Incalzirea si racirea geotermala a casei cu pompe de caldura sol-apa pe intelesul tuturor

Buna ziua. Treptat treptat, deoarece eu cred ca nu avem incotro, trecem si in viitor vom trece si mai mult, de la rezursele zacamintelor naturale, la cele alternative, inclusiv pentru incalzirea sau racirea casei, si obtinerea apei calde, iar una din solutiile surselor alternative o reprezinta incalzirea geotermala, despre care vom vorbi in acest video, in linii generale, asa ca dvs sa intelegeti mai bine ce inseamna si cum functioneaza aceasta.

In prezent, aproximativ 90% din casele din Islanda sunt incalzite prin sistemul incalzirii geotermale, si in cea mai mare parte anume cu apa geotermala, folosind in principal serele incalzite. Suedia de exemplu foloseste caldura geotermala din Marea Baltica. Filipine daca nu ma gresesc, undeva jumatate din energia lor e bazata pe sistemele geotermale. In general Europa de Vest, SUA, Canada si alte state din Asia, Africa si alte continente se axeaza tot mai multe pe surse regenerabile, surse alternative de obtinere a caldurii, cum ar fi incalzirea geotermala, captarea energiei solare, folosirea energiei eoliene etc.
Si nu poti spune ca doar in acele zone este posibil asa ceva. Spatiul nostru al Europei Centrale si de Est nu este deloc o exceptie, putand excelent sa folosim aceste surse alternative.

Eu cred ca la noi totusi pasii sunt inca prea mici in comparatie cu pasii care deja se fac in Uniunea Europeana, SUA, Canada, China, India si alte state, insa nu avem incotro. Dvs intelegeti, in 30-50 ani sau chiar mai mult sau mai putin, cand nu o sa mai aiba omenirea gaz si alte zacaminte consumabile, oricum va trebui sa ne orientam la alte surse. De ce sa nu progresam de pe amu pe segmentul dat?

Principiul de functionare

Sistemul de incalzire geotermala pentru un consumator casnic este in principal compus din o pompa termica, dupa caz si un rezervor si alte cateva componente – ca un vaporizator, condensator, compresor etc, si un circuit din tevi care trece fie prin sol (atat la cativa metri de suprafata, dar si in adancuri), fie printr-un bazin de apa (de exemplu lac sau chiar mare), si prin aceste tevi este pompata apa, care simplu spus, capteaza energia pamantului si ulterior aceasta este transformata in caldura. Apa data nu e simplu apa, ci cel mai des freon, un amestec din apa cu o concentratie mare crescut de săruri, alcool diluat, amestecuri de glicol etc.

In pamant, stim foarte bine deja mai ales din video-urile privind Casa pasiva, ca indiferent de conditiile atmosferice, exista o temperatura constanta. Depinde deja de regiune, intre acestea pot varia intre +8 +10 + 12-14 oC.

Anume proprietatea aceasta pamantului este folosita de sistema geotermala, prin care trece freonul circuland prin conducte, si care capteaza acele cateva grade C diferenta intre temperatura sa si temperatura din pamant, care e mai mereu aceeasi. Astfel deja la suprafata, agentul termic se vaporizeza si condenseaza la temperaturi mici, si astfel cedeaza caldura, care deja e folosita la prepararea agentului termic pentru incalzirea casei. Freonul iar se raceste si ciclul dat se repeta din nou si din nou.

Vara, sistema poate fi folosita invers, adica pentru racirea locuintei (daca e cazul si e sistema care permite acest lucru). Multi spun ca tot procesul e foarte asemanator cu ce se intampla in cazul frigiderului sau conditionerului.

Deasemenea exista sisteme care nu ofera doar incalzire si racire, ci si apa calda, deci sunt ca si cum 3 in 1.

Vedeti intreg materialul video privind pompele de caldura geotermale si principiul de functionare, de care tipuri exista si de care sa alegem, avantajele si dezavantajele instalatiilor geotermale, cat si alte informatii utile in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 thoughts on “Incalzirea si racirea geotermala a casei cu pompe de caldura sol-apa pe intelesul tuturor

  1. Alexandru says:

    Buna ziua mar intéresa o instalatie geothermal cu pompa de caldura apa -apa incalzirea prin calorifere prin pardoseala nu am posibilitatea deorece casa e deja locuibila facetimi o offerta casa are 120 m2 parter +etaj ain’t d’un Sălaj multumesc

  2. VALENTINA ene says:

    Buna ziua.
    As dori informatii referitoare la instalatia completa geotermala pt deservirea unei locuinte de aprox. 400 m2 dispusi pe doua nivele in jud Dambovita .
    Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *