Zidaria din fortan sau Boltari din beton – dezavantaje

Buna ziua stimati abonati, astam vom vorbi nitel despre un material de zidarie raspandit pe meleagurile noastre, material care vad ca uneori nu este folosit cum trebuie si in locurile unde trebuie, insa ma rog, astazi vom vorbi despre Fortan sau o alta denumire ar fi Boltari din beton.

Acest material video, este dedicat Dezavantajelor acestui material, iar deja in viitorul episod o sa enumar principalale Avantaje si desigur o sa va spun Unde se poate de folosit acest material.

Chiar daca e un material cunoscut si raspandit, mai ca nicaieri nu vad practic nici un fel de date tehnice si caracteristice in dreptul acestui material, adica vad doar pretul, dimensiunile, la unii greutatea si densitatea si cam atat. Multi stau si ghicesc oare ce calitati are acest material? Oare e drept ce se povesteste in reclamele frumoase? Sunt doar vreo 2 cuvinte de informatie si peste tot e cam acelasi copy-paste.

Cand exista lipsa de informatii, este mai usor de manipulat un om, asa ca haideti astazi sa ne lamurim ce este cu acest material. Asadar, sa o luam pe rand.

Ce este fortanul?

La noi in Republica Moldova, fortanul se intalneste sub forma de blocuri de zidarie in principal, cu anumite forme si marimi geometrice, facuti dintr-un amestec din ciment, nisip, apa și alte componente, cum ar fi zgură, pietriș, si uneori dupa caz chiar si rumeguș sau cheramzita sau praf sa resutri de la blocurile ceramice si caramizi, uneori chiar si resturi de materiale de constructie, la care se mai adauga si careva aditivi sau substante chimice pentru ca produsul final sa aiba anumite calitati dorite, vibropresati in formele dorite si apoi uscati. Se poate doar presati sau simplu pusi, insa cel mai des se foloseste vibropresarea.

Acum haideti sa analizam dezavantajele fortanului sau minusurile boltarilor din beton. Daca o sa comparati acest video cu multe articole si reclame, o sa vedeti multe informatii contradictorii. Deci in video care va fi atasat la finele acestui articol, ve-ti gasi analiza detaliata a urmatoarelor dezavantaje:

  1. Rezistente termice scazute
  2. Nu izoleaza fonic
  3. Este greu
  4. Rezistente mecanice insuficiente cu ce se reclamaâ
  5. Este un material fragil
  6. Se teme de apa si umiditate
  7. Rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet
  8. Atentie la expunerea directa la foc
  9. Nu este ecologic si poate fi radioactiv
  10. Tencuielile au priza rea
Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

2 thoughts on “Zidaria din fortan sau Boltari din beton – dezavantaje

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *