Avantajele termoizolarii cu cheramzit si Unde se foloseste argila expandata

Buna ziua dragi abonati. In acest material pregatit pentru dvs o sa discutam despre ce este cheramzita sau argila expandata ca material termoizolant, si desigur o sa analizam avantajele acestui material.

Cheramzitul este un material poros, care contine in structura sa o sumedenie de pori de aer, obtinut prin prelucrarea termica in cuptoare, la temperaturi mai mari de +1250 oC, a materiei prime care se afla si la noi in Republica Moldova, cum ar fi argile, sihturi, argile nisipoase, roci fuzibile de lut etc. Cel mai des acele cuptoare sunt de cativa metri inaltime si lungime de zeci de metri, unde cheramzita este supusa arderii si expandeaza inauntru circa 45 minute – 1 ora maxim.

In rezultat se obtine cheramzita cu fractii si densitati diferite, un material care are proprietati termice bune, este durabil, nu este influentat de conditiile climaterice de la noi si este pe larg folosit in industria constructiilor, in principal ca material de umplere sau in diferite betoane usoare, datorita avantajelor sale care in continuare o sa vi le prezint.

1. Termoizolator relativ bun

Nu pot spune ca este un termoizolator foarte bun, insa unul bunicel este. Conductivitatea termica variaza intre 0.045 si pana la 0.17 W/mK. Aceasta conteaza mult si de densitatea si fractia materialului.

Cu cit este mai mare granula de cheramzita, cu atat are densitatea mai mica si cu atat este mai termoizolanta, si invers. Aceasta are loc din cauza ca la expandare, se obtine o cheramzita cu o cantitate mai mare de bule mai mari de aer, care si ii da aceste proprietati termoizolante.

De exemplu studiind ce cheramzita in principal se gaseste la noi, in general avem urmatoarele cara caracteristici:

  • Fractia 0-5 mm, densitatea 600-800 kg/m3, termoconductibilitatea 0.11 W/mK. La asa parametri nu se socoate material termoizolant deloc.
  • Fractia 5-10 mm, densitatea 350-400 kg/m3, rezistenta la compresiune 1.5 – 2.0 Mpa, termoconductibilitatea 0.093 W/mK. La asa parametri este la limita de a nu fi conderat termoizolant deloc.
  • Fractia 10-20 mm, densitatea 300-350 kg/m3, rezistenta la compresiune 1.0 – 1.5 Mpa, termoconductibilitatea 0.082 W/mK.
  • Fractia 20-40 mm, densitatea 250-300 kg/m3, rezistenta la compresiune 0.7 – 1.0 Mpa, termoconductibilitatea 0.046 W/mK.

Ce „scacioc”, adica ce diferenta, fractia si densitatea parca merge asa usor crescand sau descrescand, insa termoconductivitatea de la 0.11 la 0.093, apoi 0.082 si apoi bam – la 0.046. Pare suspicios si straniu. Poate ca au pus cifra daca ca sa fie cat de cat aproape si de termoconductibilitatii altor materiale, cine stie.

Insa daca e asa, atunci argila expandata tot e un material bunicel de luat in calcul. Totusi la acest punct o sa adaug ceva si cand o sa analizez dezavantajele acestui material.

In total sunt 9 avantaje. Vezi analiza tuturor in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *