Punctul de roua, condensul si termoizolatia casei – ce trebuie sa stii

Buna ziua. In acest video o sa intelegeti mai multe privind punctul de roua si condensul, cum apare acesta, ce probleme aduce, si desigur vom explica legatura intre punctul de roua, condens si termoizolatie. Dupa acest video sper mult ca ve-ti fi mult mai informat, caci a fi informat, inseamna a fi innarmat!

Inainte sa incep, tin sa va sfatuiesc sa priviti video-ul „Cum calculezi grosimea termoizolatiei necesare”. Informatiile de acolo intr-o oarecare masura completeaza informatia din acest video si invers, ceea ce ve-ti auzi in acest video, completeaza video-ul respectiv, creandu-va o imagine mai clara si vasta despre ce grosime a termoizolatiei sa va alegeti.

Sunt multe reguli de luat in calcul la alegerea tipului termoizolatiei, grosimii si aplicarii – acestea detaliat o sa le analizez in video viitor, insa asa la general dvs trebuie sa stiti si cu ce fel de material va intra in contact termoizolatia, si ce grosime au acestea, unde se termoizoleaza, ce structura, ce activitati vor fi in interior etc., si abia dupa ce stiti toate acestea, raportandu-ne daca dorim si la anumite valori, cum ar fi indicele caselor pasive, determinam deja tipul si grosimea termoizolatiei necesare.

Legatura grosimii termoizolatiei cu punctul de roua si condensul este urmatoarea: „in mod ideal, noi trebuie sa alegem o asa grosime a termoizolatiei, ca niciodata punctul de roua sa nu fie in zidarie sau pereti sau ce structura termoizolam, ci permanent sa fie in termoizolatie”.

De ce? Cum sa calculam aceasta? Cum evitam condensul? Ce se poate intampla daca nu respectam regula data? Raspunsuri la toate acestea vom afla in continuare.

Haide-ti insa sa incepem un pic cu careva definitii si explicatii, in sensul termoizolatiilor:

Punctul de roua si condensul

Punctul de roua sau denumit mai corect temperatura punctului de roua (sau de unii temperatura de condensare) simplu spus reprezinta temperatura cand vaporii de apa din forma gazoasa, se transforma in forma lichida, iar deja forma aceasta lichida rezultata se numeste condens. Acest lucru se intampla cand amestecul din gaze si vapori, din cauza saturatiei acestora, la o presiune normala si constanta, este racit la o anumita temperatura, si astfel apar primele picaturi de lichid.

Cel mai banal exemplu il reprezinta geamurile ude. Vaporii de apa din aer, dau de suprafata rece a geamurilor, si datorita faptului ca temperatura acestei suprafete este mai mica si ideala ca saturatia vaporilor sa se realizeze, acesti vapori lichefiaza, depunandu-se pe geam. Depunerea data, forma aceasta lichida, umezeala, picaturile, aceasta si reprezinta condensul.

Practic acest lucru se intampla mereu in perioada rece a anului, si cum sunt create premisele necesare, cum vaporii condenseaza ajungand desigur la punctul de roua. Iata de exemplu scoateti o sticla din frigider sau o bere – pe suprafata ei se creaza umezeala – acea umezeala reprezinta condensul rezultat din vaporii de apa din aer.

Dvs trebuie sa intelegeti, ca mereu are loc fenomenul de condensare sau evaporare.

Temperatura punctului de roua se afla in relatie directa cu cantitatea vaporilor din amestec. Umiditatea relativa la fel reflecta cantitatea vaporilor, insa punctul de roua nu depinde de temperatura amestecului.

Continuarea articolului o gasiti in video de mai jos:

In Imaginea urmatoare ve-ti putea vedea temperaturile punctului de roua mentionat in video de mai sus:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 thoughts on “Punctul de roua, condensul si termoizolatia casei – ce trebuie sa stii

  1. cristi says:

    Si cumva Structurally isolated panels sau panouri sandwich, condenseaza?

    Punctul de roua, care vine din interior catre exterior, probabil este sigur in poli, fiindca izolarea este asa de bunal

  2. Dragomir Valentin says:

    Buna ziua!
    V-am urmărit toate videoclipurile și totuși nu știu ce să fac. Am văzut că polistirenul nu este indicat pentru izolarea termica a blocurilor ceramice dar din lipsa banilor totuși,aș dori să izoleze cu polistiren expandat (mai ieftin). Dacă aș lua un polistiren cu EPS mai mic nu ar fi mai bunișor? Prin care sa treacă totuși”punctul de rouă din cărămidă în el?
    Vă mulțumesc anticipat!

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Condens poate aparea si in cazul vatei minerale si altor termoizolatii daca nu se respecta regulile de montaj si se proiecteaza gresit, in principal la grosimi prea mici. Daca se doreste polistiren EPS in combinatie cu blocuri ceramice, e posibil, insa la grosimi de la 10-15 cm in sus (cu cat grosimea e mai mare, cu atat riscul de condens e mai mic). Atentie si la condensul interstitial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *