Dezavantajele foliilor izolante reflexive cu strat de aluminiu

Izolatiile reflective cu strat de aluminiu chiar daca par foarte excelente, au si ele anumite neajunsuri sau minusuri, care dealtfel le vom expune in acest video. Uneori nu e vorba de vreun dezavantaj al materialului in sine, ci e vorba de un lucru subiectiv legat de cei care o vand, cum este de exemplu primul aspect:

  1. Manipularea informatiilor si a clientilor

Acest lucru, recunosc subiectiv, nu tine de materialul in sine, ci de comerciantii si intermediarii care ofera informatii false, distorsionate si manipuleaza clientii amagindu-i. Toti producatorii si vanzatorii isi lauda produsele lor, insa cautand informatii despre izolatiile reflexive, am vazut ca nu doar ca isi lauda produsul, ci ofera macaroane pe urechi si povesti incredibil de fantastice. Cred ca James Cameron cu Avatarul lui fumeaza intr-o parte )))

Si mai grav este ca multe compani care vand sau monteaza asa izolatii, nici nu controleaza informatia, fac pur si simplu copy-paste la ce gasesc, si raspandesc asa cu sau fara intentie povesti in spatiul online.

Iata o sa va dau cateva exemple (nu am sa dau surse si nume, insa daca o sa cautati, o sa gasiti):

  1. Izolatiile reflective ne salveaza intre 30-60% din costurile de incalzire – FALS – Ca sa scazi costurile de incalzire, trebuie sa te raportezi in pricnipal la acele 5 principii ale unei Case pasive. Despre ele am facut mai multevideo-uri, vedeti mai ales privind Standardul german, insa cred ca e clar ca nu tine totul in termoizolatie, si mai putin decat atat in acele reflexive.
  2. 10 mm sau 1 cm de izolatie reflectorizanta este echivalentul a 20 cm de vata minerala – FALS – 20 cm de vata minerala ne ofera in medie o rezistenta termica de circa 5.71 m2K/W. Izolatiile reflexive au in cel mai optimist caz, o termoconductibilitate de 0.025 /mK, deci 1 cm ne ofera o rezistenta termica de doar 0.4 m2K/W. Daca vorbim de rezistenta termica, 20 cm vata – 5.71 W/mK, 1 cm izolatie relfexiva – 0.4 W/mK… Desigur reflexia radiatiei aduce un aport semnificativ de a mentine caldura, insa oricum, nu putem nicicum compara 1 cm de asa izolatie cu 20 cm de vata.
  3. 1 cm izolatie reflectorizanta ofera o rezistenta termica de 1 m2K/W – FALS – Am calculat anterior ca in cel mai fericit caz, 1 cm ne ofera o rezistenta termica de 0.4 W/mK, nicidecum 1 m2K/W, deci iar povesti.

Altii au mers si mai departe cu fanteziile lor:

  1. Doar 3 mm de folii radiante ofera o rezistenta termica de 1.3 m2K/W – FALS FALS FALS – daca ar fi fost drept ca 3 mm ne ofera o rezistenta termica de 1.3 m2k/W, atunci ar fi trebuit sa aiba o termoconductibilitate de 0.0023 W/mK, adica de minim 10-20 ori mai bun ca polistirenul sau vata minerala… 0.0023 W/mK – asa ceva nici super materialul Aerogel nu are asa cifre! Daca era drept, pretul trebuia sa fie de minim cateva zeci de ori mai scump decat acum, deci – aberatii!

Asa ca dragii mei, fi-ti atenti la prostiile care sunt gata sa vi le puna pe urechi cei care vand sau monteaza asa material!

  1. Este folosit doar ca material aditional de termoizolatie

Daca vorbim de ruloanele sau placile de pana la 1 cm, acest material reflecta caldura, insa trebuie folosit doar ca material suplimentar de termoizolatie, doar atat. Daca doriti o termoizolatie normala, termoizolati normal cu 10-15-20 cm ce aveti de termoizolat, si daca e cazul, cereti sfatul unui specialist si daca e okay, montati aditional si folia respectiva. Insa cativa mm sau 1-2 cm de asa izolatie nu inseamna mai deloc ca v-ati termoizolat!

  1. Este inutil in spatii inchise

Foarte pe larg despre acest aspect, am explicat cum functioneaza izolatiile reflexive, cum are loc radiatia si de ce este inutil in spatii inchise, cum ar fi in sape de beton, sau in pereti si lipiti de ei gips-carton sau in alte locuri unde se inchide complet fara a lasa un gol de aer. In 2 cuvinte: in mod corect, ori il lasati descoperit, ca izolatia normal sa isi faca treaba si sa reflecte caldura, ori daca il folositi in spatii inchise, asigurati-va ca lasati cel putin 2-3 cm spatiu de aer intre stratul de aluminiu si de exemplu daca aveti pereti, si placile de gips-carton de la interior.

Daca doresti sa afli toate cele 9 aspecte privind foliile radiante (izolatiile reflective) atunci urmareste video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *