Acoperis din tigla de beton – Pro si Contra

Buna ziua. A trecut ceva timp de cand am analizat in trecut acoperisele din tigla metalica, ceramica, sindrila bituminoasa si chiar acoperisele de tip terasa, si iata am decis sa fac un video succint si despre acoperisul din tigle de beton (unii mai zic micro-beton), cu argumente Pro si Contra, sau ma rog, 9 Avantaje vs 7 Dezavantaje ale acoperisului din tigla de beton.

La noi poate nu e atat de intrebat, insa in lume, este pe larg folosit in Europa, Asia, si din informatiile pe care le cunosc, din totalul acoperiselor in panta, ponderea acelor care au invelitori din tigla de beton in Germania sau Marea Britanie, este de circa 60%. Cam mult nu? La noi toti s-au legat de tigla metalica, tabla sau ceramica, pe cand vestul Europei merge pe alta ordine de idei.

Asadar, hai sa trecem la treaba fara multe parlamentari. O sa incep putin cu Istoricul acestora.

Istorie

Tigla din mortar din ciment a fost pentru prima data inventata de germanul Adolph Kruger in anul 1844, folosind metoda presarii manuale, tigla care s-a raspandit rapid in regiune muntilor Alpi datorita rezistentei sale la conditiile meteo reci. Totusi productia mai automatizata si tehnologizata a avut loc in Anglia, unde in anul 1919, sub denumirea brandului Redland, a fost produsa spre comercializare prima tigla de beton facuta automatizat. Desigur ulterior procdeile tehnologice au mai evoluat, insa aceasta e scurta informatie privind istoria acestui material.

Ce sunt tiglele din beton

Acestea reprezinta un material pentru acoperis, produs dintr-un amestec din ciment, nisip, apa si careva adaosuri, cum ar fi pigmenti anorganici. Poate fi si cu un amestec din argila. In principal sunt tigle presate, si ulterior singular, dublu sau triplu tratate, adica inafara de culoarea pe baza de oxizi de fier care se adauga in masa compozitiei, ulterior se mai aplica 1, 2 sau 3 straturi de vopsea, mai corect spus, straturi speciale, in general pe baza de sicilati, acril. Dealtfel, cu cat mai mult sunt tratate, cu atat sunt mai rezistente si culoarea tine mai mult.

Unele persoane evita sa le spuna tigla „din beton”, ci recomanda mai corect tigle din „mortar de ciment”. Dvs cum doriti, acea denumire folositi. Aceste tigle din beton sunt diferite de placile din fibro-ciment, asa ca atentie, eu in acest video o sa vorbesc doar de invelitoarea din tiglele de beton.

In mare parte, caracteristicile tiglei de beton sunt asemanatoare cu tigla ceramica, insa totusi exista si deosebiri. De exemplu tigla ceramica este si ea formata din nisip, apa, adaosuri, insa e pe baza de argila, ceramica; pe cand tigla de beton e pe baza de ciment. Daca tigla ceramica este supusa unor procese de ardere si uscare la temperaturi mari de circa 1000 oC, atunci in cazul tiglei de beton aceste procese sunt mult mai simple, si la temperaturi de circa 60 oC. Sunt si alte mici deosebiri, insa haideti sa vorbim in continuare doar de tigla de beton.

Asadar am pregatit 9 avantaje si 7 dezavantaje ale acoperisului din tigla de beton. Pe toate acestea le gasesti in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *