Dezavantajele termoizolarii cu cheramzit – minusurile argilei expandate

Salutare stimati abonati, in continuare o sa va prezint dezavantajele, minusurile care pot aparea in cazul folosirii termoizolatiei cu cheramzit.

1. Pentru a obtine o rezistenta termica buna, avem nevoie de grosimi mari

Am mentionat in video trecut ca termoconductibilitatea acestui material depinde mult de fractia acestuia si de densitatea lui. Asadar putem gasi pe piata argila expandata cu valorile coeficientului termic cuprins intre 0.045 si pana la 0.17 W/mK. Nu sunt rele aceste cifre, insa mai sus de 0.10 W/mK un material deja nu se socoate deloc termoizolant, iar la 0.14-0.17 W/mK deja avem BCA-ul care il putem folosi si sa nu ne mai complicam cu cheramzita.

Iar ce tine de valorile cele mai bune de 0.045 – 0.70 W/mK, aici pot spune ca oricum si alte materiale de termoizolatie care au rezultate mult mai bune.

Iata de ce, de cele mai multe ori, pentru a obtine o rezistenta termica dorita, trebuie sa aplicam cheramzita in grosimi mai mari, mult mai mari decat poate ne imaginam, trecand liber de 20-30 cm si ajungand si trecand de jumatate de metru si mai mult.

Acest lucru se datoreaza partial termoconductibilitatii acestui material care tocmai am prezentat-o, dar si faptului ca intre granulele de cheramzita exista multe goluri, iar acest lucru deja este al doilea dezavantaj, si anume:

2. Ca material de umplere, creaza goluri de aer

Aerul inchis se considera termoeficient doar in goluri mai mici de 5 mm, deci aerul inchis in argila expandata da, este bun, insa ia ganditi-va un pic, in cazul cand umplem un gol intre ziduri, sau turnam peste placa de beton din pod sau in alte locuri, indiferent de grosimi, la conexiunea dintre mai multe granule de cheramzit, care oricum sunt mari, se creaza niste canale de aer, niste goluri de aer care nu sunt deloc termoizolante, ba din contra, nu doar ca dimensiunile golurilor asa create sunt mult mai mari de 5 mm, dar si acestea reprezinta locuri pe unde liber se poate pierde caldura si invita frigul.

Mai mult ca atat, printre granulele de cheramzit se plimba liber aerul pe acolo.

Iata de ce, pentru a minimaliza acest dezavantaj, oamenii fie folosesc grosimi mai mari, insa aceasta iar aduce cu sine alt dezavantaj despre care acus o sa vorbesc, fie il amesteca cu alte materiale, ca de exemplu cu rumegusul, de obicei se poate fi in proportie de 1:1.

In total sunt 7 dezavantaje ale argilei expandate, daca vrei sa le stii pe toate, vizioneaza video din continuare:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *