Totul despre aditivii din beton – clasificarea si importanta acestora

Buna ziua. Aditivii din beton cu trecerea timpului sunt din ce in ce mai prezenti in betonale noastre. Fara ei nu e posibil de turnat iarna pe frig, sau vara pe canicula, nu e posibil de facut o sapa pentru IP sau o fundatie daca se vrea a fi mai impermeabila. Asadar, astazi vom vorbi despre aditivii care se adauga in betoane.

Ce sunt aditivii?

Aditivii sunt niste adaosuri in betoane, cel mai des lichide, substante care intra in reactii chimice si fizice cu betonul, adaugati intr-o contitate de maxim 4-5% din masa betonului, pentru ca acesta sa aiba in final anumite calitati dorite, fie ce tine de rezistenta, fie de plasticitate, fie pentru a obtine o lucrabilitate mai buna cu el.

Aditivii pot fi adaugati fie la etapa prepararii betonului in momentul cand se toarna si apa in amestecul agregatelor, fie ulterior in betonul semi-umed exact inaintea betonarii.

Clasificarea aditivilor

In spatiul UE, standardul folosit este EN-934-2, din 2001 cu modificarile ulterioare, care clasifica aditivii in 11 tipuri – 8 tipuri cu eficacitate simpla si 3 cu eficacitate dubla, fiind de 3 feluri: cu functie primara, cu functie secundara si aditivi multifunctionali.

Asadar, haideti sa vorbim despre fiecare tip in parte:

  1. Aditiv plastifiant / reducător de apă – aditiv care, fără să afecteze consistenta, permite o reducere a continutului de apă dintr-un amestec de beton dat, sau care, fără să afecteze continutul de apă creşte tasarea/răspândirea betonului sau produce simultan ambele efecte
  2. Aditiv superplastifiant / puternic reducător de apă – aditiv care, fără să afecteze consistenta, permite o mare reducere a continutului de apă dintr-un amestec de beton dat, sau care, fără să afecteze continutul de apă creşte considerabil tasarea/răspândirea, sau produce ambele efecte simultan.
  3. Aditiv pentru retinerea apei – aditiv care reduce pierderea de apă prin o reducere a exudării betonului.
  4. Aditiv antrenor de aer – aditiv care permite să se incorporeze bule de aer într-o cantitate mică controlată, uniform distribuită în timpul amestecării, care rămân după întărire.
  5. Aditiv accelerator de priză – aditiv care reduce timpul de început al trecerii amestecului de la starea plastică la starea rigidă.
  6. Aditiv accelerator de întărire – aditiv care creşte viteza de dezvoltare a rezistentei initiale a betonului, cu sau fără afectarea timpul de priză.
  7. Aditiv întârzietor de priză – aditiv care măreşte timpul de început al trecerii amestecului de la starea plastică la starea rigidă.
  8. Aditiv impermeabilizator în masă – aditiv care reduce absorbtia capilară a betonului întărit.
  9. Aditiv plastifiant / reducător de apă/întârzietor de priză – aditiv care produce efectele combinate ale unui aditiv plastifiant/reducător de apă (functie primară) şi a unui aditiv întârzietor de priză (functie secundară).
  10. Aditiv superplastifiant / puternic reducător de apă/întârzietor de priză – aditiv care  produce  efectele  combinate  ale  unui  aditiv  superplastifiant/puternic  reducător  de  apă  (functie primară) şi a unui aditiv de întârziere a prizei (functie secundară)
  11. Aditiv plastifiant / reducător de apă/accelerator de priză – aditiv care produce efectele combinate ale unui aditiv plastifiant/reducător de apă (functie primară) şi a unui aditiv accelerator de priză (functie secundară).

Iata aceasta este clasificarea conform standardelor europene in vigoare in prezent.

Care sunt conditiile de performanta a aditivilor din beton si care sunt informatiile importante care trebuie sa le stiti atunci cand folositi aditivi in betoane, le puteti afla in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *