Folia anticondens – Ce este si cum o alegem corect

Buna ziua, in ultimile video-uri am inceput o serie de informatii despre mai multe lucruri legate termoizolatie, condens, reguli care trebuie respectate, bariera contra vaporilor, iar in acest video o sa continui deja cu folia anticondens.

Cel mai des aceasta este folosita in structurile acoperiselor, fie caselor cu pod nelocuibil, fie a mansardelor. Multi ii spun folie de protectie, altii folie anticondens, iar altii folie sau membrana de difuzie. Folia respectiva se amplaseaza mereu la exterior, fie peste asterneala, fie peste capriori daca nu exista asterneala, si aceasta are in principal 2 functii:

  1. Permite difuzia din interior spre exterior a vaporilor de apa care accidental sau nu au ajuns pana la ea, fie vorbim de umiditatea capriorilor, fie acea din termoizolatie etc. Cand am zis spre exterior, se are defapt in vedere micul spatiu de aer intre asterneala si invelitoare.
  2. Impiedica ca orice fel de umiditate, picaturile condensului sau careva infiltratii ale ploilor care trec de invelitoare, sa ajunga din exterior in interior, fiind ca o membrana de protectie, unii zic chiar ca o hidroizolatie.

In rezultat ce obtinem: dat fiind faptul ca vaporii din interior trec de folia respectiva, si dat fiind faptul ca apa din exterior nu trece de ea in interior, daca totul e montat corect, obtinem o structura a lemnului uscata si protejata de apa, lucru care mareste considerabil durata de viata a structurii de lemn a acoperisului.

Eu cred ca cele mai eficiente sunt foliile anticondens in 3 straturi, unde 2 straturi sunt de fibra, si in mijloc este pelicula functionala, care si face toata treaba ce tine de eliminarea vaporilor si nepermiterea trecerii infiltratiilor in interior. Deja straturile din fibra ii ofera acestei folii durabilitate si rezistenta.

Continuarea o gasiti in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *