Cum functioneaza izolatiile reflective cu strat de aluminiu termo reflexive folii radiante

Buna ziua. In acest video vom vorbi despre ce reprezinta si cum functioneaza izolatiile termice reflective, cel mai des cu strat de aluminiu. Acestea mai sunt denumite si izolatie reflexiva, folie sau bariera radianta, ecran radiant, folie de aluminiu cu spuma de polietilena cu bule de aer sau cu alt tip de termoizolatie etc. Imi pare rau sa o zic, insa sunt multi prosti care nu stiu cum functioneaza folia respectiva si fie o folosesc in combinatii unde ulterior obtinem mai multe probleme decat beneficii, ori folosirea ei este complet inutila, reprezentand bani aruncati in vant.

Foliile date in ultimii ani se folosesc si la acoperise, si mansarde, tavane, poduri, pereti pe structura din lemn, metal sau alte materiale, la izolarea tevilor, conductelor, tubulaturilor, la ferestre si usi, se pune dupa calorifere si chiar se aplica in diferite structuri inchise cum ar fi sub sape de beton, sub linoleum etc, si chiar sunt si bariere de vapori si folii anticondens care au strat reflectiv de aluminiu.

Pentru lenosii care nu au timp sa vizioneze tot video despre izolatii reflective, expun urmatoarele: Foliile de aluminiu reflective sunt inutile in spatiile inchise (cum ar fi sape de beton, pereti inchisi, acoperise s.a. locuri) unde nu se lasa cel putin cativa cm spatiu de aer pentru ca folia data sa aiba ce reflecta. De ce, deoarece ca sa lucreze ea trebuie sa reflecte ceva, si cum puii mei sa reflecte ceva cand sta inchisa intre placa monolit si sapa de beton? Mai puneti capul in miscare!

Pentru restul persoanelor care inteleg ca o informatie inteleasa corect ii poate ajuta sa ia deciziile corecte, am pregatit explicatii la acest subiect, divizate in cateva mini categorii de analiza, pentru a intelege cum functioneaza aceste izolatii sau folii de aluminiu.

Transferul termic

Asadar, ca sa intelegem cum functioneaza termoizolatiile reflective, trebuie sa intelegem cum are loc transferul si fluxul de caldura. Exista 3 moduri de a transfera caldura: conducţia, convecţia şi radiaţia:

  1. Conductia sau Conductivitatea termica reprezinta transferul energiei termice prin contactul direct cu un obiect, de exemplu pui mana pe un obiect fierbinte si simti deodata caldura. Caldura se transmite prin trecerea energiei cinetice de la o molecula la vecina ei și tot așa din aproape în aproape.
  2. Convectia reprezinta transferul termic de la un mediu la altul care influenteaza al treilea mediu sau obiect. De exemplu cand focul arde, focul incalzeste aerul, iar aerul deja mainile tale. Adica gazul încalzit se dilată, devine mai ușor decît gazul dimprejur și se ridica, ducand cu el și caldura înmagazinata.
  3. Radiatia, unii mai zis reflexie, e cazul in care caldura se transforma în unde electromagnetice (ca lumina) și se transmite prin orice mediu care este transparent la undele respective. De exemplu, Soarele încalzeste Pămîntul prin radiație, compusa în mare parte din lumină vizibila.

Acum, orice material, si chiar si orice fiinta vie sau obiect, transfera si rezista in acelasi timp transferului de caldura. Deosebirile in aceste procese tin de cum are loc conductia, convectia si radiatia pentru fiecare material in parte, care deja depinde de forma, marime, densitate, greutate, permeabilitate, structura si tot asa.

Daca esti curios sa afli mai multe despre izolatii reflective vizioneaza video de mai jos:

 

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *