De care pardoseala sa alegi? Pardosea de vinyl SPC vs WPC vs LVT

Buna ziua stimati abonati. In acest video vom discuta despre ce fel de pardosea sa alegeti? Care sunt trendurile in domeniu si care e cea mai buna alegere? Tipuri de pardoseli sunt multe, cu diverse denumiri, prescurtari, incat si unui om initiat in domeniu ii poate fi un pic dificil sa se lamureasca, insa eu o sa incerc pentru dvs.

Asadar, exista diverse tipuri de pardoseli, diferite notiuni si de diferite preturi: cum ar fi pardoseli  din lemn, parchet, pluta, gresie, ceramica, linoleum, piatra, laminat, si pardosea din vinyl, si diferite noi clasificari si notiuni cum ar fi pardoseli din SPC, WPC, LVT, EPC, MPC, PFC si tot asa mai departe incat e foarte greu sa gasesti undeva o clasificare clara. Parca toate sunt asemanatoare insa in fond au fiecare si diferente, care eu cred ca trebuie dvs ca client la general sa le stiti pentru a putea alege un produs cat mai potrivit casei sau apartamentului dvs.

In prezent, datorita evolutiilor tehnologice care exista in domeniu, au fost create noi materiale compozite, multilayer, formate din mai multe materiale care inglobeaza in sine diferite avantaje ale mai multor tipuri de pardosea, sau diferite caracteristici ale diferitor tipuri de pardosea.

Ca de exemplu aici pot mentiona pardoselile din vinyl, sau din polimer, cum ar fi SPC, WPC, EPC si altele care pot ingloba in sine si avantajele lemnului, cum ar fi nuantele, textura, culoarile, design-ul si alte proprietati, si avantajele de exemplu placilor ceramice, gresiei, pietrei luand de la ele durabilitatea, rezistenta la apa, stabilitatea dimensionala prin neexistenta dilatarii cum de obicei se intampla in cazul parchetului etc, obtinand in final un produs as zice destul de reusit.

Cum in spatiul nostru despre gresie, linoleum, parchet si alte pardoseli din lemn sau piatra – informatii mai putem gasi, in acest video eu o sa vorbesc putin despre noile tipuri de pardoseala, fie ele din lemn, sau din polimeri, sau mixte care exista acum pe piata.

Notiuni

Inainte sa continui, eu cred ca trebuie un pic sa explic pe scurt cateva notiuni care posibil in magazinele de specialitate sa le puteti gasi, insa sa nu stiti ce inseamna.

Asadar din categoria pardoselelor din polimeri sau mixte fac parte in principal urmatoarele tipuri:

  • LVT- Luxury Vinyl Tile sau LVP – Luxury Vinil Planks – sunt placi de vinyl noi care pot fi si sub forma de scanduri, si ca placi.
  • SPC – Solid Polymer Core, denumit si Solid Plastic Core.
  • WPC – Wood Polymer Core sau Wood Plastic Core
  • EPC – Expanded Polymer Core
  • PFC – Perfluorcarbone
  • MPC – Mineral Plastic Composite

Si mai sunt si altele ca Quartz Vinyl Tiles, Placi PVC, RVP (Rigid Vinyl Plank) si tot asa mai departe.

Ca o recapitulare, cred ca deja stiti urmatoarele notiuni folosite in cazul lemnului:

  • HDF – High Density Fiberboard (cunoscut si ca PFL) – sunt placi de fibra de inalta densitate
  • MDF – Medium Density Fiberboard – MDF-ul se bazeaza pe aceeasi tehnologie ca si HDF-ul, insa lemnul compozit este maruntit mult mai fin inainte de presare.
  • PAL – Placi aglomerate din lemn, care se fabrica in principal din diverse aschii, deseori in occident il gasim acest material ca o forma a MDF-ului.
  • CORK – inseamna pluta. Despre pluta am realizat 3 video-uri, puteti sa le vizionati si sa intelegeti ce e cu acest material.

… continuarea o puteti afla din video din continuare:

 

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *