Dezavantajele panourilor vidate VIP (Vacuum Insulation Panels)

Panourile vidate de termoizolatie – acestea au cea mai mica termoconductibilitate din lume, deci termoizoleaza mai bine decat orice alt material, are niste proprietati excelente si se poate aplica cu succes in mai multe locuri, mentionate dealtfel in video trecut despre Avantajele panourilor vidate, insa chiar si asa, are si acest material dezavantajele sale, despre care vom discuta nitel in acest video.

  1. Pierderea graduala a proprietatilor termoizolante

Daca termoizolatiile conventionale, nu isi pierd calitatile sale in dependenta de presiunea atmosferica sau contactul cu aerul, marele dezavantaj al izolatiilor cu panouri vidate este totusi patrunderea graduala a aerului in interiorul panoului, pierzand astfel vidul o data cu trecerea unei perioade indelungate de timp.

De exemplu s-a luat un produsul initial de 2 cm grosime, ce are o presiune de circa 1mbar si o termoconductibilitate de 0.004 W/mK. In urma mai multor experimente, s-a constatat ca acesta adauga circa 1mba pe an in presiune, deci in 50 ani adauga 50 mbari, si chiar si la aceasta presiune de 50 mbari, termoconductibilitatea de la 0.004 ajunge doar la 0.008 W/mK, ceea ce oricum este o valoare foarte buna.

Aceasta valoare este daca produsul nu e deteriorat sau gaurit.

In alte surse (defapt mai multe) am gasit informatia ca o data patruns aerul inauntru, produsul va avea termoconductibilitatea la o presiune normala a aerului de 0.020 W/mK(kingspan) (0.019 – Vacupor), deci teoretic mai rau de 0.020 W/mK nu poate fi, ceea ce este un lucru oarecum imbucurator.

Desigur daca se produce un material de calitate, procesul dat e foarte si foarte lent, fiind principala bataie de cap a producatorilor si unul din motive de ce procesul de fabricatie este foarte greu si complex, insa oricum, aerul are tendinta de a-si regula presiunile, si va dori si inauntru sa patrunda.

  1. Depinde de temperaturile mediului ambiant

Acest material e un foarte bun termoizolator, insa depinde foarte mult de temperatura mediului inconjurator. De exemplu, o data cu ridicarea temperaturii, creste si transferul existent prin conductie si radiatie.  Nu e foarte strasnic, ca oricum nu iti creste asa incat sa se simta o pierdere de caldura, insa trebuie de luat si acest lucru in seama.

  1. Nu trebuie expus la temperaturi mai prea mici sau mari

Principalul motiv din care cauza materialul nu trebuie expus in locurile unde stim ca se poate trece de 80-100 °C, este faptul ca adezivul special folosit pentru a etansa toata structura materialului, nu este rezistent la temperaturi prea mari sau prea mici, deci atentie unde il folositi. (De exemplu Kinsgapan are o temperatura de lucru cuprinsa intre doar -40 +80 oC. Vacupor de la -50 +120 oC. Turvac -70 +80).

… Continuarea cu toate cele 9 dezavantaje ale panourilor vid pentru termoizolatii o puteti viziona in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *