Termoizolarea unui planseu/tavan din beton-armat cu Polistiren

Buna ziua stimati abonati. Ceva vreme in urma am postat mai multe video-uri despre cum se termoizoleaza anumite structuri, si printre aceste video-uri era unul despre cum se termoizoleaza un din beton-armat folosind exemplul vatei minerale.

La rugamintea mai multor persoane, in special a celor care doresc sa foloseasca podul ca spatiu utilizabil, nu doar ocazional, dar si in special a celor care doresc sa termoizoleze si cu altceva podul decat cu vata minerala, acest video va fi despre un exemplu de termoizolare a acestuia cu Polistiren, cu recomandarile si atentionarile de rigoare, asa, ca sa fie corect.

Exemplul din continuare va fi pentru cazul unei case pasive, asa ca nu va speriati de grosimi ca sunt asa mari, sunt taman super okay. Si e vorba de tavan care e sub acoperis, care in aceasta imagine nu-i, dar el exista.

Inainte sa incepem acest video, eu va rog sa vizionati video despre care tocmai am pomenit – Termoizolarea unui planseu/tavan din beton-armat cu vata minerala. De ce? Deoarece primii 4 pasi de acolo sunt identici cu primii 3 pasi de aici, si ca sa nu va retin din timpul dvs pretios, eu in continuare doar voi expune acei 3 pasi, daca doriti detaliere si explicatii de ce asa anume, vizionati acel video. Link in descrire desigur.

Asadar:

1) Curatati bine tavanul pe ambele parti, indreptati-l daca e nevoie.

2) Decideti-va ce interior ve-ti avea, deoarece solutiile difera – daca veti avea pod tencuit sau gips-carton. Sa presupunem ca ve-ti avea tavan din gips-carton sau extensibil. Da-ti toate imbinarile cu grunt, intre planseu si zidarie, intre panourile prefabricate din beton daca e cazul etc.

3) Dispuneti cu fata la interior o bariera contra vaporilor, de dorit aluminizata, si deja finisati cu profile, gips-carton, finisaje etc.

Apropo bariera contra vaporilor este obligatorie si pentru cazul cand vom folosi polistiren peste tavan in pod. Daca doriti o puneti acum la interior, daca nu doriti la interior sau daca la interior ve-ti avea un pod tencuit, atunci bariera data de vapori se pune deja in pod peste tavan.

Asadar, acesti 3 pasi rezumati pe scurt sunt comuni indiferent de ce termoizolatie vom avea, mai departe incep deosebirile. Acum ne mutam in exterior, in podul nostru.

4) Cand montati acoperisul, este de dorit ca sub popii/stalpii de sustinere a acoperisului, sa puneti o simpla folie de polietilena expandata.

5) Popii/stalpii de sustinere a acoperisului logic se vor rezema pe tavanul de beton-armat. Si noi daca ne termoizolam sa zicem 30-40 cm, termoizolatia o sa fie dispusa si imprejurul popilor, logic nu?

Acum atentie: imprejurul popilor/stalpilor de sustinere a acoperisului, in nici intr-un caz:

  1. a) NU se dispune o termoizolatia care nu ne ofera o protectie anti-incendiara, asa cum este de exemplu polistirenul.
  2. b) NU se dispune o termoizolatie care este impermeabila sau mult mai greu permeabila la vaporii de apa decat insasi lemnul cu care va fi in contact.

Legat de pct. a), normele de siguranta anti-incendiara de aceasta si exista, sa ne ofere o siguranta contra unui eventual incendiu, siguranta atat a anumitor materiale si structuri importante cum e acoperisul, ca acesta se sprijina pe popi, dar si o siguranta a oamenilor, cu masuri de evitare a riscului de propagare a focului s.a.m.d.

Iata de ce, chiar daca va termoizolati tot podul cu polistiren sau alt material care nu ne ofera o protectie sigura anti-incendiara (si aici includ 100% si polistirenul ignifugat), trebuie imprejurul popilor sa termoizolam doar cu un material care ne ofera aceasta siguranta contra incendiului, cum ar fi vermiculita, perlitul, sau in cazul nostru vata minerala. Asa ca, cred eu ca undeva 20-30 cm imprejurul popilor e destul, puneti un material ignifug, obligatoriu.

E ca si normele care spun ca chiar daca ai fatada din polistiren, la deschideri tre vata minerala. E asemanator. Sper sa ma intelegeti.

Si legat de pct. b) pentru a nu avea probleme cu consecintele ca mucegai, ingrasie, putrezirea lemnului s.a. datorate de interactiunea rea as zice intre lemn cu o permeabilitate a vaporilor cuprinsa intre  µlemn = 2-5, si µEPS = 30-70, trebuie de ales un material care sa aiba o permeabilitate asemanatoare, gen vata minerala, lana de oaie, celuloza, vermiculita, perlitul etc, pentru ca vaporii de apa daca acolo vor fi, sa poata fi eliminati foarte rapid de acolo, nu sa stationeze ca Doamne fereste sa ne influenteze negativ lemnul nostru.

Ia inchipuiti-va, lemnul popului in jos are folie polietilena si beton, in parti polistiren, e ca intr-o structura inchisa si nepermeabila. Un lemn, mai ales daca cumva a fost montat umed, repede va putrezi.

Iata de ce in exemplul dat am ales vata minerala – ea ne ofera atat protectie anti-incendiara, dar si este foarte permeabila la vaporii de apa µvata minerlaa = 1-2, aproape ca la lemn care este intre µlemn 2-5.

Aceeasi procedura se face si pentru panele de podea si alte elemente de lemn care vor fi inglobate in termoizolatie.

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *