Diferenta dintre BCA si BCU

Buna ziua. Penobetonul – пеноблок – blocuri din beton spumos, sau dupa cum este cunoscut si diferentiat in Romania – BCU – beton celular usor.

Fabricarea BCU-ului isi are originea intr-o tehnologice germana, iar acest material este folosit in peste 50 tari ale lumii, in ultimile cateva decenii, fiind o variatie modificata a metodei de a obtine BCA. Chiar daca se aseamana mult cu BCA-ul, avand multe caracterisitic comune, este totusi diferit.

Astazi vom vorbi despre ce este aceste material si care este diferenta dintre BCA si BCU, sau gazoblok si penoblok, si deja in video-urile viitoare vom continua cu avantajele si dezavantajele sale.

Diferente lingvistice si de denumire

In principiu exista multe confuzii in acest sens, mai ales intre BCA si BCU. In principiu, ambele sunt betoane aerate, betoane celulare, betoane celulare usoare, insa in Romania un tip este denumit BCA, fiind foarte renumit, si altul este denumit BCU – fiind mai putin renumit.

In spatiul mai estic, cum ar fi Moldova, dar mai ales Ucraina, Rusia, delimitarea este mult mai clara si mai obiectiva. In sine ambele sunt betonuri celulare usoare, insa unul este gazobeton sau gazosilicat, adica BCA in limba romana; iar altul este penobeton, adica BCU in limba romana.

Plus in rusa avem пеноблок si пенобетон, unul denumind blocurile de BCU, altul denumind betoanele BCU care se toarna direct in cofraje.

In Moldova, datorita faptului ca suntem cumva infuentati si de vest si de est, aceste delimitari creaza confuzii, si nu doar intre oameni, dar si mai grav si intre comercianti. De exemplu pe anumite websiteuri de vanzare a materialelor de constructie, de zidarie scrie ca e de vanzare BCA, iar cand schimbi limba site-ului, acelasi produs deja e Penobeton. Pai cum asa? In rusa BCA e Gazobeton, nu Penobeton. Mai pe scurt, jale mare…

In continuare cand voi spune Penobeton o sa am in vedere acelasi BCU, cum e raspandita denumirea in romania.

In principiu aceste materiale se asemanana mult, insa sunt si cateva deosebiri, incepand de la metodele de fabricatie, si terminand cu materialul final. Aces video nu este despre ce material e mai bun, si despre diferentele principale intre ele care le voi enumera in continuare, iar restul deja o sa le puteti deduce vizionand video-urile urmatoare despre avantajele si dezavantajele Penobetonului, si deja video-urile postate mai demult despre BCA.

Diferente de tehnologie

… acestea cat si alte deosebiri intre BCA si BCU le puteti afla din video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *