Incalzirea in pardoseala fara sapa de beton deasupra – Plusuri – Partea I

Buna ziua. In ultima vreme devine tot mai populara Incalzirea in pardosea, insa din cauza anumitor mici neajunsuri ale acesteia, cum ar fi implicarea sapei de beton, ridicarea inaltimii camerei, timpul mai mare de montare si pana se utilizeaza normal, multe persoane renunta si se orienteaza la incalzirea in calorifere.

Totusi am observat ca in Europa, inclusiv in Romania incepe a prinde ideea unui nou tip de IP, insa fara sapa de beton. Sunt mai multe tipuri, si electric, si infra-rosu, insa astazi vom vorbi despre sistemul IP fara sapa de beton cu agent termic.

Eu personal, teoretic vorbind, il consider o evolutie buna in segmentul incalzirii, deoarece prezinta o combinatie reusita intre sistemul IP si cel al caloriferelor. Daca o sa vedeti video-urile despre Avantajele si dezavantajele IP si ale caloriferelor, o sa vedeti ca sistemul dat elimina foarte multe din dezavantajele acestora.

Ce reprezinta sistemul, ce plusuri si minusuri sumare are, vom afla in continuare.

Ce este Incalzirea in pardoseala cu agent termic fara sapa de beton?

Este un tip de incalzire in pardosea cu agent termic, care nu implica deloc nici o sapa de beton.

Sistemul este compus din doar 3 elemente: termoizolatia inferioara, placile pe care se aseaza frumos tevile, si in final deci avem tevile prin care trece agentul termic.

Placile pe care se aseaza tevile, la diferiti producatori pot fi diferite: la unii e vorba de placi din sulfat de calciu cu fibra de celuloza care se fixeaza cu holzsuruburi, la altii este polistiren, poliuretan, rumegus presat, unele produse au si metal in compozitie, altele folii de aluminiu, la unii e doar simpla placa cu nuturi, deja la care si cum.

Este un sistem lego, format din 3 tipuri de placi: placa de distribuitor (este asezata la distribuitor si aceasta imparte circuitele IP), placile de camp si placile de capat (de intoarcere). Daca o sa incep sa descriu sistema, o sa incep inevitabil sa-i enumar avantajele, asa ca hai sa vorbim deja despre acestea:

Plusuri

1) Incalzeste uniform incaperea – Intr-un video am auzit ca placa are acelasi coeficient de transfer termic ca si teava, ajutand caldura sa se uniformizeze, insa in datele tehnice am gasit ca acest coeficient este 0.30 W/mK. Daca e asa, okay, insa oricum aerul se ridica de jos in sus, incalzind uniform incaperea si ridicand nivelul nostru de confort.

2) Incalzeste mai rapid o incapere – dat fiind faptul ca nu are o sapa de beton deasupra de 4-7 cm si tevile de 12 mm care sunt mai la suprafata, caldura mai repede ajunge in incaperea noastra. Acest lucru mai determina si urmatorul avantaj:

3) Costuri mici de incalzire – dat fiind faptul ca se folosesc temperaturi de 27-30 oC, mai mici chiar cu cateva grade decat IP traditionala ci sapa, si nu exista o sapa de beton care trebuie incalzita, si daca se mai foloseste centrala in condensatie, atunci costurile la energie consuma sunt de circa 15-20 % mai mici chiar decat o IP cu sapa de beton.

4) Compatibil cu orice sistem de incalzire – acest sistem se poate combina si cu incalzirea in calorifere, folosindu-se un kit de amestec cu termostat, sau alte sisteme de incalzire. Deasemenea agentul termic poate fi incalzit atat de o centrala pe gaz, cat si alte tipuri, cum sunt sistemele geotermale care opereaza cu temperaturi mici sau altele.

5) Este un produs inofensiv pentru om – nu emana careva substante nocive pentru om sau compusi volatili.

6) Grosimea sistemului este mica – practic eliminand sapa de beton, noi economisim minim 4-7 cm, plus producatorii spun ca putem chiar pune si o termoizolatie ceva mai mica, iar castigand vreun cm-doi in plus. Cu termoizolarea sunt partial deacord, insa tot recomand sa existe macar 5-10 cm de termoizolatie, nu 3 cm cum vad la acesti producatori, desigur depinde si daca s-a termoizolat sub placa de beton a casei. In cazul in care nu e necesara o termoizolatie, de exemplu montati sistemul la etaj, acesta are o grosime de doar 1.8 cm, fara sa luam in calcul finisajele ulterioare. Acest lucru este ideal daca nu prea putem sa ne inaltam cu sistemul nostru.

Incalzirea in pardoseala fara sapa de beton are in general 14 avantaje, care sunt acestea, afla in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

8 thoughts on “Incalzirea in pardoseala fara sapa de beton deasupra – Plusuri – Partea I

  1. Andrei says:

    Buna seara
    Unde se gaseste pardoseala uscata Slim cu pas de 10 sau 5 cm
    Panou 18mm cu frezari circulare pas de 10
    Panou 18mm cu frezari lineare
    Panou 18mm cu frezari circulare pas de 5

  2. Gogu Palamida says:

    Cred ca era absolut necesar sa postezi si niste linkuri unde se poate gasi o astfel de incalzire in pardoseala.

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Probabil, insa nu facem reclama, ci avem un canal de informatii! Omul de rand se informeaza, afla lucruri noi, si deja poate si singur folosi Google pentru a gasi ce are nevoie. Merci!

  3. Jana says:

    Credeti-ne am cautat, in Romania gasim producatori si distribuitori de placi si sisteme pentru sapa uscata, aici deloc 🙁
    De aveti contracte (distributia in Moldova ar fi in premiera si foarte cautata) anutati-ne va rog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *