Unde versi apa pluviala? Intr-un dren subteran!

Salutare dragi prieteni. Despre drenaj am realizat mai multe video-uri in trecut, fiind postate pe acest canal, si iata in acestea dar si in altele nu o data am zis ca iata apa de langa fundatie trebuie drenata, apa de ploaie trebuie dirijata mai departe de casa, daca aveti panza freatica sus, va trebuie drenaj special pentru panza freatica, s.a.m.d. – ma rog, indiferent de caz, apa trebuie sa nu ajunga si sa steationeze langa sau sub fundatie, iar in aceste sens in multiplele video am oferit mai multe solutii.

Insa ce sa faci cu apa aceasta? Bun, acest video va fi despre apa pluviala, apa care de pe acoperis prin burlane si jgheaburi este colectata si dirijata – anume despre acest exemplu o sa vorbesc, deoarece este cel mai important, ce sa facem cu asa cantitati si debite mari de apa? Unde sa le dirijam?

Pai, sunt cateva solutii, care difera chiar si in dependenta de tara.

  • Dvs puteti sa va procurati un rezervor subteran de cateva mii de litri, si sa stocati acolo apa de ploaie, apa care poate fi folosita apoi a gradinarit, spalatul masinii etc. Aceasta solutie eu o vad cu ochi cei mai buni.
  • In unele cazuri apa data se scurge in canalizare, solutie nerecomandata de mine din mai multe puncte de vedere, dar chiar in multe tari aceasta este chiar ilegal.
  • In alte cazuri avem un asa teren, ca apa data poate fi dirijata intr-un paraias nu departe de lotul nostru sau ma rog, sunt conditii ca sa fie dirijata tot in natura.

Insa ce sa faci, daca: NU ai bani sa iti cumperi si montezi un rezervor de apa cu pompa de apa si cu toate accesoriile? NU poti sa te unesti de canalizare, ca e chiar contra-indicat? Si NU ai un teren prea mare undeva la munte sau mai stiu eu unde sa poti dirija apa intr-un paraias sau mai stiu eu, adica ai si tu un lot de teren obisnuit de 6-10 ari, in stanga vecini, in dreapta vecini, adica e un caz destul de intalnit. Insa apa de ploaie trebuie undeva scursa, nu?

Pai in acest caz, se face un dren de devarsare – despre ce inseamna si cum se proiecteaza si se contruieste, va fi acest video.

Vedem o imagine reprezentativa cu un lot de teren, cu amplasarea casei, cu burlanele respective, dealul e in sus, valea e in josul ecranului, vedem aici si canalele de dirijare a apei pluviale, care pot fi simplu tubulaturi PVC de canalizare intregi de 110 mm (atentie fara gauri si penetrari), si iata sa ne imaginam un lucru: afara ploua, apa de pe acoperis se scurge prin jgheaburi si burlane de la fiecare colt in tubulatura de sub pamant a sistemului pluvial, ce facem mai departe cu aceasta apa?

Apropo apa de pe acoperis pana in tubulatura de sub pamant, se poate dirija in principal prin 2 metode (sunt mai multe insa in principal):

  • Burlanul se uneste direct in Caminul pluvial care este in trotuar-in pamant, si din caminul pluvial deja pe sub pamant merg tubulaturile de canalizare prin care apa se scurge.
  • Sau 2: burlanul NU se uneste direct in caminul pluvial, ci are un cot de devarsare la exterior la circa – si recomand – minim 20 cm inaltime de trotuarul casei, nefiind conectat direct cu scurgere in caminul pluvial. Apa ca si cum, cum vedem orientativ si aici, se scurge in caminul pluvial de sus.

Ambele variante sunt okay, e treaba dvs de care folositi, insa mare atentie: ESTE obligatoriu ca sa alegeti un camin pluvial cu gratar si cos parafrunzar, sau cu sifon si parafrunzar, si aceasta se alege pentru a preveni ca murdaria si frunzele sa ajunga in drenaj si in drenul final. La drenul final trebuie sa ajunga doar apa – si atat!

Plus ca un astfel de camin pluvial se poate curata de toate aceste frunze, murdarii s.a. – lucruri care sunt inevitabile.

… vezi continuarea despre cum se realizeaza un dren subteran in video din continuare:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *