .Ar mai fi necesara o izolatie si pe interior .Ma gandesc sa pun o vata bazatica de 10 si pe urma rigips .in pod nu m ai am acces .va multumesc si astept un taspuns

          • Enciclopedia Constructiilor says:

            Buna ziua. Termoizolati cu minim 20 cm la exterior peste tavan.

  2. Daniel says:

    Buna ziua,

    As avea nevoie de o parere: la un perete existent al unei case pe structura de lemn, in prezent: tencuiala, polistiren 5cm exterior, folie, placaj 2cm, vata 10cm, placaj 2cm, folie, rigips, in caz ca vreau sa re-izolez pentru a fi energetic mai rentabil la facturi, cum ar fi mai bine:
    – sa pun peste structura in plus alt polistiren de 5 sau 10 sau mai bine placi multipor de 10 sau mai bine 15?
    – da dau jos structura existenta de polistiren si sa pun pe curat polistiren de 15 sau multipor de 15?
    (Ma gandesc ca pt structura de lemn e m bine sa respire… capetele grinzilor ies din pereti pt a permite mai bine lemnului sa respire)

    Cum vi se pare structura initiala de izolatie pt o zona cu temperaturi temperate precum imprejurimile Sibiului?
    Multumesc

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua.
      Structura initiala de termoizolatie este simplu spus – o catastrofa din punctul meu de vedere.
      Dvs stiti corect ca structura de lemn trebuie sa respire, si totusi ati folosit polistiren, si inca aveti in gand una din optiuni tot folosirea de polistiren. Lemnul si polistirenul nu sunt deloc compatibili (sa zic asa).
      Daca ati avut deja polistiren, v-as sfatui sa controlati starea vatei existente, s-ar putea sa aiba probleme, fie structura de lemn sa prezinte deja probleme. Acum e vara, sansele sa vedeti problemele sunt mai mici, insa oricum de controlat trebuie.
      Daca structura de lemn si vata minerala sunt Okay, atunci sfatul meu, cel mai simplu si luand in consideratie ca aveti deja vata, sa mai folositi inca 10 cm de vata minerala, aplicata si montata deja si impreuna cu alte solutii tehnice de fixare, montare etc.

  3. Cristina L. says:

    Buna ziua. Pt o casa pe structura metalica, placata cu Osb, cu ce recomandati sa se realizeze izolatia exterioara si interioara? In planul initial se dorea 25 cm polistiren la exterior, si vata de sticla de 10-15 cm in interiorul structurii metalice. Ce alte optiuni am avea?
    Multumesc anticipat.

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Personal nu prea iubesc casele pe structura metalica, si cred ca si multi altii ca creaza incomoditati cam mari privind realizarea unei termoizolatii eficiente si durabile. In cazul dvs, eu as merge cu acelasi material pe toata structura, deci as merge cu vata minerala atat cat e posibil, si as elimina polistirenul din ecuatie. Atentie totusi la folosirea corecta barierelor de vapori, foliilor anticondens, foliei antivant etc.
      Fiind o structura inchisa, se pot folosi si alte materiale, de exemplu materiale de umplere, ca celuloza, vermiculita, termoizolatii fibro-lemnoase, insa iar, scheletul de metal creeaza incomoditati si multe momente se improvizeaza pe santier.

  4. Nicolae H. says:

    Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care varianta de izolare termica este mai potrivita pentru un bloc de locuit realizat din profile de beton (constructie veche din 1982).

      • Nicolae H. says:

        Buna ziua. Este vorba de un bloc 4+1 din beton construit in 1982 la care se doreste izolarea termica exterioara. Pana sa urmaresc filmuletul dumneavoastra, am fost aproape convins ca vata bazaltica este cea mai buna optiune ca si calitate (izolatie mai buna, peretele „respira”,…). Mai mult decat atat, in plimbarile mele prin Franta mai ales (in interes de serviciu) eu nu am observat niciodata ca acestia sa izoleze cu polistiren fatadele la cladirile din beton. Va multumesc anticipat pentru ajutorul dat de a clarifica oarecum dilema mea.

        • Enciclopedia Constructiilor says:

          In cazul blocurilor de locuit in general sunt mai putine variante de termoizolatie, decat in cazul unei case individuale. Intre vata minerala si polistiren, eu as merge pe varianta vatei minerale bazaltice, insa doar aceasta noua ECO. Sunt si alte materiale ca pluta, spuma de sticla, lana de oaie si alte materiale sub forma de placi, insa in prezent, cel mai fiabil legat de cost si gasirea oamenilor priceputi, e mai bine sa va axati pe vata minerala eco si sa nu va complicati cu alte materiale.
          Grosimea minima recomandata – incepand de la 10 cm. Inainte de termoizolare, peretii exteriori trebuie sa fie indreptati si neteziti, iar placile nu se pun pe „bombe”, si se dau cu adeziv pe toata suprafata. E mai greu pentru muncitori, insa e mai calitativ pentru dvs.

          • Nicolae H. says:

            Buna ziua. Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
            As mai vrea o mica clarificare si anume: in materialul video ce arata dezavantajele vatei bazaltice este mentionat faptul ca punctul de roua se formeaza un interiorul izolatiei si datorita variatiilor de temperatura vara/iarna aceasta se degradeaza rapid. De asemenea, va rog sa-mi spuneti ce fel de tencuiala exterioara trebuie aplicata pentru a permite respiratia peretelui de beton de la interior spre exterior, astfel evitandu-se pe cat posibil retinerea umezelii in interiorul izolatiei.
            Va multumesc mult pentru timpul alocat raspunsurilor dumneavoastra.

          • Enciclopedia Constructiilor says:

            In orice material de termoizolatie poate aparea o zona cu risc de condens, depinde deja de umiditate, temperatura, material si desigur grosimea folosita. Sunt mai multe calculatoare online care le puteti folosi si ajusta atat grosimea termoizolatiei, cat si a tencuielii pentru a preveni aparitia acestor zone de condens. Si continuand gandul despre tencuieli, recomand acele tencuieli care au o permiabilitate foarte buna a vaporilor de apa.

  5. cristina says:

    Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu o sugestie: bloc din semifabricate din beton cu subsol tehnic. Se doreste izolarea plafonului subsolului pentru a imbunatati confortul termic la nivelul pardoselii locuintei de la parter. Polistiren extrudat de 3 cm? Spuma poliuretanica?

    Multumesc

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Polistiren extrudat sau expandat de 8-10 cm ar fi okay. Se poate si spuma poliuretanica, panouri din spuma de sticla expandata sau placi minerale.

      • Paul Necula says:

        Bună ziua!, am cumpărat acum aproximativ 2 ani un apartament de 3 camere situat la etajul 4 din 4 construit in anul 1945 in centrul orașului Pitești pe care intenționez să îl renovez total și implicit să îl și termoizolez pe interior deoarece pe exterior nu este posibil dat fiind faptul că blocul are stucaturi exterioare care ar strica aspectul blocului. Întrebarea mea pentru Dumneavoastră este dacă sistemul de izolație cu Multipor de 10 cm este eficient? Știu că nu este recomandată izolația pe interior datorită vaporilor dar sincer din ceea ce am citit pe internet singurele soluții fezabile pentru izolarea termică pe interior este aceasta și cea cu vată minerală sau bazaltică pe structură metalică cu barieră de vapori și rigips. Dumneavoastră ce soluție eficientă mă sfătuiți să aleg pentru a izola pereții și tavanul,Multipor sau vată minerală cu rigips pentru a evita ulterior problemele cu condensul și mucegaiul. Menționez că blocul este construit din cărămidă clasică plină și are aproximativ 40 de cm cu tot cu tencuială. Vă mulțumesc anticipat, Paul Necula.

  6. Ovidiu says:

    Buna ziua,va rog daruiti-mi o sugestie.casa pe un nivel din caramida si stalpi beton,placa din beton,si vreau in pod sa fie locuibila,sau cel putin de depozitat,casa este la campie,ce fel de materiale termoizolante ar tebui sa folosesc sa nu inatampin egrasie sau mucegai pe o durata lunga de exploatare la fundatie,pereti exteriori,placa,si acoperis,Multumesc!

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Daca nu doriti probleme, va sugerez sa vizionati in primul rand video despre „Standardul german al unei case pasive”, si o sa vedeti ca alegerea materialului de termoizolatie nu e deloc unicul lucru important in a termoizola normal o casa. Asa la general vorbind, la fundatie si soclu folositi materiale impermeabile, gen polistiren extrudat, spuma poliuretanica sau spuma de sticla expandata; la pardosea, puteti pune standard 8-10 cm polistiren extrudat sau placi de poliuretan; la zidaria din caramida deja recomand materiale permeabile la vapori, gen vata minerala eco, pluta, lana de oaie, izolatii minerale si altele. Legat de placa (tavanul-podul) si acoperis, aici inainte sa va ofer o recomandare trebuie sa va decideti dvs daca va fi sau nu locuibila suprafata din pod.

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Despre zidarie deja v-am raspuns in comentariul trecut. Daca podul va fi locuibil, deci va fi o mansarda, atunci trebuie sa termoizolati acoperisul, iar in acest sens puteti folosi aceleasi materiale care le-am mentionat si pentru zidarie, insa atentie ca grosimea trebuie sa fie de minim 20 cm.

  7. Bogdan says:

    Buna seara! Pentru izolarea peretilor la o casa pe structura de lemn pot folosi vata minerala? (25 cm), osb de 10+rigips. Imi puteti spune o parere despre vata minerala Ursa FS 34? Va multumesc!!

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna seara. Da puteti folosi vata minerala in combinatie cu lemnul, aceste materiale ‘prietenesc’, insa dupa caz folositi bariera de vapori si respectati si alte reguli ce tine de lucrul cu lemnul si vata minerala. Legat de produsul exact mentionat de dvs, nu doresc sa comentez deoarece nu critic sau laud nici un producator anume, insa eu la general as folosi vata minerala eco. Merci.

  8. RVM says:

    Buna ziua, pentru o casa pe structura de lemn in sistem framing, ce tip de izolatie in pereti si exterioara imi recomandati?
    Unii prieteni arhitecti mi-au recomandat ba spuma poliuretanica, ba vata bazaltica, ba placi de fibrociment, ba multipor. Din cate am vazut fiecare au avantajele si dezavantajele lor.
    Ma intreb totusi ca pentru o casa pe astfel de structura ar trebui ceva care sa fie compatibil cu placile de osb si structura de lemn….
    Dvs, ce mi-ati recomanda?

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. In cazul structurilor care implica lemnnul, recomand doar termoizolatii permeabile la vaporii de apa – vata minerala eco, lana de oaie, rumegusul si talasul, perlitul, vermiculita etc. Nu polistiren, nu spuma poliuretanica, nu altele de genul.

  9. Darie says:

    Buna ziua! In primul rind doresc sa va felicit pentru ceea ce faceti. Oferiti informatii pretioase pentru cei interesati(cum e si cazul meu). Eu locuiesc in Germania si pot sa va spun ca se foloseste foarte mult vata minerala bazaltica la izolarea cladirilor, si vazind acest video am fost surprins.De aceea am intrebat aici daca vata bazaltica chiar este periculoasa pentru sanatatea omului si am primit urmatorul raspuns : In Germania vata bazaltica a fost interzisa inca din anul 2000 datorita prafului si fibrelor mai mici de 3 micrometri care puteau ajunge in plamini si care erau considerate cancerigene.Datorita noilor tehnologii ,din 2010 este din nou acceptata si are un marcaj special:RAL. Acest marcaj asigura ca produsul indeplineste reglementarile stricte de calitate si testare(ca nemtii).Totusi e bine de stiut ca cei ce lucreaza cu vata bazaltica trebuie sa aiba costum de protectie( pentru ca fibrele provoaca mincarimi ale pielii, dar nu e un pericol pentru sanatate),ochelari si masca (totusi se dezvolta un praf care ar fi bine sa nu-l inhalam).
    Asta am aflat eu despre vata bazaltica in Germania
    In incheiere doresc sa va spun ca apreciez foarte mult activitatea Dumneavoastra !

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua si va multumesc mult pentru aprecierea si comentariul dvs. Este adevarat ce spuneti, insa am si o mica adaugire: sunt dovezi oficiale care spun ca testele facute pe vata minerala care au declasificat produsul din potential cancerigen in unul safe, a fost facut pe vata minerala de alt fel decat acea care se comercializeaza in prezent. Deci, au facut testarile pe un tip de vata, insa folosesc certificarea pe alt tip de vata care se vinde. E curios acest lucru dar si deloc de neglijat. Stiu ca tehnologiile se schimba si se imbunatatesc, insa nu strica sa fim precauti. Multumesc mult si va doresc mult succes!

    • Ciobanu Simona Roxana says:

      Bună ziua. Avem o casa la tara din chirpici, are fundație destul de slăbuț, dar pereții nu sunt foarte crapati. Noi vrem sa o renovam, ce recomandări ați avea? Întreb în ceea ce privește fundația, întărirea pereților și izolația.

  10. Vasile says:

    Bună ziua, am o casă din cotilet, grosimea pereților de 40cm și e tencuită la exterior, se află în Chișinău, cu un nivel. Cu ce ați recomanda să o izolez, cu vata sau multipor? Sau în general să n-o izolez…. Multumesc

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Daca ati fi privit video/articolul despre Cotilet (va recomand sa il vizionati), atunci ati fi stiut ca acest material nu conserva bine caldura si nici nu ne-o pastreaza in casa, deci orice casa din cotilet trebuie termoizolata. In a alege intre vata minerala si placile minerale, eu va pot spune ca ambele materiale se combina bine cu cotiletul. Deja mai departe alegerea este a dvs, iar pentru a va ajuta pe dvs sa faceti o alegere mai potrivita anume dvs, am creat mai multe video-uri si despre Avantajele/Dezavantajele vatei minerale, si despre Avantajele/Dezavantajele placilor minerale. Succes!

  11. Laura says:

    Buna ziua! Ce solutie de izolatie interioara si exterioara recomandati oentru casa din paianta? Ma intereseaza o solutie cat mai sanatoasa.

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Recomand izolatie doar la exterior, si permeabila la vapori, materiale sunt mai multe, gasiti analiza acestora pe acest site sau pe canalul de youtube / pagina de facebook.

  12. horia says:

    Buna seara.
    Doresc sa-mi izolez pardoseala apartamentului deoarece sub mine am spatii de inchiriat ce nu intotdeauna incalzite (locuiesc la etajul I). Blocul este din beton armat construit in jur de ’87. Ce recomamdati ca termoizolatie polistiren extrudat sau vata bazaltica eco?
    Am vre-o aproximativ 10cm in care ma pot desfasura si ma gandeam la urmatoarea structura:
    1. Folie PE
    2. Vata bazaltica bio sau polistiren extrudat de 6cm intre grinzi de 60/80mm distanta 40 cm
    3. Folie anti condens
    4. Osb 3 de 22mm
    5. Polistiren extrudat de 0.5mm
    6. Parchet melaminat de 8
    Va multumesc si felicitari pt emisiune!!!

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Sandwich-ul dvs este gresit. Nu trebuie folie anticondens aici deloc, Nu vad rostul polistiren 0.5 mm, mai bine folii de parchet normale. Plus eu as merge in locul vatei sau polistirenului, cu placi din spuma PIR sau PUR. De exemplu:
      – Folie PE
      – Placi din spuma rigida PIR sau PUR 5 cm
      – Bariera de vapori aluminizata cu partea aluminizata spre interiorul camerei
      – Sapa anhidrida 4 cm
      – Folie pentru parchet + parchet melaminat
      In total ve-ti fi undeva la 10-11 cm.

      • Horia says:

        Am uitat…
        Pentru o diferenta de nivel de 5cm (pe o lungime de 5 metrii – dintr-un colt in altul), se poate turna tot sapa anhidrida? (ar mai fii varianta sa sparg).
        Multumesc!

      • Horia says:

        Va mai deranjez cu o intrebare.
        Din calculele mele, adaug cel putin 80kg/m2 greutate asupra plafonului cu sapa.
        Este o greutate acceptabila?
        As putea sa lipesc cu adeziv placile din spuma, si sa prind mecanic deasupra lor (in pardoseala de beton) osb3 de 22mm? Obtin o greutate mai mica asupra plafonului, dar pierd probabil din stabilitate.
        Multumesc!

  13. Radu says:

    Bună ziua
    Am o casă nouă construită din cărămidă Porotherm 38 Sth. Vă rog să-mi propuneți izolația cea mai eficientă termic și cea mai bună din punct de vedere al sănătății

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Propunerea mea este urmatoarea: fara suparare si fara sa aduc atingere sentimentelor dvs in vreun anumit fel, va recomand sa vizionati toate video-urile din categoria „Termoizolatii si Hidroizolatii”, la moment sunt cred ca deja in jur de peste 40 video-uri la aceasta tema, si cu video-uri despre diferite reguli la termoizolarea casei, si despre respiratia casei, si despre grosimile necesare, si despre analiza diferitor materiale de termoizolatie, iar din toate acestea singur ve-ti afla care va sunt sau nu potrivite cazului dvs. Doar nu degeaba m-am chinuit sa le fac pe toate, nu?
      Va ofer un indiciu: alegeti un material permeabil la vaporii de apa. Succese!

  14. sava says:

    Buna ziua! Am o casa construita din bca ytong si izolata cu polistiren de 10 cm .In interior zgomotul constant facut de latratul cainilor vecinilor, 10 la numar in curtea din dreapta si unul foarte mare in curtea din stanga .este foarte puternic incat noaptea nu te poti odihni . Ce imi puteti recomanda pentru reducerea zgomotului in casa ?

  15. Adrian says:

    Polistirenul și altele,nu se compară cu vata bazaltică din multe motive.Polistirenul este ca și cum iarna te îmbraci cu canadiană din plastic să-ți fie cald dar transpiri.Celelalte materiale au dezavantajele lor în comparație cu vata bazaltică.
    În ceea ce privește multiporul am găsit apă in interiorul lui când am dat o gaură cu bormașina.Nu-mi explic,că dacă stai la bloc și citești caracteristicile multiporului,nu ar fi trebuit.
    În fine,concluzia pentru termoizolație este:
    1)Faci peretele gros de 80-100 cm din orice cărămidă vrei,din aia mică plină sau porotherm;
    2)Faci peretele de 25 cm din pirotherm și pui 10cm de bazaltică sau 30 cm porotherm și 5 cm bazaltică.
    Altfel peretele ăla nu e cald iarna.
    P.S.Nu vă luați că,conductivitatea termică a cărămizii pline e nu știu cum,dacă peretele are 80 cm sau 100 cm se acumulează căldura în el și până iese trec 15 ore.La fel și vara,până intră in casă căldura e greu.

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Noi am explicat care ar fi caracteristicile fiecarui material de termoizolatie (sunt circa 14-15 materiale analizate pana in prezent), iar ce tine de inertia termica, conductivitate, punctul de roua si sansele de condens si altele – am vorbit in alte materiale pe larg, cum ar fi Regulile de aur la termoizolarea casei, Condensul s.a.Multumesc.

  16. Doinita says:

    Va
    salut cu respect.Am de izolat o mansarda cu structura de lemn-grinzi și căpriori de 12cm și invalita cu tablă, ce îmi recomandați pt pardoseală și acoperiș?Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *