Avantajele BCU – Beton Celular Usor – Penobeton, penobloki, пеноблок, пенобетон

Buna ziua, in video trecut am vorbit despre principalele deosebiri dintre BCU si BCA, adica intre beton celular usor sau beton spumos, si beton celular autoclavizat. In acest video deja o sa vorbim despre avantajele BCU, si o sa incep cu primul avantaj, care tine de faptul ca acest material ofera o oarecare izolatie termica buna daca vorbim de un bloc de zidarie.

  1. Izoleaza termic

Studiind documentatiile tehnice, am intalnit BCU cu coeficientul de conductibilitate termica cuprins intre 0,12 W/mK si 0,25 W/mK. Deasemenea am observat ca cu cat densitatea materialului este mai mica si cantareste mai usor, cu atat acesta are o structura mai poroasa, si in rezultat izoleaza mai bine, si invers.

De exemplu la o densitate de 500 kg/m3, lambda este de 0.12, la 600 kg/m3 – 0.14, 700 – 0.18, 800 – 0.22, 900-0.25 – toate acestea fiind cifre teoretice. In practica insa, chiar si acelasi bloc de BCU cu coeficientul lambda de 0.12, poate ajunge la 0.20-0.25, daca de exemplu materialul este umezit, termoizolatia nu a fost aleasa sau montata corect, si acest bloc are probleme si cu vaporii de apa. Iar noi dupa cum deja stim din multipele video de pe acest canal – apa este un foarte bun termoconductor, si cu cat mai mult este in masa unui obiect, cu atat acesta izoleaza mai slab.

  1. Fonoizolant

Al doilea avantaj tine de faptul ca se spune, ca acest material si fonoizoleaza relativ bine. La fel ca in cazul termoconductibilitatii, densitatea aici are un rol important.

Acest material face parte din Euroclasa A1 reactie la foc, nu arde, nu intretinere arderea, deci e sigur din acest punct de vedere.

  1. Material durabil

Unii producatori declara o durata de 80-100 ani, altii de circa 30 ani. Nu exista o cifra unanim aplicabila in toate cazurile, deoarece aceste blocuri se pot face si in uzine, si in conditii casnice, si depinde si de calitatea agregateor folosite.

Sunt totusi mai multi factori care pot creste sau scurta durata de viata si exploatare a unui material, iar unul din acest factori este reprezentat de rezistenta la inghet-dezghet. Multi declara o rezistenta cuprinsa intre F-25 si F-35, adica 35 cicluri blocul se poate umezi, ingheta, dezgheta si reveni la starea normala fara nici o problema. Totusi eu cred ca real aceasta rezistenta este ceva mai mica, undeva intre 15-25 cicluri.

Finisand cu acest avantaj, tin sa precizez ca daca o sa feriti zidaria din BCU de ciclurile de inghet-dezghet, daca o sa o tencuiti pe ambele parti, si daca o sa termoizolati la exterior, durata de exploatare a acestui material va creste.

In total sunt 9 avantaje ale betonului celular usor BCU, daca doriti sa le aflati, vizionati video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *