De ce ai nevoie de un Manager de proiect adevarat

Buna ziua stimati abonati ai canalului Enciclopedia Constructiilor.

Astazi vom vorbi pe scurt despre functia si importanta prezentei unui Manager de proiect in constructie pe orice santier, fie vorbim de constructia unei case, fie vorbim de careva lucrari mai putin complexe, cum ar fi constructia unui garaj, careva lucrari interioare sau exterioare etc, si la fel, fie vorbim de un manager de proiect in constructii din Moldova, Romania sau oricare alta tara.

In tarile Occidentale, in SUA, Canada, Australia, Japonia, tigrii Asiei si multe tari dezvoltate, un dezvoltator, un developer, un investitor daca vorbim pe scara larga, dar chiar si un simplu cetatean care isi doreste de exemplu constructia unei case, numaidecat in proiectul lor angajeaza o companie de management in constructii, care analizeaza proiectul, riscurile, bugetul, termenii, organziarea si este ca o punte de legatura intre dvs ca beneficiar final, si Antreprenorul general care va construieste casa.

 

Manager de proiect in Moldova – Vechi vs Nou

La noi conceptul de a externaliza managementul de proiect in constructii la o persoana sau companie aparte, este practic inexistent (din pacate). De ce din pacate? Va explic!

Eu cred ca in prezent exista 2 tipuri de manageri de proiect in constructii: de tip vechi, si de tip nou. La noi predomina tipul vechi, pe cand in tarile dezvoltate predomina tipul nou. Diferenta, care este una importanta, este urmatoarea: (fa tabel sau ceva pe ecran)

La noi, cel mai des daca prin documente vedeti mentiunea de “Manager de proiect” – cel mai des este o persoana angajata sau interpusa de Antreprenorul General cu care dvs aveti contract, si el coordoneaza proiectul de constructie. Iar aici este cheia? Managerul de proiect (cum ii zic eu de tip vechi) il reprezinta pe antreprenor, pe cel ce va construieste, nu pe dvs. Acesta de tip vechi activeaza in interesul antreprenorului, daca ceva se  intampla, ia partea rapid a acestuia, doar sunt mana in mana, se hranesc din aceeasi farfurie, adica din banii care ii datorati companiei principale care va construieste. Intelegeti?

Pe cand un Manager de proiect de tip nou, cum este mai ales in Occident, este obligatoriu o companie sau persoana angajata sau contractata de Beneficiar! Un Manager de proiect de tip nou il reprezinta pe beneficiar, nu constructor. Un manager de proiect de tip nou este platit doar de Beneficiar si activeaza doar in favoarea Beneficiarului. In sine, un Manager de proiect este in tarile dezvoltate, si trebuie sa fie Reprezentantul legal al Beneficiarului pe santier, a doua pereche de ochi si urechi a Beneficiarului, nu a constructorului. Simtiti diferenta?

 

Ce face un Manager de proiect

Daca doriti sa aflati mai multe cu ce se ocupa, va invit sa intrati pe site-ul www.premiumhouse.md , insa la general vorbind Managerul de Proiect este persoana și/sau compania care planifică, organizează, coordonează, gestionează, supraveghează și controlează interacțiunea tuturor resurselor umane, financiare, materiale, utilaje, echipamente, documente, timp si altele, pentru executarea cu succes în termenii, bugetul și condițiile stabilite a unui anumit proiect de construcție, asigurând o buna coordonare si conlucrare a tuturor subiecților implicați în aceasta, acționând exclusiv în interesele beneficiarului (adica a dvs).

Cu alte cuvinte, dvs pasați toate grijele, stresul, preocupările, nervii, supărările, drumurile, negocierile, vizitele pe șantier, controlul, planificarea – orice – dvs pasati Managerului de proiect, care devine reprezentantul dvs pe șantier și în relația cu toți participanții proiectului dvs.

Este ca in jurisprudenta, asa cum avocatul semneaza un contract cu clientul sau, si apoi se duce si il reprezinta in fata tuturor instantelor si autoritatilor, si in fata tuturor persoanelor rezolvand sarcinile stabilite, asa si Managerul de proiect devine reprezentantul legal al dvs pe santier, planificand constructia dvs, gasind furnizorii, companiile, contractorii, stabilind lucrarile necesare, cauta, se duce si negocieaza cu fiecare in parte in numele vostru, cand se incep lucrarile coordoneaza totul impreuna cu dirigintele de santier si cine mai e responsabil, controleaza calitatea lucrarilor, face poze, video, rapoarte, vi le trimite, isi bate capul de tot tot tot – pe cand dvs stati acasa, sa zicem cu o bere in mana si va relaxati, sau poate ma rog, munciti la jobul dvs, ca de altfel trebuia sa va bateti dvs capul de tot – si sa nu uitam – eu vorbesc de un Manager de proiect in constructii de tip nou, care e angajat de dvs ca beneficiar, nu e vreo persoana pusa de compania de constructii.

Ma rog, la urma urmei daca aveti incredere in compania de constructii, managerul dat poate fi si o persoana de-a lor, insa aici trebuie sa fiti siguri ca si compania si managerul sunt oameni onesti.

 

Beneficiile unui Manager de proiect

Eu cred ca sunt si pot fi atinse multe beneficii daca o sa aveti un Manager de proiect in constructii. Iata de exemplu cateva ganduri mai generale, pe langa multe altele desigur:

… aflati continuarea privind ce beneficii aduce un Manager de proiect in constructii in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *