Exemplu de constructie a unui garaj

Buna ziua. In acest video vom vorbi despre un exemplu de constructie a unui garaj separat de casa. De ce separat si nu incorporat sau alipit de casa? Aflati in video trecut, unde am explicat si ce reguli exista la constructia unui garaj.

Iata structura garajului din exemplul acesta:

  • suprafata construita 4.0 x 6.75 metri, deci 27 m2, pentru o masina.
  • Inaltimea de la placa de beton pana la grinzi este de 2.20. Daca mai adaugam si grinzile si acoperisul se trece cred de 3 metri, insa aceasta nu e important pentru exemplul nostru, fiecare isi face ce acoperis doreste
  • Fundatia e un fel de fundatie continua (lentocnii fundament dupa cum la noi se mai spune) cu o placa radier monolit cu grosimea de 25 cm.
  • Avem 6 stalpi x 25 cm grosime, uniti sus cu grinzi – centuri de otel-beton.
  • Dvs puteti folosi orice material doriti, in cazul nostru am folosit BCA, insa daca folositi si voi BCA, va recomand in lateral unde vor fi portile, sa puneti caramida, pentru o fixare mai buna.
  • Garajul in final va fi hidro si termoizolat, detalii deja in continuare
  1. Lucrarile teoretice

Prin lucrari teoretice inteleg lucrarile de pregatire: obtineti autorizatie si alte acte permisive, obtineti proiectul, gasiti muncitori, faceti planul pe etape, pe zile, pe lucrari; monitorizati vremea, cumparati materiale si tot asa.

  1. Saparea gropii de fundatie

Pentru inceput sapam o groapa de 30 cm adancime, o curatim de buruieni, radacini de tot. Suprafata construita a garajului va fi de 4.0 x 6.75, insa noi in parti trebuie sa mai sapam cate 0.75 cm, pentru viitorul trotuar si lucrarile noastre de hidro si termoizolare exterioara. Deci in total vom obtine o suprafata sapata de 5.50 x 8.25 metri. In imaginea data va arat doar partea unde e 5.50 m.

  1. Compactare, nivelare, trasare si saparea transeelor

Suprafata noastra trebuie compactata bine, de exemplu cu placa vibranta. Daca trebu puteti umezi ceva pamantul, daca nu, nu. Dupa, trasam locul viitoarelor noastre transei pentru grinzile de fundare. Acestea vor avea grosimea talpii de 40 cm. Noi insa va trebui sa sapam o latime de circa 43 cm – 40 cm va fi grinda si 3 cm polistiren extrudat.

La acest moment, avem nivelul de -30 cm. Mai departe sapam doar transeele trasate si insemnate, de exemplu cu var sau cu ata, transee care vor avea latimea de 43 cm, si o adancime de inca 50 cm, deci toata suprafata va ramane la -30, insa fundul transeei va fi la -80 cm, insa grinzile de fundare vor incepe la -60 cm.

  1. Lucrarile de pamant in transee

Vedeti zonele cu rosu? Ele sunt deja compactate de noi mai devreme, pentru ca sa nu avem ulterior probleme cu compactarea lor, cu surparea malurilor s.a., putand in pace sa facem ce avem de facut in transee. Dupa cum am zis, fundatia va incepe la -60, deci avem 20 cm de la -80 pana la -60, care va fi format din 17 cm strat pietris cu nisip compactat si 3 cm polistiren extrudat cu rezistenta mare la compresiune.

Fundul transeelor le compactam foarte bine. Puneti un rand de pietris, compactati-l, si daca intra usor, repetati pasul. Dupa asterneti geotextil, insa asa ca in imagine, ca sa astupe ambele maluri.

Paralel cu aceste lucrari, amestecati nisip deja umed cu pietris sa zicem cu fractia 20/60, de exemplu intr-o betoniera. Proportiile 1:1. Amestecul dat il punem in transee cate 5 cm, compactam, adaugam si tot asa pana ajungem cu un strat de 17 cm – de la -80 la -63 cm. Dupa puneti polistiren extrudat de 3 cm si inveliti-l cu geotextilul care deja sta pe maluri. Astfel ajungeti la -60 cm.

Continuarea privind constructia unui garaj o gasiti in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *