Sisteme solare fotovoltaice pentru obtinerea curentului electric – panouri si invertoare

Buna ziua. Continuam seria noastra de video-uri privind solutiile de obtinere a energiei verzi, alternative, si dupa incalzirea geotermala si folosirea ventilatiei cu recuperare de caldura, in acest video o sa dicutam despre panourile solare electrice sau fotovoltaice pentru obtinerea electricitatii, ca deja in urmatorul sa vorbim despre panourile solare termice pentru obtinerea apei calde.

Inainte sa incep, doresc sa deschid o mica paranteza, foarte multe informatii despre soare si folosirea energiei solare, despre panourile solare, inclusiv cele hand-made care pot fi facute si acasa, puteti gasi in multiplele video-uri despre casa pasiva.

Sistemele de obtinere a electricitatii prin panouri fotovoltaice in trecut erau putin populare consumatorilor casnici si erau cam scumpe. Astazi insa, vedem ca treptat, situatia se imbunatateste, adica apar tot mai multe companii pe piata noastra care se ocupa cu vanzarea si instalarea acestor sisteme, concurenta creste, pretul acestora incet incet scade, dar si cererea oricum incet creste, vazand deja tot mai multe pe acoperisele caselor panouri solare.

In extrem de multe state, statul chiar subventioneaza si incurajeaza oamenii sa isi monteze astfel de sisteme.

In continuare, asa cum v-am obisnuit in ultimile 2 video-uri, haideti sa incepem cu principiul de functionare a panourilor fotovoltaice.

Principiul de functionare

Radiatia solara, atat in zilele cu soare, dar si cele innourate, ajunge pe suprafata pamantului, incusiv pe case, pe acoperise, pe orice unde este contact direct, inclusic pe panourile solare care cel mai des sunt montate pe acoperise pe panta sudica sub un unghi anumit, asa ca sa capteze cat mai mult soare. Panourile sunt formate dintr-o multitudine de celule fotovoltaicecare capteaza radiatia solara si o converteaza in curent continuu (DC).
Mai apoi acest curent este livrat si trece printr-un Invertor. Acesta converteaza curentul continuu (DC) generat de panourile fotovoltaice, in curent alternativ (AC) de 230 Volti tensiune nominala, curent care deja e folosit deja de consumatorii casnici, sau in retea, depinde cum e la dvs.

Sunt extrem de multe combinatii si tipuri, da-ti in cele ce urmeaza sa luam cateva pe rand.

I. Clasificarea panourilor solare

Am zis deja ca la baza panourilor solare stau celulele solare. Acestea pot fi in principal:

  • monocristaline
  • policristaline (panourile date se gasesc cel mai des pe piata)
  • strat subțire (Thin film), amorfe

II. Clasificarea Invertoarelor

In principal cele mai raspandite sunt urmatoarele 2 clasificari:

  • Invertoare: monofazice sau trifazice (incusiv si cu acumulator).
  • Invertoare: Off-grid si On-grid (inclusiv si cele hybrid)

Analiza detaliata a principiului de functionare, diferentele dintre panourile fotovoltaice si de care sa iti cumperi, deosebirile dintre invertoare si analiza completa a intregului sistem solar fotovoltaic, cat si avantajele si dezavantajele sale, preturi si altele le gasesti in video din continuare:

 

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

One thought on “Sisteme solare fotovoltaice pentru obtinerea curentului electric – panouri si invertoare

  1. Ioan says:

    Un articol foarte de util. După un an, pentru mine lucrurile stau destul de simplu. Mi-am instalat un sistem on-grid de 5 kW la casă, iar rezultatele au fost foarte bune. Înainte de a instala panourile solare, consumul meu de energie era aproximativ 350 kWh pe lună. Sistemul fotovoltaic acoperă în întregime acest consum, având o producție anuală medie estimată la 5.500 kWh pe an. Am avut ceva dubii având în vedere vremea din zona în care locuiesc (Brașov) și faptul că am un macadam circulat destul de intens lângă casă, precum și un deal care îmi fură vreo trei ore din soare. Dar după o vară și o iarnă, constat că media facturilor a rezultat într-un sold negativ, apropiat de zero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *