Incalzirea in pardoseala fara sapa de beton – Minusuri – Partea II

Buna ziua, acest video este deja Partea a II-a privind analiza unui relativ nou tip de incalzire in pardosea, insa deja fara sapa de beton deasupta. Am vorbit in video trecut despre ce reprezinta acest sistem si ce plusuri are, 14 la numar, acum haideti sa vorbim un pic despre minusuri si anumite aspecte mai putin placute, care, apropo, unele din ele pot fi rezolvate, daca o sa atrageti atentia la aceste aspecte.

Asadar, acestea sunt urmatoarele:

1) Nu are inertia termica – in sensul acestui sistem, brut-vorbind, daca inchideti caldura, nu mai simtiti cald la picioare, iar sistema nu mai incalzeste casa. Totusi daca o sa aveti o termoizolatie eficienta, o sa aveti de exemplu si ventilatie cu recuperare de caldura, nu va fi aceasta o mare problema, deoarece caldura se va mentine in casa si cand nu va circula apa calda prin tevi.

2) Termoizolarea neserioasa a pardoselei si fundatiei reclamata – producatorii spun ca e destul 2-3 cm de polistiren, eu zic ca trebuie sa aveti minim 10 cm, ideal indeobste este sa aveti vreo 10 cm sub placa de la cota zero + 10 peste placa de beton. De ce zic asa? Pai producatorii zic ca 3 cm e destul deoarece nu exista sapa de beton si caldura se ridica in sus fara greutati. Totusi, nimeni nu a anulat conductivitatea termica, care exista in toate partile, si daca nu doriti sa incalziti placa de beton si fundatia, izolati-va cu minim 10 cm polistiren sau mai bine poliuretan rigid.

Plus aici mai apare o problema – sistemul nu va functiona permanent 24 ore din octombrie pana in aprilie, vor fi momente cand in casa va fi cald si apa calda nu va trece prin sistem. In cazul dat, chiar daca placile respective au doar o mica mica inertie termica, ele se vor raci, la fel ca un calorifer, si daca nu vor lucra si nu ve-ti avea o termoizolatie buna dedesubt, in primul rand ve-ti simti rece la picioare asta precis, iar in al doilea rand, ve-ti pierde pe acolo caldura. Producatorii s-au gandit la momentul cand lucreaza sistemul, insa cand nu lucreaza, nu stiu cu intentie sau nu, ei nu mentioneaza nimic despre acest lucru. Asa ca, ganditi-va un pic si la acest lucru!

3) Teava are diametrul mai mic fata de IP clasica – acest sistem foloseste tevi in general de 12 mm, fata de 16-17 mm, deci volumul de apa calda si implicit si caldura care trece printr-un circuit este mai mic. Din aceasta cauza apar 2 momente: In primul rand teava de 12 mm are nevoie de o lungime mai scurta pe circuit, ca doar nu vreti in anumite portiuni sa aveti deja apa mai ca rece; iar in al doilea rand, o sa aveti nevoie de cel putin 1 circuit, uneori chiar 2-3 circuite in plus. Adica la o casa de 130 mp, in loc de 11-12 circuite, o sa trebuiasca sa ai 13-15 circuite (de exemplu). In general daca o sa fi-ti atenti, nu o sa apara probleme, insa oricum este ceva ce tine deja de urmatorul punct:

Vezi continuarea despre incalzire in pardoseala slim fara sapa de beton in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *