De ce trotuarului imprejurul casei este obligatoriu + reguli de constructie

Buna ziua. Informatiile oferite in continuare, sper ca va vor face sa intelegeti importanta trotuarului imprejurul casei sau a altor constructii, cum ar fi de exemplu garajul, de ce acesta este obligatoriu, ce avantaje aduce acesta etc.

Deasemenea dvs ve-ti afla mai multe reguli de constructie a unui trotuar, de ce termoizolarea lui este mult recomandata, ce tipuri si feluri de trotuar al casei exista.

De ce avem nevoie de un trotuar?

In primul rand avem nevoie de un trotuar pentru a proteja fundatia casei, si implicit toata structura de rezistenta, zidaria – in principal de actiunile negative ale apei. Cred ca stiti vorba ceea: „cutremurul distruge casa rapid, apa o distruge lent”. Apa langa sau sub fundatie nu doar ca duce la umezirea solului, dar si la slabirea capacitatii portante a solului de sub fundatie in anumite portiuni, lucru care duce la forte diferite pe segmente diferite, lucru care de exemplu poate duce direct sau indirect la aparitia crapaturilor in zidarie si chiar in anumite portiuni a structurii de rezistenta.

Apa sub fundatie prezinta un risc sporit ca aceasta prin procesul de capilaritate, despre care am vorbit deja in trecut, sa migreze in sus, in zidarie, lucru care va poate distruge de exemplu zidaria respectiva, si va poate chiar incet macina armatura din interiorul structurii de rezistenta, lucru care o slabeste in general. Deasemenea se pot crea conditii prielnice pentru mucegai, ingrasie etc. Am intalnit chiar o parere in mediul online, precum ca „casele care nu au trotuare, prezinta un procentaj mai mare de ingrasie in casa„.

Ce feluri/tipuri de trotuar putem folosi?

Dvs puteti alege ce fel de trotuar doriti si care va place – principalul este ca acesta cu succes sa nu permita apei sa ajunga si sa stationeze sub fundatie sau langa aceasta.

Trotuare sunt de mai multe feluri, iar principalele ar fi:

  • Trotuare monolite
  • Trotuare din piatra de trotuar
  • Trotuarei din balast sau pietrilcele mai mare rotunde/ovale
  • Trotuare din polietilena ascunsa sub pamant

Trebuie de termoizolat trotuarul?

Raspunsul meu este DA, este foarte recomandabil si practic cea mai folosita metoda sunt placile de polistiren extrudat care se descurca destul de bine. Ce ne ofera aceasta:

  • Placile de polistiren extrudat, amplasate minim pe latura de 0.6 m de la soclul casei spre exterior, sunt o masura aditionala pe langa hidroizolarea trotuarului pe orizontala, de a preveni trecerea apei prin careva crapaturi ale trotuarului spre solul de langa fundatie.
  • Termoizolatia nu permite solului de langa fundatie sa inghete. Procesele de inghet – dezghet al unui sol, mai ales umed, duc la diferite transformari si neregularitati, care pot duce la tasari ale solului, si in rezultat trotuarul dvs poate sa crape, lucru care nu doar ca nu e frumos, dar si este o probema ca pe acolo apa se va scurge in sol, nerealizandu-se pe acea portiune, functia principala a unui trotuar.
  • Termoizolatia langa fundatie va mari temperatura solului de langa fundatie, lucru care oricum va influenta spre bine si regimul termic al casei dvs, al fundatiei, al demisolului daca il aveti – deci sunt doar plusuri dpdv termic.
  • Placile de polistiren extrudat cu succes creaza o suprafata dreapta pentru viitorul totuar. Plus ca datorita proprietatilor polistirenului de a fi un pic elastic/compactibil, el foarte bine poate absorbi anume forte ale trotuarului ca acesta sa nu crape.

Mult mai multe informatii privind aspectele mentionate mai sus privind trotuarul casei, cat si raspuns la intrebarile „Ce reguli exista la construirea unui trotuar?” si „Care sunt avantajele constructiei trotuarului in timpul constructiei casei?”, gasiti in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *