Termoizolatia cu placi PIR (spuma poliizocianurică) – Ce reprezinta si Unde se foloseste

Buna ziua. Continuam seria noastra de episoade privind analiza noilor materiale de termoizolatie, ca poate s-a mai dezvolta oferta pe piata noastra, nu doar vata minerala si polistiren, si astazi vom analiza nitel un alt material, si anume placile PIR, adica placile rigide din spuma de poliizocianurat, material care atat sub forma de placi, dar si in alte forme, poate avea si denumirea de Polyiso sau ISO.

Apropo e un material foarte bun, daca ar fi oferta mai variata in Moldova eu la pardoseli practic doar asa material as folosi, asa ca, urmariti cu atentie video-ul pentru a afla mai multe despre acest material.

In acest video vom vorbi despre ce reprezinta acest material, si unde se poate de folosit, iar in video viitor vom vorbi de avantajele si dezavantajele sale.

Ce reprezinta placile PIR

Placile din spuma de poliizocianurat, au valori a conductibilitatii termice ce ating cu usurinta 0.022-0.024 W/mK, termoizolant mai bine si ca polistirenul extrudat sau expandat, si aproape de 2 ori mai bine ca vata minerata, mai bine si ca spuma poliuretanica (nu cu mult insa oricum), si mai bine ca perlitul, vermiculita, pluta, celuloza, rumegusul, tlasul, lana de oaie, placile minerale si alte materiale de termoizolatie care deja au fost analizate pe acest canal.

Spuma de poliizocianurat (cu simbolul prescurtat PIR), este un polimer care se aseamana foarte mult cu spuma poliuretanica (PUR), avand cam aceeasi compozitie chimica, doar ca difera doar anumite substante/catalizatori care duc la anumite reactii chimice diferite la temperaturi mai mari, rezultand un produs relativ diferit.

Vizual, atat spuma poliuretanica, cat si spuma de poliizocianurat, par foarte asemanatoare, mai ca identice, fapt pentru care foarte multi comercianti, distirbuitori si `aoleu` chiar si producatori incurca simbolul PIR care se atribuie spumei de poliizocianurat, cu simbolul PUR care tine de spuma poliuretanica. Practic aceasta greseala zic eu, am vazut-o si in Moldova, si in Romania, si in Rusia si chiar alte tari europene.

Nu vreau sa va plictisesc cu modul de fabricatie si ce reactii chimice de expandare si altele au loc, asa ca o sa trec la etapa finala, si anume ce fel de panouri PIR (ca asa uneori o sa le numesc in continuare) exista.

Asadar, cel mai des, adica mai mereu, sub forma de placi, acest material are un miez rigid din spuma de poliizocianurat, invelit cu anumite materiale, care la randul lor mai aduc un aport fie termic, fie de durabilitate, dimensional, hidroizolant etc. Asadar, placile respective pot fi gasite in principal in combinatii cu invelise din:

  • Folie de aluminiu
  • Carton bituminat sau membrane bituminoase
  • Hartie Kraft
  • Fibre de sticla, fibre minerale

… aceasta in principal, dar pot fi si in combinatii cu diferite policule de polietilena, bariera de vapori, grafit, gips-carton, metal (creand apropo panouri sandwich care au miez fie din spuma poliuretanica, fie spuma de poliizocianurat) si alte combinatii. Ca de exemplu sunt panouri vidate – panourile VIP – cele mai termoizolante din lume despre care am vorbit deja in cateva video-uri aparte – le gasiti pe canal – pai sunt panouri vidate care sunt invelite cu spuma poliuretanica sau poliizocianurat, si apoi cu alt invelis gen folie de aluminiu si tot asa.

Ma rog, combinatii sunt multe, eu in continuare voi vorbi despre placile PIR ca material principal de termoizolatie, care vedem acum pe ecran sau ceva de genul, nu si de panourile sandwich cu metal sunt un pic altceva in intregul sau, despre care voi vorbi poate candva in viitor intr-un video aparte.

Continuarea acestui articol despre izolatia din placile PIR o gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *