Termoizolarea unei case din lemn, CLT, busteni, Panouri SIP, OSB etc

Buna ziua. Aveti sau va planuiti sa va construiti o casa din lemn, CLT, busteni, panouri SIP, prefabricate sau aglomerate OSB din lemn, sau de orice tip de casa din lemn si nu stiti cu ce material sa o izolati? Nu va faceti griji, deoarece raspuns la aceasta intrebare voi oferi eu in acest video.

Defapt acest video este al 3-lea din seria de 3 video-uri.

  1. In primul video am raspuns la intrebarea – Cu ce sa termoizolez o casa din caramida sau blocuri ceramice?
  2. In video al doilea, video trecut am raspuns la intrebarea – Cu ce sa termoizolez o casa dn BCA, BCU, beton si cotilet?
  3. Si in acest video voi raspunde la intrebarea – Cu ce sa termoizolez o casa din lemn: CLT, busteni, Panouri SIP, OSB etc?

Asadar, dupa cum v-am obisnuit in ultimile 2 video-uri, exista 4 pasi mici, usori de memorat, insa foarte importanti. In cazul caselor din lemn, sunt totusi 5 pasi:

  1. Primul pas este sa aflam ce permeabilitate la vaporii de apa, sau altfel spus care este factorul sau coeficientul de difuzie a vaporilor de apa, cu simbolul μ, are materialul din care este facuta casa, in cazul nostru peretii.

Cum peretii sunt din lemn, aflati ca factorul rezistentei la permeabilitatea la vaporii de apa a fibrei de lemn poate fi cuprins intre 2-5, cel mai des 4-5. Totusi la materialele finale acest factor cam variaza, deaorece mai au adezive, careva compusi chimici, asa ca de exemplu:

  • CLT – Cross Laminated Timber – e intre 20-220 (deoarece sunt mai multe tipuri, si intre 20-50, si 40-200 si 70-220 etc).
  • Conifere (molid, pin, brad, cedru, larice) – 20-50
  • Stejar, fag etc – 50-200

La materiale mai finale ca:

  • Lemn – cherestea structurala – 40
  • MDF – 10-50
  • OSB – intre 30-300.

Pentru cine nu stie, permeabilitatea aerului este egala cu 1, iar de exemplu a membranelor de bitum intre 10.000-80.000, deci logic cu cat factorul acesta μ este mai mic, cu atat materialul e mai permeabil, si cu cat e mai mare, cu atat vaporii trec mai greu pana spre aproape imposibil.

  1. Stiind permeabilitatea lemnului din cazul dvs, ca material de termoizolatie se alege un material ce are o permeabilitate egala sau mai buna decat a lemnului, adica cu un coeficient al rezistentei la permeabilitatea la vaporii de apa egal sau mai mic. De exemplu, daca avem lemn din conifere cu factorul μ intre 20-50, atunci teoretic trebuie sa alegem un termizolator care sa aiba si el factorul μ intre 1 si 20-50, cat are anume lemnul dat de conifere. Daca avem de exemplu CLT sau stejar sau mai stiu eu, unde spre exemplu factorul μ este cuprins intre 50-200, atunci teoretic si termoizolatia se alege cu factorul μ intre 1 si 50-200.

Totusi in cazul lemnului sunt anumite sechele, si iata daca in cazul zidariei din blocuri anumite totul era mai simplu, aici lucrurile se complica un pic.

Afla continuarea cu ce sa iti termoizolezi casa daca aceasta este din lemn in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *