Ventilatia cu recuperare de caldura pe intelesul tuturor

Buna ziua. In acest video, am hotarat sa va ofer cateva informatii privind ventilatia cu recuperare de caldura, asa pe intelesul tuturor. Am observat ca sunt persoane care nici nu au habar de asa ceva, altele au auzit, insa nu stiu exact cum functioneaza, iar altii au doar cateva informatii sumare despre aceasta solutie. In cele ce urmeaza sper ca intr-un mod general, o sa va explic cum sta treaba cu ventilatia cu recuperare de caldura, care tot mai mult se gaseste in comercializare si tot mai mult este folosita de persoanele care isi construiesc noi case.

Principiul de functionare

Aceasta reprezinta un sistem de ventilatie, care de exemplu iarna, elimina aerul viciat din interiorul incaperii afara, aer cu CO2 ridicat, cu umiditate, cu mirosuri etc, si prin alte canale separate, aduce aer proaspat de afara. In mod general, aerul care iese cu aerul care vine – nu se amesteca. Sunt tipuri in care se folosesc aceleasi canale, adica de exemplu 70 secunde aerul din casa iese afara, si apoi 70 secunde aerul de afara tot prin aceleasi canale intra in casa. Totul depinde de tipul sistemei care e folosit.

Deja pentru a se realiza schimbul de caldura – peretii canalelor (ca sunt mai multe de obicei) pe care iese aerul cald din casa, sa zicem de +22 oC, trece printr-un schimbator de caldura, care inmagazineaza o parte din caldura data. Si deja cand aerul rece intra in casa, sa zicem -10 oC, se atinge de aceste schimbatoare de caldura, si se incalzeste, ajungand in casa cu o temperatura mai ridicata, ceva mai mare.

In mod real, diferenta intre +22 si -10 este de 32oC. Sistema data permite ca dvs sa micsorati diferenta data de cateva ori.

Si ce obtinem noi? Spre deosebire de un ventilator obisnuit, care doar face schimburi de aer, ventilatia cu recuperare de caldura, face ca per total, sa aveti pierderi de caldura ceva mai mici, ca doar o parte este inmagazinata de schimbatoarele de caldura, care vor oferi caldura data deja aerului rece care intra in casa. Pierzand mai putina caldura, si primind in casa aer proaspat nu chiar atat de rece cum e afara, noi in mod simplu economisim bani la incalzirea casei.

Randamentul declarat de producatori variaza in dependenta de model intre 60 si 95 %, gasind chiar si cu 45%, cu toate ca eu mereu va recomand sa scadeti minim vreo 10% mereu din ce zice producatorul. Dvs doar nu prea aveti cum sa controlati, nu-i asa, asa ca cand auzit ca are randament de 90%, real eu cred, e parerea mea subiectiva, e de vreo 80%.

Vara se spune ca sistema functioneaza invers, ajutand cat de cat si la racirea incaperilor. Sper ca a-ti inteles principiul de functionare

Imaginile vizuale pentru a intelege mai bine cele expuse, cat si ce tipuri de ventilatie cu recuperare de caldura exista, cum sa le alegem, care sunt avantajele si dezavantajele intre acestea, cat si alte informatii utile, le gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *