Panouri vidate termoizolante VIP – Avantaje si ce reprezinta

Buna ziua. In acest video vom vorbi despre cel mai termoizolator material fabricat in lume – Panourile Vidate termoizolante, sau cum mai sunt denumite in engleza – Vacuum Insulation panels.

Ce este acest material?

Panourile vidate termoizolante pot atinge o termoconductivitate joasa de doar 0.004 W/mK, batand orice record, reprezentand un fel de material compus din nano-pori care tine in interio captiv vidul, vacuumul care si ne ofera calitatile sale termoizolante.

Primul prototip al unui panou vidat termoizolant a fost realizat in anul 1930 dintr-un material poros inchis de cauciuc, nefolosind inca tehnologia nano-porilor care a icneput a aparea abia prin anii 60`. Primele panouri vidate care seamana cu cele din prezent, au inceput a fi realizate abia prin anii 90`, fiind bazate in principal pe baza de poliuretan, silice si fibra de sticla.

Un panou vid este format in principal din 3 elemente:

  1. O membrana exterioara subtire, care are scopul de a preveni patrunderea aerului din exterior in interiorul panoului.
  2. In interior gasim un material rigid si poros, care nu doar ca sustine peretii membranei impotriva fortei presiunii atmosferice atunci cand aerul e evacuat la etapa de producere, dar si ofera o excelenta termoconductibilitate, fiind folosite asa materiale ca silice pirogenica (denumita si silice fumata), aerogelul, perlitul sau fibra de sticla.
  3. Si anumite panouri, cum sunt cele din ibra de sticla sau spuma, au un anumit compus chimic, denumit getter, care are scopul de a mentine vidul in interior (pana la 1mbar – milibar), care colecteaza careva gaze care accidental nimeresc prin membrana exterioara sau gaze care sunt emanate insasi de materialele folosite.

Acum haideti sa vedem care sunt proprietatile avantajoase ale acestui material.

  1. Cel mai bun termoizolator din lume

Transferul de caldura are loc prin conductie, convectie si radiatie. Prin vid, nu poate trece decat radiatia, si atat, deci in cazul nostru se elimina extrem de mult convectia si conductia, care oricum exista intr-o valoare mica datorita materialelor din care sunt fabricate aceste panouri.

In dependenta de produs si denstinatie, putem gasi panouri vidate termoizolante care au o termoconductibilitate cuprinsa intre 0.004 si 0.009 W/mK, cifre care nu le poate atinge nici un alt material de termoizolatie fabricat si gata de folosit in constructii si termoizolatii.  (Kingspan Optim-R – 0.007 W/mK.    Vacupor , Vacumspeed – 0.008 W/mK, 0.0048 W/mK, 0.0058.  Turvac – 0.0035 W/mK (figidere), 0.0045 restu.)

Defapt, in centrul acestor panouri avem cele mai mari rezistente termice, iar spre periferii rezistenta termica scade. De exemplu pe mijlocul unui panou putem avea lambda de 0.004 W/mK, spre periferii sa avem deja o valoare mai slab termoizolanta. Insa totusi certificarea se face baza mediei totale, care e undeva 0.007 – 0.008 W/mK a celor mai multe produse.

  1. Rezistenta impotriva mucegaiului, ciupercilor si altor microorganisme

Producatorii spun ca atat materialul din ce e fabricat, cat si exteriorul sau, rezista in fata mucegaiului, diferitor ciuperci si altor microorganisme si bacterii.

  1. Impermeabilitatea

Ca sa fie mentinut vidul inauntru, materialul trebuie sa fie impermeabil la aer, impermeabil la vaporii de apa, sa nu absorba apa, deci si intreg produsul finalul este fabricat din materiale care ajuta ca acesta sa aiba asa proprietati de impermeabilitate.

In total sunt 9 avantaje ale panourilor vidate termoizolante pe care le poti afla din video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *