Colectoare solare termice rezervoare s.a. pentru obtinerea apei calde de la soare

Buna ziua. Colectoarele sau panourile solare termice pentru obtinerea apei calde menajere devin tot mai populare in tara noastra. Totusi multe persoane habar nu au de ele, sau daca au auzit de ele si doresc sa isi instaleze si ei, nu prea fac diferenta intre tipurile acestor colectoare, si nici nu stiu de care sa aleaga. Raspuns la aceste intrebari, si multe altele, vom afla in cele ce urmeaza.

Inainte de toate – nu uitati sa vizionati video trecut privind panourile solare fotovoltaice, si va recomand si cateva video-uri din categoria casa pasiva – unde puteti gasi informatii despre panouri solare hand-made care le puteti face si dvs acasa cu costuri putine, dar acele video-uri au informatii pretioase care tin nu doar de panourile confectionate acasa, dar si de cele cumparate de la diferite companii.

Asadar, sa trecem la analiza:

Principiul de functionare

Principiul de functionare este simplu – cand afara este ziua, atat cand e soare, dar chiar si innourat, panoul solar termic, care este cel mai des montat pe acoperisul casei, pe latura sudica, la un unghi intre 20 si 35 grade, capteaza radiatia solara, si prin incalzirea anumitor materiale din interiorul panoului, transfera caldura rezultata agentului termic care se afla in colectorul solar (cum ar fi apa), sau trece pompata prin acest colector (cum ar fi antigelul). Sistema respectiva mai implica conectarea la un rezervor de apa sau doua (dupa cum eu recomand intr-un video din categoria case pasive), mai poate fi conectata la o un boiler clasic dupa caz etc.

In rezultat, apa calda in versiunea simpla a explicatiei – este incalzita de soare – caldura solara devine caldura termica. De cele mai multe ori, apa calda se foloseste ca apa menajera – pentru a face dus, pentru spalat, in bucatarie, igiena personala etc; cu toate ca sunt posibilitati de a incalzi chiar casa, fiind folosita si pentru incalzirea casei.
Pentru intrebuintarea casnica, aproape in toate cazurile se folosesc panourile solare cu temperaturii mici si medii, panouri care le vom delimita in continuare.

Tipuri si clasificari sunt mai multe, in continuare va prezint doar cele mai importante.

  1. In primul rand distingem sisteme pasive si sisteme active.
  2. Legat strans de prima clasificare, este si a doua, si anume panouri solare cu sistem de circulare directa sau deschis, si panouri solare cu sistem de circulare inchis sau indirect.
  3. Iar legat si de prima si de a doua delimitare tocmai mentionata, putem intalni sisteme cu panouri solare presurizate si nepresurizate.
  4. Si in al patrulea rand, panourile solare se diferentiaza in panouri plane (sau plate), panouri cu tuburi (multi zic tuburi vidate) si mai nou sunt si panouri termodinamice, insa totusi cele plane si cu tuburi sunt cele mai populare.

Alegerea rezervorului de apa (acumulatorului, boilerului)

Alese in concordanta cu necesitatile si consumul familiei si casei dvs, un sistem solar din 1-2-3 colectoare si unul sau dupa caz 2 rezervoare, va poate oferi practic 90-100% apa calda si chiar fierbinte vara, si undeva 50-80% pe timp de iarna.

Conform unui studiu al UE, media zilnica de consum al unui om este de 50 litri pentru activitati casnice, igiena etc. deci raportanti-va la aceasta cifra cand alegeti un sistem si un rezervor al apei.

Informatii detaliate despre clasificarea panourilor sau colectoarelor solare termice pentru obtinerea apei calde, alegerea rezervorului de apa, avantaje vs dezavantaje, preturi si multe altele le aflati doar vizionat video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *