Punerea pamantului inapoi in groapa de fundatie la constructia casei

Buna ziua. In acest material video vom vorbi despre punerea pamantului inapoi in groapa de fundatie, si ne vom axa anume de pamantul pun in partile laterale ale fundatiei, nu si de interiorul constructiei fundatiei. Acolo is alte reguli, aici e vorba despre exterior. La fel ve-ti afla de ce nu se recomanda ca sa puneti inapoi in groapa de fundatie respectiva pamantul extras mai devreme de acolo.

Haideti sa ne inchipuim urmatorul scenariu: dupa construirea fundatiei, vine momentul cand trebuie sa punem pamantul inapoi in fundatie. Cei mai multi constructori, ce fac? Pun inapoi solul extras tot de acolo. Acest lucru nu este chiar cea mai buna idee.
Media solurilor de la noi, cred ca si din regiunile si tarile vecine – sunt anume solurile argiloase si lutoase.

Punerea inapoi a solurilor argiloase, cele bogate cu cernoziom inapoi in groapa de fundare, conform anumitor specialisti, este gresit. Si eu le impartas la fel ideea data.

Cea mai mare problema a constructorilor legata de acest lucru, este lasarea pamantului, care poate atrage dupa sine un sir de neplaceri, printre care deteriorarea trotuarului, care la randul sau duce la alte probleme; deteriorarea diferitor tevi si canale de comunicatie care ies/intra din fundatie datorita pamantului care se lasa s.a.m.d.

Toate acestea, cel mai des survin anume din cauza ca nu s-a pus corect inapoi pamantul in groapa de fundatie la exterior, nu s-au luat masurile necesare de drenaj, si nu s-a folosit solul care trebuie. Ulterior acolo ajunge apa, si anume aceasta este catalizatorul problemelor.

Inafara de aceste probleme, un sol necompactat si cu o portanta slaba, poate aduce un oarecare pericol si fundatiei, zidariei si intregii structuri a casei.

Asadar, nu introduceti inapoi in gropa de fundatie de exterior argila (глины), nu introduceti acolo pamantul scos tot de acolo. Sunt deacord ca in interiorul fundatiei, puteti pune inapoi solul scos, sau asa sa il lasati cand faceti transeele pentru fundatie, acolo sunt putin alte conditii, insa in exterior se recomanda sa puneti doar nisip foarte bine compactat, nisip care sa fie cu fractia medie sau mare, nu nisip cu fractie mici!

Nisipul compactat in comparatie cu argila, dreneaza foarte bine apa, se poate compacta foarte bine, lucru care nu il putem spune despre argila care deja fiind scoasa, devine neuniforma. Nisipul nu isi schimba volumul cand este ud si uscat, mai ales daca e compactat bine, lucru care nu il putem spune despre argila. In general, nisipul are toate avantajele necesare in fata argilei sau pamantului scos deja de acolo.

Unii sunt de parere ca daca zona repsectiva va fi doar cu nisip, care foarte bine dreneaja apa, atunci la ploi, el va gramadi in el o cantitate mult mai mare de apa decat daca ar fi fost argila, si in rezultat vor aparea problemele cauzate de apa, inghet etc.

Haideti sa analizam argumentele si situatiile date, pe rand, si sa ne clarificam.
Analizele si comparatiile intre a pune pamant in groapa de fundatie – nisip sau argila (inclusiv pamantul scos care era acolo), le puteti afla in video-ul de mai jos.

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *