Dezvantajele BCU – Beton Celular Usor – Penobeton, penobloki, пеноблок, пенобетон

Buna ziua. Betonul celular usor sau Penobetonul, dupa cum am zis si analizat in video-urile trecute, este un material bun, are chiar cateva calitati mai bune decat concurentul sau principal BCA-ul, insa la fel ca orice material are si dezavantajele sale, care vor fi analizate in acest video.

Asadar, iata care sunt dezavantajele BCU – betonului celular usor sau beton spumos:

  1. Apa si vaporii de apa

In primul rand mentionez relatia acestuia cu apa si vaporii de apa. Am mentionat aceasta relatie dintr-o perspectiva buna in video trecut despre avantaje, acum o voi mentiona dintr-o perspectiva nu tocmai buna, si anume: acest material de zidarie, ca si mai toate dealtfel, nu prieteneste cu apa sau vaporii de apa.

BCU are porii inchisi, si teoretic absoarbe apa ceva mai putin decat BCA-ul, undeva intre 3-4% si 15%, insa oricum o absoarbe, ceea ce nu este bine daca nu luam masurile necesare sa lasam acest material sa elimine aceasta umiditate.

Diferite un pic fata de BCA sunt si procesele migrarii vaporilor de apa prin masa BCU. De exemplu daca in cazul BCA-ului, porii deschisi ajuta ca cantitatea de vapori si apa din masa blocului, oarecum sa se redistribuie mai bine in masa blocului, atunci in cazul BCU, datorita porilor inchisi, aceasta distributie este afectata, existand riscul ca anumite portiuni ale blocurilor sa fie cu umiditati mai mari, altele mai mici.

Acest lucru este grav deoarece din cauza aceasta, daca anumite portiuni au o cantitate mai mare de apa in masa sa decat altele, daca dau ingheturile si peretii nu sunt termoizolati corespunzator, acea apa poate ingheta si afecta neuniform parti chiar si din unul si acelasi bloc de BCU.

Deasemenea se mai spune ca daca teoretic absoarbe mai greu vaporii si apa, atunci o data lasati in masa sa, la fel mai greu ii va lasa inapoi sa se elimine.

Cred ca e clar pentru toti ca un bloc mai umed este mai termoconductor, deci izoleaza mai slab si creste riscul de a avea punti termice, condens si alte probleme din aceasta categorie.

Asa ca sfatul meu este sa tencuiti zidaria pe ambele parti, termoizolati bine la exterior, si pastrati un regim termic si de umiditate constant si pozitiv in interior.

  1. Neuniformizarea porilor

Am gasit asa informatie care spune ca substanta care e folosita la procesul de productie pentru a forma porii materialului, nu permite ulterior uniformitatea normala tuturor porilor. In rezultat aceasta duce la obtinerea portiunilor cu densitati diferite in masa unui si acelasi bloc. Acest lucru nu este tocmai bun si poate duce la mai multe probleme, si legate de apa si vaporii de apa – probleme deja mentionate anterior, si legate de rezistentele mecanice, si rezistentele termice care pot fi diferite s.a.m.d., unii scriind in anumite surse ca pot exista chiar probleme cu agatarea mobilierului din aceasta cauza, ca un bloc e trainic, altul nu prea.

  1. Rezistente mecanice insuficiente

Legat de rezistentele mecanice, de exemplu la compresiune, pot spune ca acestea depind foarte mult de densitatea materialului. Cu cat densitatea este mai mare, cu atat si rezistentele mecanice sunt mai bune, insa deja srezistentele termice sunt mai slabe. De exemplu iata rezistentele la compresiune, teoretice, in medie, la diferite densitati ale penobetonului:

  • 500 kg/m3 = 10-15 kg/cm2 = 0.98 – 1.47 N/mm2
  • 600 kg/m3 = 15-22 kg/cm2 = 1.47 – 2.15 N/mm2
  • 700 kg/m3 = 20-25 kg/cm2 = 1.96 – 2.45 N/mm2
  • 800 kg/m3 = 30-40 kg/cm2 = 2.94 – 3.92 N/mm2
  • 900 kg/m3 = 40-50 kg/cm2 = 3.92 – 4.90 N/mm2

Aceste rezistente de la 1-jumatate pana la aproape 5 N/mm2 sunt cam slabe. Spre comparatie caramida traditionala are rezistente de circa 100-125 N/mm2, blocurile ceramice in medie 15-20-25 N/mm2, chiar si fortanul are intre 2.5 si 15 N/mm2, iar BCU are doar intre 1 si 5 N/mm2, dealtfel la fel ca si BCA-ul.

Cu asa rezistente, nu se recomanda sa va construiti o casa cu structura din zidarie portanta, deoarece daca nu ma gresesc, conform codului de proiectare roman, rezistenta la compresiune trebuie sa fie de minim 7.5 N/in cazul elementelor de zidarie cu pereti portanti, deci nici BCA nici BCU nu ajunge macar la acest minim.

Daca tare doriti, poate doar parter cu BCU sau BCA folosit ca material portant, cu o armare foarte atenta si buna, insa in rest, daca aveti structura mixta sau in cadre, il puteti folosi ca material de umplutura sau compartimentare cat doriti si unde doriti.

Afla toate cele 8 dezavantaje BCU in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *