6 Reguli de aur la termoizolarea casei

Buna ziua, in acest video vom vorbi de acele cateva reguli de aur de care trebuie sa se tina cont cand ne apucam sa termoizolam o casa. Regulile date sunt caatare nu doar pentru oamenii simpli, ci m-as bucura tare mult daca le-ar sti si implimenta si brigazile de muncitori care se ocupa cu termoizolatiile.

Acest video este oarecum o continuare a video-ului trecut unde am analizat si explicat ce este punctul de roua, condensul, cum apare acesta, ce probleme aduce, si desigur am studiat legatura intre aceste notiuni si termoizolatia unei case.

Am invatat deasemenea din video trecut ca este practic obligatoriu pentru orice termoizolatie corecta si eficienta, sa mentinem in totalitate si permanent punctul de roua in afara zidariei, adica mereu acesta trebuie sa fie in termoizolatie. Pentru a obtine acest lucru, dar si pentru a avea o termoizolatie de succes, sunt cateva reguli.

Regulile din continuare sunt generale, ele conlucreaza si se completeaza recipros una pe alta, si sunt valabile pentru mai mult din 95% din cazuri. Celelalte 5% sunt rezervate exceptiilor, unde nu toate, insa cel mai des sunt anumite variante de compromis si care se realizeaza cu speranta ca nu vor aparea careva dezavantaje. Asadar …

1 Regula – pozitionarea termoizolatiei datorita rezistentei termice si coeficientului de transfer termic

Mereu trebuie sa se ia toate masurile necesare, ca dispunerea termoizolatiei sa fie la exterior, nu la interior. Asa e corect, mai eficient si mai bine atat pentru structura casei, cat si insasi termoizolatie si locatarii constructiei respective.

Avand construita o casa, noi doar dorim sa o imbracam, asa cum ne noi ne imbracam, nu? De ce facem acest lucru? Daca vorbim de sezonul rece, facem aceasta pentru a nu lasa caldura din casa sa ajunga afara, si invers, ca sa nu ne patrunda frigul in casa. Si unde e logic sa dispunem anvelopa / hainele calduroase daca vorbim de om / sau materialele termoizolante daca vorbim de casa? Corect – la exterior, deoarece acolo ele trebuie sa tina piept conditiilor atmosferice, temperaturilor joase si altor fenomene care sunt la exterior.

Si ce materiale cel mai bine se opun frigului sau transferului de caldura dintre un mediu in altul? Corect – anume acele materiale care au o rezistenta termica mare, adica au un coeficient lambda de transfer termic foarte jos. Si care sunt aceste materiale? Corect – materialele termoizolante, unde rezistenta termica a lor e mult mai mare decat rezistenta termica a peretilor, finisajelor, si altor structuri ale casei.

Sandwich-ul unei structuri se gandeste gradual – materialele mai putin rezistente termic trebuie sa fie spre interior, iar mai mult rezistente termic spre exterior.

Nu spun ca este complet gresit in a termoizola si la interior, insa varianta de a termoizola la interior trebuie sa fie luata doar daca nu e nicidecum posibil de termoizolat la exterior. Plus dvs trebuie sa intelegeti, ca in cazul cand se termoizoleaza la interior, se merge oarecum putin impotriva anumitor reguli, nu ca ar fi chiar strasnic, insa oarecum se merge pe anumite compromisuri.

Asa ca – termoizolati intotdeauna la exterior, nu in casa in interior!

Foarte strans legat de regula respectiva este si urmatoarea regula:

2 Regula – pozitionarea termoizolatiei datorita difuziei vaporilor de apa

Corect, materialele se pozitioneaza in sandwich-ul final doar in mod gradual, adica, materialele cu o rezistenta mai mare a difuziei vaporilor de apa se pun la interior, apoi treptat spre exterior trebuie sa mearga materilele care au o rezistenta mai mica la vapori. Adica orice strat ulterior trebuie sa fie mai permiabil la vapori decat precedentul. Adica daca noi avem o zidarie care e la interior cu o anumita permiablitate si difuzie a vaporilor, atunci la exterior trebuie sa punem un material termoizolant care sa aiba o permiabilitate inca si mai mare si difuzia a vaporilor de apa.

Aceasta regula se aplica suta la suta in cazul zidariilor, tavanelor, acoperiselor si altor structuri care interactioneaza cu spatiile locuibile ale casei. Exceptie fac in principal fundatiile, deoarece acolo sunt un pic alte conditii de transfer termic si miscare a vaporior decat in spatiile locuibile, cat si uneori partial, fiind un fel de compromis, exceptii se pot face si pentru peretii din beton armat, cotilet sau chiar si BCA – insa doar daca se respecta si alte reguli – daca nu va pricepeti si nu sunteti siguri, mai bine uitati ce am zis numaice, orientati-va mereu in primul rand la materiale permiabile la vaporii de apa.

De ce e importanta regula respectiva? Deoarece de exemplu iarna, noi trebuie sa cream conditii prielnice ca cantitatea de vapori care a trecut printr-un strat precedent, sa zicem tencuiala finisare si zidarie care e la interior, mai departe in calea sa spre exterior, sa dea de un alt strat pe unde difuzia vaporilor de apa sa se realizeze inca si mai usor si sa poata fi eliminata mai departe in atmosfera.

Iata de ce eu tot repetam in multe video-uri despre termoizolatie, in multe video despre dezavantajele multor materiale, mai ales mai putin permiabile, gen spuma poliuretanica, polistiren, spuma de sticla expandata s.a. – ca un material termoizolant se alege doar in dependenta de structura unde este aplicat, ca nu e corect sa anvelopam cladirea cu materiale mai putin permiabile la exterior, deoarece aceste material nu respecta regula aceasta, aceste materiale in loc sa ofere conditii de migrare si difuzie mai buna a vaporilor decat stratul precedent, de exemplu zidaria, ele din contra, impiedica acest fenomen, si umiditatea oarecum se blocheaza partial (uneori mai mult, alteori mai putin) intre zidarie si termoizolatie, iar asta duce inevitabil in timp si la alte probleme.

Iar aparitia problemelor e si mai accentuata daca materialele dinspre interior au o difuzie mare si/sau cum se spune respira, adica putem enumera lemnul, caramida, blocurile ceramice – in cazul lor, fata de BCA, cotilet sau beton, aparitia problemelor e mai rapida, si totul datorita inclusiv si nerespectarii regulii respective, dar si a altora, cu care o sa continui.

Care sunt celelalte patru din cele sase Reguli de aur la termoizolarea casei? Aflati in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *