Instalatia de Paratrasnet

Buna ziua, nu demult am vorbit despre 30 puncte pline cu informatii importante despre impamantarea casei – despre pregatire, din ce materiale se face, cum se realizeaza, la ce sa atrageti atentia etc; si dupa cum v-am promis atunci, vin si cu un video informativ despre Instalatia de Paratrasnet.

Niciodata nu esti asigurat in fata unui Fulger, el poate lovi pe neprins de veste, si nu doar ca iti poate distruge intr-o clima toata tehnica din casa, cauzand prejudicii de mii si poate zeci de mii de euro, dar pune in pericol si sanatatea si viata oamenilor, deoarece cazuri au fost multe, chiar si cu oameni care stateau pe terasa casei admirand ploaia cu fulgere. Asa ca, daca doresti o instalatie de paratrasnet, sau esti curios sa vezi ce inseamna, acest video este pentru tine.

Din start imi cer scuze fata de unii oameni care nu inteleg ca acest canal isi are bastina in Republica Moldova, si nu vreau sa intru in detalii istorice, insa multi oameni, mai ales mai in varsta stiu anumite notiuni anume din limba rusa, asa ca pentru a fi inteles de toti, o sa folosesc in anumite locuri si dublura-traducerea in limba rusa, nu doar romana. Merci de intelegere.

Apropo, daca vor fi comentarii rautacioase pe subiectul lingvistic, abonatul va fi imediat blocat si comentariul lui sters. Va rog sa fie comentarii doar despre subiectul acestui video – Paratrasnetul unei case.

Asadar, instalatia de paratrasnet poate fi exterioara si interioara:

  • внешняя молниезащитная система – Acea exterioara ne pazeste de lovirea directa a fulgerului
  • внутренняя молниезащитная система – Acea interioara ne pazeste de supratensiune

Eu nu sunt electric, daca avem vreun electric care priveste acest video, chiar il rog sa vina cu un comentariu sa ne ofere mai multe detalii, insa eu stiu ca instalatia de paratrasnet interioara foloseste:

  • Dispozitive pentru protejarea rețelelor interne de tensiune (УЗИП – устройства защиты внутренних сетей от импульсного перенапряжения)
  • Protectii la supratensiune tip DPST (Защита от заноса высоких потенциалов путем выравнивания потенциалов)
  • Si dupa caz se mai face si legatura de echipotentialitate.

Instalatia de paratrasnet exterioara poate fi pasiva si activa.

Cel mai des pentru case si blocuri se foloseste Instalatia de paratrasnet exterioara pasiva, care este formata din multe elemente, insa in principal din:

  1. Un interceptor sau captator, care cel mai des este un catarg, adica antena care intampina fulgerul, dar poate fi si din plase si alte solutii, despre asta putin mai incolo. I se spune si Молниеприемник
  2. Unul sau mai multi conductori de coborare, Токоотвод, care leaga captatorul de pe acoperis de impamantare.
  3. Priza de pamant a paratrasnetului, Заземлителя.

Sunt mai multe tipuri de instalatii de paratrasnet exterioare, asa ca haideti sa le luam pe rand.

 

1) Captatorul sau interceptorul

Functia acestui element este sa atraga el un eventual fulger pe o anumita raza de actiune, ferind astfel casa si instalatiile de lovirea directa a unui fulger. Acesti captatori sau sisteme de interceptare, pot fi de mai multe feluri, chiar combinatii, insa in principal:

  1. Captator prin intermediul unui catarg, adica unei tije sau antene, care se fixeaza de cel mai inalt element al acoperisului si protejeaza pe o raza ca a unui con imprejurul lui in medie la 45 grade. O antenta paratrasnet poate fi destula pentru o casa cu forma piramidala, de obicei care are 4 ape. Pentru o casa dreptunghiulara care cel mai des este in 2 ape, se folosesc 2 antene, fiecare la un capat. Lungimea lor este in medie 1-2-3 metri. Se intalnesc antene din cupru, otel zincat, otel inoxidabil, si mai rar dar sunt si din aluminiu. Diametrul deja depinde de fiecare material, insa de obicei este cuprins intre 10-20 mm. Nu stiu daca e corect, insa cica pentru acoperise metalice trebuie alese doar antene cu varfuri rotunde.
  2. Captatoare sub forma de plase care se intind pe acoperis pe verticala si orizontala, creand ca si cum ochiuri de exemplu de 5×5 metri sau mai mult sau mai putin. Este o sistema mai complicata de montaj, si se foloseste pentru acoperise cu pante mai mici de 7 grade, uneori acoperise metalice, ceramica, nefiind uzuale pentru case individuale. Comunitatea științifică modernă nu confirmă eficacitatea plaselor.
  3. Cablu gros paratrasnet intins pe obiectul protejat (натянутый над защищаемым объектом трос), de-a lungul coamei, care poate fi din otel zincat, cupru sau chiar aluminiu, cablu dispus in 2 parti. Cablul/trosul se dispune la o inaltime de minim 25 cm, in alte surse minim 50 cm de acoperis/coama, si ofera o protectie de circa 22 grade la exteriorul casei de la margina coamei. Se foloseste mai des pentru constructii temporare, pavilioane sau acoperise din шифер, lemn.

Si dupa am mai zis, pot fi diferite combinatii, intre plasa cu cablu de-a lungul coamei s.a.m.d.

Pe acoperis, acest captator trebuie sa fie unit de toate elementele metalice ale acoperisului. Si apropo, acoperisele metalice trebuie si ele sa aiba paratrasnet.

Indiferent de care captatoare sau antene folositi, acestea nu se vopsesc sau izoleaza deloc!

Pentru diferitele elemente de fixare, se foloseste doar acelea din cupru, otel zincat sau alama.

 

2) Conductorul sau conductorii de coborare

Functia conductorului este cu succes sa transfere energia fulgerului captatat de antene sau plase, spre sol, spre instalatia de impamantare.

Vedeti continuarea privind instalatia de paratrasnet in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *