Bariera contra vaporilor – Ce este si de ce este obligatorie

Buna ziua. O data ce in ultimile doua video-uri ati invatat si stiti ce inseamna condensul, punctul de roua, cum apare, care e legatura cu termoizolatia, si desigur ati aflat acele 5 reguli de aur ale termoizolatiei, cred ca putem merge mai departe si sa discutam despre bariera contra vaporilor, folia anticondens si chiar o sa va ofer si un exemplu de folosire a barierii contra vaporilor, foliei anticondens si termoizolatiei, insa aceasta nu acum, ci in video-urile viitoare, deoarece acesta e dedicat totalmente barierii contra vaporilor.

Multe persoane care isi realizeaza singuri termoizolatia, de exemplu a acoperisului sau mansardei sau chiar si a altor structuri, incurca cateodata bariera contra vaporilor cu folia anticondens.

Unii cred ca e una si acelasi lucru, altii am vazut ca nu stiu sa le amplaseze corect, chiar daca pe multe gasiti instructiunile la vedere, altii le schimba cu locul – in principal nu toti amplaseaza aceste folii corect, si cu atat mai grava e situatia cand nici chiar muncitorii nu le pun corect, sau neglijeaza utilizarea lor, crezand ca si asa merge.

Eu cred ca in cea mai mare parte, aceste situatii se intampla din cauza ca oamenii nu le stiu caracteristicile, nu stiu pentru ce real ele se folosesc, si nu stiu unde corect sa le amplaseze.

Iata de ce, in continuare o sa vorbim de bariera contra vaporilor si folia anticondens – ce diferente sunt, ce caracteristici au, la ce se folosesc samd. Si desigur si despre importanta ventilatie a termoizolatiei (daca e cazul).

Bariera contra vaporilor

Vara, afara in aer liber, datorita faptului ca apa se evapora din cauza temperaturilor pozitive, si umiditatea din aer este mai mare. Iarna este invers, datorita faptului ca temperaturile sunt scazute, apa fie condenseaza pe unde apuca, fie ingheata, si asa umiditatea din aer este una scazuta.

Paradoxul face ca in casa, in interor, totul sa fie invers. Vara cand umiditatea afara este ridicata, in interior este una scazuta; si invers, iarna cand umiditatea afara este scazuta, in casa este mai ridicata, si principalele cauze sunt respiratia oamenilor, transpiratia acestora, din cauza activitatilor casnice – gatirea la bucatarie, dusuri, spalat, curatenie etc etc etc.

Si acum, datorita faptului ca presiunile mereu tind sa se echilibreze, vara umiditatea va tinde sa migreze din exterior spre interior, iar iarna invers, din interior spre exterior. Si anume iarna, cand avem temperaturi joase, si presiunea aerului face ca vaporii de apa sa migreze din interior spre exterior, acestia vor tinde prin orice structura sa iasa afara, si daca dau de vreo suprafata mai rece de 12 oC, cel mai des in interior asta sunt puntile termice, atunci vaporii condenseaza, formandu-se umiditate in forma lichida, si chiar picaturi de apa, lucru care duce tragic si la alte probleme, mucegai, ingrasie, putrezirea lemnului etc.

Si iata in ajutor acum ne sare bariera de vapori, care nu permite vaporilor de apa sa ajunga in acele structuri mai reci, ca mai apoi sa condenseze.

Continuarea o gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *