Termoizolarea cu perlit – Dezavantaje si Solutii de diminuare a acestora

Acest articol este al treilea din seria despre perlit, dupa Perlitul – material bun la toate si Termoizolarea cu perlit – Avantaje, iar in acesta deja o sa vorbesc de acele proprietati ale perlitului expandat ca material de termoizolatie, care datorita acestora, ne creaza anumite probleme, sau pot duce la crearea anumitor efecte nedorite – mai simplu spus, o sa vorbesc despre dezavantajele perlitului ca material termoizolant.

La fel ca si alte materiale de termoizolatie, perlitul expandat trebuie ferit foarte bine de apa si de umiditatea in exces. Acest material vulcanic are asa o capilaritate, care poate sa imbibe apa intr-o cantitate chiar de 4-5 ori mai mare deat catitatea sa.

Iata de ce acest material nu este recomandabil in locurile cu umiditati ridicate. In rest, daca sunt conditii prielnice de umiditate, trebuie sa asigurati o buna ventilare si sa asigurati ca acea umiditate sau apa sa nu ajunga sau sa nu ramana in perlit. Ca de exemplu, nu folositi bariera de vapori daca folositi perlitul cu vermiculitul (sau alte materiale cu care se poate amesteca), aplicat peste placa de beton a podului. De ce? Aici nu e vorba doar de termoizolatie, ci si de structura podului si a tavanului. O solutie trebuie privinta in complexitatea ta, din toate punctele de vedere. Daca ne-am fi gandit doar la perlit, atunci am putea folosi bariera de vapori ca sa nu ajunga la el acei vapori de apa, insa ce facem cu vaporii din structura podului si a tavanului care nu au unde sa treaca de bariera data? Din senin ei nu vor disparea, posibil cumva vor iesi de acolo, dar posibil sa va faca condens pe suprafata tavanului, iar de aici pana la mucegai nu e mult!

Poate va ganditi „pai daca nu folosim bariera, atunci vaporii ajung in masa perlitului, si cum ramane cu regula ca sa il ferim cat mai mult de apa si umiditate?”. Raspunsul iar este unul simplu – ganditi in complexitate! Daca a-ti cunoaste caracteristicile perlitului (iata de ce va recomand sa vizionati si celelalte 2 video ca sa intelegeti mai bine acest material), o sa aflati ca daca asigurati o buna ventilatie si ca vaporii sa treaca normal de perlit si sa ajunga in atmosfera, atunci nu va paste nici o problema. Totusi haideti sa nu generalizam – folosirea barierii de vapori in alte cazuri este complet necesara – aici totul depinde de la caz la caz.

Un alt minus al perlitului ar fi ca sub forma de amestec si adaos in diferite sape, mortare sau tencuieli, produsul rezultat nu are o priza tocmai buna. Daca nu se foloseste cantitatile corecte, si se face exces de zel, atunci proprietatile rezultatului final sunt mai slabe in sensul prizei si rezistentei la diferite forte. Deasemenea am auzit multe cazuri cand insasi tencuielile vandute de-a gata pe baza de perlit, nu au rezistat mai multe de cateva sezoane, si au inceput sa se crape si desprinda. Aici depinde desigur si de alti factori, cum ar fi cum sa pregatit suprafata pentru tencuiala (daca vorbim de tencuieli), ce conditii meteorologice au existat cand s-a tencuit si in perioada urmatoare, la ce conditii ale vremii este expusa tencuiala in perioada de exploatare, si desigur conteaza si grosimea acelei tencuieli, insa totusi, nu credeti ca 4-5 cm de tencuiala pe baza de perlit va termoizoleaza. Da, asa tencuiala ceva in plus aduce in sensul temo-eficientii structurii date, insa doar putin.

Daca sa vorbim de perlit ca material de umplere, de exemplu in zidaria tripla, datorita densitatii si faptului ca e usor, perlitul se poate aseza usor. In unele surse am gasit ca el totusi se aseaza, in alte surse am gasit ca chiar daca se aseaza, procentajul e atat de mic si infim, incat nu e deloc semnificativ. De exemplu conform studiile germane, s-a masurat „asezarea” stratului de umplutura dupa o perioada de 235 de zile de la turnarea umpluturii, diferenta constata a nivelului stratului de perlit intr-o coloana de 6 metri a fost de doar 0,41%, masuratori ulterioare au arata ca „asezarea” a incetat si alte modificari dimensionale nu au mai aparut.

Totusi, ca sa prevenim asezarea acestuia, sfaturile multor specialisti este urmatorul: perlitul presuprat si umplut in golurile necesare, numaidecat se compacteaza aproximativ pana la 10%.

Despre alte dezavantaje ale perlitului si solutii de diminuare, cat si o descriere mai larga a aspectelor deja mentionate mai sus, gasiti in video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *